Οικολογική καταστροφή στον Μαυρίκιο λόγω διαρροής πετρελαίου

Οικολογική καταστροφή

Το νησί του Μαυρίκιου βρίσκεται αντιμέτωπο με μια οικολογική καταστροφή  υπάρχει μεγάλη διαρροή πετρελαίου από το bulk carrier WAKASHIO. το οποίο προσάραξε στα νοτιοανατολικά του νησιού στα τέλη Ιουλίου, ήταν κενό φορτίου τη στιγμή της προσάραξης, αλλά μετέφερε πάνω από 200 τόνους ντίζελ και περισσότερους από 3.800 τόνους καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο. Το bulk carrier άρχισε να χάνει καύσιμα, αλλά μέχρι στιγμής όλες οι προσπάθειες σταθεροποίησης του πλοίου και άντλησης των καυσίμων και των λαδιών απέτυχαν λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

oil-spill  Oil spil of Mauritius, Sat  11af0419f6f972d5f4d28a409be77175  b49b3a020810582cc74cc0d6d395f9f5  Eezj911WoAARBz9

“Οι επαγγλεματίες χειριστές σκαφών και οι ψαράδες, καλούνται να μην βγουν στην παραλία και στις λίμνες του Blue Bay, Pointe d’Esny και Mahebourg”, ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος του Μαυρίκιου καθώς η οικολογική καταστροφή είναι μεγάλη.

Το σημείο προσάραξης είναι στο Pointe d’Esny, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη Σύμβαση Ramsar για τους υγρότοπους διεθνούς σημασίας και κοντά στο θαλάσσιο πάρκο του Blue Bay. Οι οικολόγοι φοβούνται ότι το πλοίο μπορεί να σπάσει, γεγονός που θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη διαρροή και θα έβλαπτε τις ακτές του νησιού. Η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις θάλασσες της για φαγητό και για τον τουρισμό, με μερικές από τις καλύτερες κοραλλιογενείς υφάλους στον κόσμο. Οι εικόνες και τα πλάνα δείχνουν το μέγεθος της κατάστροφής.

[youtube id=”K084bt8DSVg”]

 

[youtube id=”-8lpoMZALdw”]