Πρωταθλητές στα “second hand” οι Έλληνες εφοπλιστές

Ρεκόρ αγορών από τους Έλληνες εφοπλιστές στα μεταχειρισμένα πλοία. Αγοράζουν σε χαμηλότερες τιμές λόγω της πτωτικής πορείας της αγοράς και βλέπουν την αξία τους να αυξάνεται ξανά σταδιακά. Οι Έλληνες εφοπλιστές κάνουν για άλλη μια χρονιά αυτό που ξέρουν να κάνουν εδώ και χρόνια καθώς οι χαμηλές τιμές αποτελούν μεγάλη πρόκληση γι’ αυτούς. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Baltic Exchange που αναφέρει ο Διεθνής ναυλομεσιτικός οίκος G. Moundreas οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Για ένα μεταχειρισμένο Supramax η τιμή κυμαίνεται στα 25 εκ. Δολάρια, το ίδιο και για τα Panamax. Ενώ η τιμή για ένα Cape περίπου 5 ετών φθάνει τα 50 εκ. Δολάρια. Εάν οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για ανοδική πορεία της αγοράς στο τελευταίο τετράμηνο του έτους επαληθευτούν, τότε όπως είναι φυσικό οι τιμές των πλοίων θα “διορθωθούν” σε υψηλότερα επίπεδα. Μερικές από τις Ελληνικές εταιρείες που πρωτοστατούν στις αγορές “second hand” πλοίων είναι ο όμιλος NAVIOS, η DRYSHIPS του κ. Οικονόμου, η HELLENIC CARRIERS, ο κ. Λιβανός με τη EURONAV, η STAR BULK, η DIANA SHIPPING, η POLEMBROS των αδελφών Πολέμη κ.α.

Συνολικά 196 αγορές μεταχειρισμένων πλοίων συνολικής χωρητικότητας 17 εκ. τόνων πραγματοποίησαν Ελληνικές εταιρείες έναντι 5,3 δις. Δολαρίων.