Σκάφη των NAVY SEALS αποκτά το Πολεμικό Ναυτικό

Πολεμικό Ναυτικό
Έπεσαν οι υπογραφές της LOA μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την μεταφορά των σκαφών ειδικών επιχειρήσεων «Mark V» από τους NAVY SEALS στο Πολεμικού Ναυτικού, προμήθεια που θα αλλάξει επίπεδο στην επιχειρησιακή δυνατότητα των ΟΥΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, στις αρχές Αυγούστου υπεγράφη, η LOA για την μεταφορά και παράδοση τεσσάρων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων «MARK V», το οποία και πρόκειται να παραδοθούν τους πρώτους μήνες του 2019.Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τα τέσσερα σκάφη θα παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ στην χώρα μας, με μοναδικό κόστος αυτό της προετοιμασίας και της μεταφοράς από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, η Ελλάδα έχει ήδη δώσει την προκαταβολή, ενώ στις αρχές του καλοκαιριού κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού είχε μεταβεί στην Αμερική για να επιθεωρήσει τα σκάφη.Η αγορά των 4 σκαφών ειδικών επιχειρήσεων «MARK V» που αναβαθμίζουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ομάδων Υποβρύχιων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού είναι αποτέλεσμα για πολύχρονης και συστηματικής προσπάθειας ενός βατραχιού του ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Από το 2014, η Ελλάδα είχε εκδηλώσει ένα αρχικό ενδιαφέρον για την προμήθεια των συγκεκριμένων σκαφών, αλλά το ιδιαίτερα υψηλό κόστος των 4 εκατομμυρίων δολαρίων ανά σκάφος είχε κριθεί απαγορευτικό.

Το 2016 η Ελληνική πλευρά επανήλθε με νέα διερευνητική πρόταση για την απόκτηση των «MARK V» και το 2017 οι ΗΠΑ απάντησαν θετικά στην Ελληνική πρόταση.

Ποιες είναι οι δυνατότητες των νέων σκαφών των βατράχων του ΠΝ:

Τα «MARK V» είναι πλωτά μέσα διείσδυσης υψηλής ταχύτητας, με δυνατότητα μεταφοράς ομάδας 16 “βατραχανθρώπων” με πλήρη εξάρτιση, ενώ έχουν την δυνατότητα να διεξάγουν αποστολές ακόμα και 800 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση τους. Το σκάφος είναι ειδικά κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνεται σημαντικά το ίχνος που αφήνει σε εχθρικά ραντάρ με σκοπό την μεγιστοποίηση της μυστικότητας και της ασφάλειας των αποσοτλών του.

Η δύναμη πυρός

Τα «MARK V» είναι εξοπλισμένα για να υποστηρίζουν τις Ειδικές Δυνάμεις σε περιβάλλοντα χαμηλού και μεσαίου κινδύνου, φέροντας έως και 5 τοποθετημένα όπλα. Το σκάφος έχει την δυνατότητα να εξοπλίζεται με οποιονδήποτε συνδυασμό πολυβόλων και βομβιδοβόλων διαφορετικών διαμετρημάτων, παρέχοντας του με αυτόν τον τρόπο κάλυψη πυρός 360 μοιρών. Μάλιστα, το σκάφος έχει ειδική θέση από την οποία μπορεί να εκτοξεύεται αντιαεροπορικός πύραυλος STINGER.

Χαρακτηριστικά:

Μήκος: 25 μέτρα
Βάρος: 57 τόνων
Ταχύτητα: έως 65 κόμβους
Επιχειρησιακή αυτονομία: 12 ωρών
Αποβατικό σκέλος: μεταφορά 2 φουσκωτών με 8 άτομα έκαστο

Δείτε βίντεο με τα σκάφη «MARK V» σε δράση:

[youtube id=”kron27W5d7g” autoplay=”no”]

onalert.gr