Υπόθεση EL FARO: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες, δεν βρέθηκε η συσκευή καταγραφής δεδομένων

Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό της συσκευής καταγραφής δεδομένων (VDR) του πλοίου El Faro που βυθίστηκε την 1η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του τυφώνα Joaquin, και εντοπίστηκε στις 31 Οκτωβρίου, σε βάθος περίπου 4,5 χλμ στην περιοχή της τελευταίας γνωστής θέσης του πλοίου κοντά στα Crooked Island, στις Μπαχάμες.

Η αναζήτηση για τη συσκευή καταγραφής δεδομένων ταξιδιού από το βυθισμένο φορτηγό πλοίο El Faro δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα, όπως δήλωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB), ενώ δεν έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω αποστολές έρευνας.

“Ενώ είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η συσκευή καταγραφής δεδομένων ταξιδιού δεν βρέθηκε, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε την πιθανή αιτία αυτής της τραγωδίας και τους παράγοντες που μπορεί να έχουν συμβάλει σε αυτή», είπε ο πρόεδρος του NTSB Christopher A. Hart.

Η αναζήτηση και και η καταγραφή σε βίντεο του ναυαγίου του El Faro ολοκληρώθηκαν στις 15 Νοεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό μετέ τις πρώτες ημέρες ερευνών, η γέφυρα του πλοίου μαζί το deck που βρισκόταν κάτω από αυτή, είχαν αποκοληθεί από το πλοίο και αυτό είναι ενδεικτικό της σφοδρότητας των ανέμων αλλά και των δραματικών στιγμών που έζησε το πλήρωμα του El Faro. Το κομμάτι που έλειπε περιλαμβάνει και το κατάρτι μαζί με τη βάση του, όπου ο είναι εγκατεστημένος καταγραφέας δεδομένων ταξιδιού. Στις 11 Νοεμβρίου, η γέφυρα ναυσιπλοΐας βρέθηκε όμως ούτε ο ιστός ούτε το VDR βρέθηκε στην περιοχή που βρέθηκε η γέφυρα.

Μετά από πέντε μέρες από την αναζήτηση με το ειδικό όχημα Curv-21, διαπιστώθηκε ότι το VDR δεν θα μπορούσε να βρεθεί. Έτσι ένα πολύτιμο εργαλείο θα λείπει από τις αρχές που ερευνούν τη ναυτική τραγωδία. Ένα εργαλείο που θα έριχνε φώς στα αίτια του ναυαγίου.{jcomments on}