ΕΛΠΕ: Αντίστροφη μέτρηση για τα γεωτρύπανα στον Πατραϊκό

ιονιο

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε Αθήνα και Λονδίνο η ερμηνεία των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από τα Ελληνικά Πετρέλαια για την περιοχή του Πατραϊκού.

Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς από τις δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ομίλου, τα δεδομένα αυτά είναι ενθαρρυντικά και οι προσδοκίες για τη θαλάσσια περιοχή που παραχωρήθηκε στα ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό open door (ανοιχτή πρόσκληση), ο οποίος ξεκίνησε το 2012 και ολοκληρώθηκε το 2014.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ερμηνείας των δεδομένων χαρακτηρίζονται ως πολύ ικανοποιητικά, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Η ερμηνεία των δεδομένων θα ολοκληρωθεί με τον εντοπισμό συγκεκριμένων πετρελαιοπιθανών δομών και με τον προσδιορισμό συγκεκριμένου αριθμού γεωτρητικών στόχων. Δηλαδή των περιοχών όπου θα γίνουν οι πρώτες απόπειρες να εντοπιστεί πετρέλαιο.

Πότε θα συμβεί αυτό; Εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εντοπιστεί οι πρώτοι 2-3 στόχοι, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η προετοιμασία της υποδομής αλλά και οι υπογραφές των συμβάσεων με τους εργολάβους. Για μια γεώτρηση του συγκεκριμένου προφίλ, εκτιμάται ότι απαιτούνται πάνω από 40 συμβάσεις με διάφορους προμηθευτές και εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών. Εκτιμάται ότι το στάδιο της προετοιμασίας θα διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η έλευση του γεωτρύπανου, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες στις αρχές του 2018, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες στην περιοχή έκτασης 1900 τετραγωνικών χιλιομέτρων καθίστανται ακόμη περισσότερο ελκυστικές, μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Πριν από την κρίση στην πετρελαϊκή αγορά και με βάση τα τότε κόστη έρευνας, κοιτάσματα όπως αυτό του Πατραϊκού θεωρούνταν βιώσιμα, με τις τιμές του μαύρου χρυσού στα επίπεδα των 30-35 δολαρίων το βαρέλι. Από το Δεκέμβριο και μετά η τιμή του πετρελαίου brent βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 54 δολάρια τη στιγμή που την περυσινή χρονιά ο μέσος όρος κυμάνθηκε πέριξ των 44-46 δολαρίων το βαρέλι. Η άνοδος αυτή της τιμής αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο, με δεδομένο μάλιστα ότι οι εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για περαιτέρω ανοδικές τάσεις, μεσομακροπρόθεσμα.

Σημειώνεται ότι τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις και με πιθανούς ενδιαφερόμενους, για τις περιοχές που έχουν αναλάβει να ερευνήσουν. Σε αυτές εκτός του Πατραϊκού, περιλαμβάνονται και τα οικόπεδα σε Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, για τα οποία αναμένεται η υπογραφή των οριστικών συμβάσεων, αρκεί βεβαίως να λήξουν οι εκκρεμότητες που έχουν προκαλέσει νέες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της αγοράς έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

πηγή: capital.gr