Καταδικάστηκαν δύο ναυτιλιακές ελληνικών συμφερόντων για πρόκληση ρύπανσης

Έλληνες εφοπλιστές, ναυτιλιακό σεμινάριο

Πρόστιμο 2,7 εκ δολαρίων επεβλήθη σε δύο ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Οι ναυτιλιακές Oceanic IIIsabe Limited και Oceanfleet Shipping Limited κρίθηκαν ένοχες για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, παραβίαση του νόμου για την πρόληψη θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλοία (APPS), καθώς και παραποίηση καταθέσεων των μαρτύρων και συνωμοσία σύμφωνα με το υπουργείο δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Oceanic IIIsabe Limited είναι η πλοιοκτήτρια εταιρεία του m/v Ocean Hope που ευθύνεται για την θαλάσσια ρύπανση από απόβλητα πετρελαιοειδών που προκλήθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό το 2015 και καλείται να πληρώσει 675.000 δολάρια καθώς και να προσφέρει ποσό ύψους 225.000 δολαρίων στο Εθνικό Θαλάσσιο Καταφύγιο του Gray Reef που επηρεάστηκε από τη ρύπανση.

Η Oceanfleet Shipping Limited, διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, θα καταβάλει το ποσό του 1,35 εκ δολαρίων ως πρόστιμο καθώς και 450.000 δολάρια προς το Εθνικό Θαλάσσιο Καταφύγιο του Gray Reef.  Το δικαστήριο έκρινε επίσης ένοχους τον πρώτο και τον δεύτερο μηχανικό του πλοίου με τις κατηγορίες της απόθεσης καταλοίπων πετρελαίου στη θάλασσα, της παραποίησης στο βιβλίο πετρελαίου του πλοίου καθώς και της ψευδούς δήλωσης στην ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στο Wilmington της Βόρειας Καρολίνα.

Ο πρώτος μηχανικός καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών ακολουθούμενη από 1 χρόνο εποπτευόμενης απελευθέρωσης. Ο δεύτερος μηχανικός τον οποίο βάραιναν και οι περισσότερες κατηγορίες καταδικάστηκε σε 12 μήνες φυλάκιση ακολουθούμενη από 1 χρόνο εποπτευόμενης απελευθέρωσης. Τέλος να αναφέρουμε οτι το πλοίο Ocean Hope πουλήθηκε για scrap αμέσως μόλις ανακοινώθηκε το κατηγορητήριο.