Ν. Συρμαλένιος: Αίτημα για ακτοπλοική σύνδεση Νάξου – Πίσω Λιβάδι Πάρου

ακτοπλοική σύνδεση

Κι αίφνης ανακαλύψαμε το Πίσω Λιβάδι της Πάρου… Όχι, ότι δεν το ξέραμε. Απλά πλέον έγινε διάσημο. Αφορμή; Η απόφαση της Blue Star Ferries να αλλάξει τα δρομολόγιά της ελέω πανδημίας από τις 6 Ιανουαρίου με την μείωση των προσεγγίσεων σε Νάξο – Πάρο (σ.σ. από την προσεχή Δευτέρα 5 Απριλίου αναμένεται να επιστρέψουμε στην κανονικότητα) και την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου λιμανιού με την έκτακτη προσέγγιση του “Εξπρές Σκοπελίτης” για την μεταφορά περίπου δέκα νεφροπαθών (με τους συνοδούς τους) για την εβδομαδιαία θεραπεία τους στο Νοσοκομείο της Νάξου.

Και κάνουμε αυτή την σχετική εισαγωγή με αφορμή το αίτημα (με την αρωγή των δημάρχων Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και Πάρου) του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νίκου Συρμαλένιου για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Νάξου (από Χώρα) προς το Πίσω Λιβάδι της Πάρου… Και βέβαια να σημειώσουμε ότι το Πίσω Λιβάδι παραδοσιακά έχει προσέγγιση με το λιμάνι της Αγίας Άννας Νάξου, πριν από αρκετά χρόνια υπήρχε μικρό σκάφος που έκανε τη συγκεκριμένη διαδρομή ενώ τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον για ναύλωση της γραμμής που παραμένει ανενεργή. Όμως, ακτοπλοϊκή γραμμή Χώρας Νάξου – Πίσω Λιβάδι Πάρου δεν υπάρχει…  Οπότε; Γιατί όχι….

Ας δούμε τι αναφέρει στο αίτημά του ο κος Συρμαλένιος προς το αρμόδιο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (σ.σ. ευχαριστούμε τον Σταμάτη Παγώνη και το Paros Vesels για την κεντρική φωτογραφία) 

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή των Δημάρχων Πάρου και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με την οποία ζητείται η επιδότηση ακτοπλοϊκής διασύνδεσης Χώρας Νάξου – Πίσω Λιβάδι Πάρου. Όπως αναφέρει η επιστολή, στο Νοσοκομείο της Νάξου λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία εξυπηρετεί κατοίκους από την Πάρο, την Αντίπαρο, την Αμοργό, το Κουφονήσι, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα και την Ηρακλειά. Τουλάχιστον 7 – 10 νεφροπαθείς μετακινούνται από την Πάρο στη Νάξο, 3 φορές την εβδομάδα, καθώς χρήζουν αιμοκάθαρσης κάθε 48 ώρες και πρέπει να επιστρέφουν αυθημερόν στις εστίες τους.

Δυστυχώς, όμως, τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια δεν είναι σταθερά σε όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο της πανδημίας και της οικονομικής στενότητας. Προτείνεται η επιδότηση – επιχορήγηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Νάξος –Πίσω Λιβάδι Πάρου, απόστασης 7 ναυτικών μιλίων, και η δρομολόγηση επιβατικού πλοίου ή ημερόπλοιου για τον παραπάνω σκοπό. Η δημιουργία της νέας αυτής ακτοπλοϊκής γραμμής συγχρόνως εξυπηρετεί τους κατοίκους και επισκέπτες των δύο νησιών. 

Δείτε στο τέλος του άρθρου το σχετικό αίτημα των δημάρχων… 

 

Πηγή : naxopress.gr