Η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού (YIN) του Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιοποίηση Τεκμηρίωση και ανάδειξη Ιστορικού Αρχείου Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού», υλοποίησε κεντρική ενημερωτική εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, Ριζάρη 2 και Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υποναύαρχος Δημοσθένης Χέλμης ΠΝ, Υπαρχηγός ΓΕΝ.
Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η τελική παρουσίαση του έργου και συγκεκριμένα της μετατροπής του αρχειακού υλικού της ΥΙΝ σε ψηφιακό και της δημιουργίας διαδικτυακής πύλης. Στο πλαίσιο του έργου το Πληροφοριακό Σύστημα της ΥΙΝ θα περιλαμβάνει λειτουργίες που θα καλύπτουν τις υπηρεσίες απλής ενημέρωσης και δημοσίευσης πληροφοριών για τους πολίτες. Αντικείμενο του παρόντος έργου αποτελούν η προμήθεια εξοπλισμού, η ανάπτυξη διαδικτυακού τόπου και η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης. Τα αναμενόμενα οφέλη είναι η ψηφιοποίηση, οργάνωση και ψηφιακή αρχειοθέτηση των αρχείων της ΥΙΝ και παράλληλα η παροχή πρόσβασης στο ψηφιοποιημένο υλικό τόσο στον ερευνητή, ιστορικό, μελετητή αλλά και στον απλό πολίτη και τις λοιπές δημόσιες υπηρεσίες.
Το υλικό που έχει είδη ψηφιοποιηθεί αποτελείται από 200 βιβλία, 200 σελίδων έκαστο, 700.000 σελίδες εγγράφων, 10.000 φωτογραφίες, 100 σχέδια μεγέθους έως και Α2, 50 χάρτες μεγέθους έως και Α2 και 1565 μικροφίλμ.
H εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον Πλοίαρχο Λ. Τσιαντούλα, ΠΝ, Διευθυντή της ΥΙΝ. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό – ομιλία εκ μέρους της ΔΙΔΕΑΠ ο Σμήναρχος Π. Αλεξιάδης, Διευθυντής ΔΙΔΕΑΠ, ο οποίος ανέφερε την σημαντικότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) για το ΥΠΕΘΑ, τα οποία χρηματοδοτούν πολύτιμες, ιστορικές, πολιτιστικές και τεχνολογικές εφαρμογές στο πλαίσιο της υπηρεσίας σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας. Τόνισε ότι η ΔΙΔΕΑΠ έχει ήδη δρομολογήσει στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου προγράμματα από την Ε.Ε. ύψους περίπου 300 εκ Ευρώ, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν πλέον κατά 100% από ευρωπαϊκούς πόρους.
Στη συνέχεια, ο Πλοίαρχος Λ. Τσιαντούλας ΠΝ αναφέρθηκε στα γενικά χαρακτηριστικά του έργου της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού. Όπως ανέφερε, σκοπός του Έργου είναι η ψηφιοποίηση-τεκμηρίωση των αρχείων της Υπηρεσίας Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού και η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος με διαδικτυακές εφαρμογές που θα το μετατρέψουν σε πόλο έλξης εικονικών και φυσικών επισκεπτών. Ωφελούμενοι από την υλοποίηση του έργου είναι ο επιστημονικός κόσμος, οι Εκπαιδευτικοί – Ακαδημαϊκοί Φορείς, οι απλοί πολίτες και ειδικές ομάδες κοινού και βέβαια τα Υπουργεία και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
Ακολούθησε ο κ. Γ. Βλάχος από την εταιρεία Intrasoft Intl και υπεύθυνος του έργου από πλευράς αναδόχου, έκανε μια σύντομη περιγραφή του έργου αναλύοντας τα οφέλη, τους στόχους και τους κινδύνους, αναφέροντας πως το έργο είναι πολύ κοντά στην υλοποίησή του.
Τέλος, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Σαράντος Καργάκος, Ιστορικός – Συγγραφέας, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Ο κ. Καργάκος στην ομιλία του έκανε μια λεπτομερή αφήγηση με θέμα το Ηρωικό Αντιτορπιλικό “Βασίλισσα Όλγα”, που υπήρξε το ενδοξότερο και πιο δραστήριο πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέχρι και την απώλειά του το 1943.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση (Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση), ΕΣΠΑ 2007-2013.{jcomments on}