Στη Θεσσαλονίκη θα δέσει το φθινόπωρο το Α/Τ Βέλος

Βέλλος

Το θρυλικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού Αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ θα «δέσει» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

Πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι το ζωντανό μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντιδικτατορικής Δράσης του Πολεμικού Ναυτικού να «δέσει» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα οι ημερομηνίες. Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να το επισκεφθούν.

Η ιστορία του πλοίου

Το αντιτορπιλικό ΒΕΛΟΣ D-16 (πρώην USS CHARRETTE DD 581) ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942.

Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Αμερικάνικου Ναυτικού κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό Ωκεανό, κυρίως ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, καθώς δε και ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών. Στο πλοίο απενεμήθησαν δεκατρείς (13) σταυροί μάχης και άλλα παράσημα, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Το 1958 αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία LONG BEACH της Καλιφόρνιας παραχωρήθηκε στο τότε Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό μαζί με τρία ομοίου τύπου (Αντιτορπιλικά τύπου FLETCHER) το Α/Τ ΑΣΠΙΣ, Α/Τ ΣΦΕΝΔΟΝΗ και Α/Τ ΛΟΓΧΗ, στα πλαίσια αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – ΕΛΛΑΔΟΣ.

Βέλλος

Στις 16 Ιουνίου 1959 υψώθηκε στο Α/Τ ΒΕΛΟΣ η Ελληνική Σημαία και με πρώτο Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. ΜΟΡΑΛΗ κατέπλευσε στην Ελλάδα Από τότε – και αφού εντάχθηκε στο Αρχηγείο Στόλου – πήρε μέρος στις Εθνικές και διασυμμαχικές ασκήσεις, σε επίδειξη Σημαίας στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς και στις επιχειρήσεις στη διάρκεια της Ελληνοτουρκικής κρίσης του 1964, 1967, 1974 και 1987.

Στις 23 Μαΐου 1973 το Α/Τ ΒΕΛΟΣ με Κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Ν. ΠΑΠΠΑ, αποχώρησε της διασυμμαχικής ασκήσεως που συμμετείχε, λόγω συλλήψεων Αξιωματικών του Π.Ν. ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα Έτσι έγινε γνωστό στη κοινή γνώμη η αντίθεση προς τη “χούντα” στα πλαίσια του αντιδικτατορικού κινήματος του Πολεμικού Ναυτικού Το πλοίο κατέπλευσε στο FIUMICINO της Ιταλίας, όπου ο Κυβερνήτης, έξι (6) Αξιωματικοί και εικοσιπέντε (25) Υπαξιωματικοί ζήτησαν πολιτικό άσυλο και παρέμειναν εκεί ως πολίτικοι εξόριστοι.

Στις 26 Φεβρουαρίου 1991 το πλοίο παροπλίσθηκε αφού είχε διανύσει συνολικά 362,662 Ναυτικά μίλια Το 1994 με απόφαση του ΥΕΘΑ/ΓΕΒ χαρακτηρίστηκε ως “Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα “Α/Τ ΒΕΛΟΣ” και ελλιμενίσθη στο Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ.
Από τις 6 Ιουνίου 2002 βρίσκεται εδώ στο χώρο του “Άλσους Ναυτικής Παράδοσης” στον Φλοίσβο του Π. ΦΑΛΗΡΟΥ ως επισκέψιμο μουσείο. Ωστόσο, σύμφωνα με το militaire.gr πλέον βρίσκεται από το 2017, για επισκευές στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Οι επισκευές έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά το ΒΕΛΟΣ δεν επέστρεψε ποτέ στη θέση του.