Σε κίνδυνο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μπλοκάρισμα λογαριασμών από ΓΓΔΕ

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Σοβαρά προβλήματα που φτάνουν έως και την απρόσκοπτη λειτουργία του ναυπηγείου της Ελευσίνας, με πηγές της αγοράς να κάνουν λόγο για την αρχή του τέλους, προκαλεί η απόφαση της ΓΓΔΕ να προχωρήσει σε μπλοκάρισμα των εταιρικών λογαριασμών της επιχείρησης.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους (δείτε την ανακοίνωση ΕΔΩ) η απόφαση είναι αυθαίρετη καθώς με τον πρόσφατο νόμο 4361/16 προστατεύεται η περιουσία του ναυπηγείου από κατασχέσεις με σκοπό την απρόσκοπτη πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων και της ολοκλήρωσης της ναυπήγησης 2 πυραυλάκατων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, από την περασμένη Τετάρτη η ΓΓΔΕ έχει προχωρήσει σε μπλοκάρισμα των λογαριασμών μέσω των οποίων πραγματοποιείται τόσο η μισθοδοσία των εργαζομένων όσο και οι υπόλοιπες κινήσεις για πληρωμές προμηθευτών αλλά και για εισπράξεις από πελάτες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μετά τη συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας για τις πυραυλάκατους ΤΠΚ 6 και ΤΠΚ 7, αλλά και το ενδιαφέρον που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται από Έλληνες εφοπλιστές για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του ναυπηγείου, είχαν δημιουργηθεί συνθήκες για να εξέλθουν τα ναυπηγεία από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει. Σημειώνεται ότι το ναυπηγείο είχε κάνει διακανονισμό με τη ΔΕΗ και είχε συμφωνηθεί μέρος των οφειλομένων να αποπληρωθεί από τις πληρωμές του ναυτικού και άλλο ένα μέρος από την εταιρεία.

Για το θέμα μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε και το ΥΕΘΑ ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με στελέχη της ΓΓΔΕ τα οποία ωστόσο παρέμειναν αμετακίνητα στη θέση ότι δεν μπορεί να δοθεί εντολή να ανοίξει ο λογαριασμός κίνησης για τις πληρωμές προμηθευτών και προσωπικού.

Οφειλές εξάλλου, υπάρχουν και στο προσωπικό, το οποίο όμως έχει αποδεχθεί να συμμετάσχει στην προσπάθεια να συνεχιστεί η δραστηριότητα της εταιρείας. Αντίστοιχες κινήσεις για διακανονισμό οφειλών έχουν γίνει και για τα χρέη προς προς προμηθευτές.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ως παράλογη και παράνομη την ενέργεια του υπουργείου Οικονομικών και αναρωτιούνται ποιους εξυπηρετεί το λουκέτο στα ναυπηγεία, κάνοντας λόγο για παραλογισμό ή δόλια ενέργεια.

Σημειώνεται ότι μέτοχος σε ποσοστό 70%, της ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Α.Ε. είναι  η ΝΕΩΡΙΟΝ ΑΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ. Η τελευταία με το διακριτικό τίτλο Ναυπηγεία Ελευσίνας συστάθηκε τον Απρίλιο του 1997. Το συγκεκριμένο ναυπηγείο ιδρύθηκε το 1968 από τον Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρο της Εμπορικής Τράπεζας της οποίας ήταν θυγατρική εταιρεία. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας δραστηριοποιούνται στις παρακάτω εργασίες:

-Κατασκευές νέων πλοίων
-Μετασκευές / πλωτών μέσων εξόρυξης πετρελαίου, mega yachts, κρουαζιερόπλοιων κλπ.
-Επισκευές πλοίων
-Βιομηχανικές κατασκευές

Πηγή: capital.gr