Την Τρίτη η παρουσίαση των Ελληνικών πετρελαϊκών οικοπέδων

Ενώπιον κορυφαίων στελεχών της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας παρουσιάζονται αύριο σε ειδική εκδήλωση στο Λονδίνο τα 20 θαλάσσια ελληνικά «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη που θα διατεθούν μέσω διεθνούς διαγωνισμού για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Παρόντες στο roadshow που θα διεξαχθεί στο “Ελληνικό Κέντρο” της Paddington Street θα είναι 150 με 200 στελέχη πετρελαϊκών βιομηχανιών, μεταξύ των οποίων τα μεγαλύτερα ονόματα διεθνώς, όπως η αμερικανική ExxonMobil, η επίσης αμερικανική Chevron, η βρετανολλανδική Shell, η νορβηγική Statoil, οι ιταλικές Eni, και Edison, η γερμανική E.ON, κ.ά. Επίσης παρούσες θα είναι και οι ελληνικές επιχειρήσεις Ελληνικά Πετρέλαια και η Energean Oil & Gas.

Τα 20 οικόπεδα βρίσκονται μέσα σε τέσσερις μεγάλες και -με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα- πιθανά πετρελαιοφόρες περιοχές.

Η πρώτη ξεκινά από τα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, στα όρια με την Αλβανία, και εκτείνεται προς τα κάτω, στους Παξούς και Αντιπαξούς, μέχρι και τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο.

Η δεύτερη περιοχή εκτείνεται από τα δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει μέχρι το Κατάκολο, ενώ η τρίτη βρίσκεται στα ανοιχτά του Κατάκολου, κοντά στην περιοχή όπου έχει ήδη δοθεί σε κοινοπραξία για έρευνες.

Τέλος, η τέταρτη είναι η περιοχή νότια της Κρήτης που εκτείνεται μέχρι τα όρια με τη Λιβύη.

Επικεφαλής της πολυμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας που αναχωρεί σήμερα για το Λονδίνο είναι ο υπ. ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του κρατικού φορέα διαχείρισης υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Σοφία Σταματάκη.

Η αναλυτική παρουσίαση των ελληνικών οικοπέδων έχει προγραμματιστεί για αύριο, ενώ μέχρι και την Τετάρτη πρόκειται να διεξαχθούν πάνω από 20 «τετ- α τετ» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και στελεχών πετρελαϊκών εταιρειών.

Αμέσως μετά η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού θα σταλεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Gazette) προκειμένου να έχει δημοσιευτεί μέσα σε δύο μήνες, δηλαδή γύρω στον Σεπτέμβριο.

Από την ημέρα δημοσιοποίησης της προκήρυξης στο φύλλο της Κομισιόν θα υπάρχει, σύμφωνα με τον νόμο, μία προθεσμία τουλάχιστον 90 ημερών για τους υποψήφιους επενδυτές, ώστε να καταθέσουν φακέλους με τις προτάσεις τους. Δηλαδή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών θα είναι κοντά στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2014.

Η παρουσίαση των ευρημάτων στις ελληνικές θάλασσες γίνεται σε μια αρκετά κρίσιμη περίοδο, καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται πανευρωπαϊκά για αναζήτηση νέων πηγών, που θα συμβάλλουν στην γρηγορότερη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Η Ανατολική Μεσόγειος βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας, τόσο λόγω των ευρημάτων σε Ισραήλ και Κύπρο, όσο και εξαιτίας του νέου γύρου παραχωρήσεων που προκήρυξε πρόσφατα η Κροατία.

Προκειμένου να χαραχτούν τα ελληνικά οικόπεδα ελήφθησαν υπόψιν δεκάδες παράμετροι, όπως τα θαλάσσια βάθη και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, αλλά και οι συμφωνίες που υπάρχουν με γειτονικές χώρες, όπως με την Ιταλία, και που αφορούν στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος και θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας, τις υπό παραχώρηση περιοχές και τις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται.

www.tanea.gr