Το Πολεμικό Ναυτικό έκανε τα αποκαλυπτήρια των νέων αποκτημάτων του – Τι θα προσφέρουν τα πλοία με τα μυθικά ονόματα.
Τα δύο νέα Πλοία Γενικής Υποστήριξης, τα οποία εντάχθηκαν πρόσφατα στη δύναμη του ελληνικού Στόλου παρουσιάζει σήμερα, Πέμπτη (02/07) το Πολεμικό Ναυτικό.
Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στον πλου ενημέρωσης που θα πραγματοποιείται εντός των νέων σκαφών «ΑΤΛΑΣ» και «ΗΡΑΚΛΗΣ», τα οποία αποτελούν μία ακόμα ευγενική δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», εφοπλιστή κ.Παναγιώτη Λασκαρίδη.
Στόχος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού είναι να μεταφέρουν οι δημοσιογράφοι στους πολίτες την εικόνα των δύο νέων σκαφών, τις δυνατότητές τους, τις επιχειρησιακές τους ικανότητες και τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσουν τον ελληνικό Στόλο.
Είναι δεδομένο πως τα δύο νέα Πλοία Γενικής Υποστήριξης επεκτείνουν τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού σε προβολή ισχύος, με ιδιαίτερα μεγάλες ικανότητες μεταφορών και εκτέλεσης επιχειρήσεων πολλαπλού τύπου.
Ο «ΑΤΛΑΣ» και ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» εκτελούν ήδη υπηρεσία και μάλιστα έδωσαν το «παρών» στην σπουδαία και υψηλού συμβολισμού άσκηση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου νοτίως της Καρπάθου, στην θαλάσσια περιοχή την οποία έχει «σημαδέψει» για έρευνες το καθεστώς Ερντογάν μέσω του παράνομου τούρκο-λιβυκού μνημονίου. Ο «ΑΤΛΑΣ» μάλιστα ήταν το σκάφος που… μετέφερε μέχρι τη θαλάσσια περιοχή νότια της Καρπάθου το πλοίο «ΕΒΡΟΣ» που βύθισε ο ελληνικός Στόλος κατά τη διάρκεια της αεροναυτικής άσκησης.
Σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά θέματα και την εμπέδωση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η οικογένεια Λασκαρίδη προχώρησε σε μία χειρονομία υψηλού συμβολισμού, αλλά και επιχειρησιακής αξίας.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής ναυτικής άσκησης θα εκτελεστούν διάφορα επιχειρησιακά σενάρια, με τη συμμετοχή επίσης της φρεγάτας “ΑΙΓΑΙΟΝ”, της πυραυλακάτου “ΡΙΤΣΟΣ” και φυσικά των Πλοίων Γενικής Υποστήριξης. Σύμφωνα με τα σενάρια της άσκησης θα πραγματοποιηθεί διαδικασία προέλευσης εν πλω με πλαγιοδέτηση της πυραυλακάτου Ρίτσος στο ΠΓΥ “ΑΤΛΑΣ”. Επίσης θα εκτελεστεί διαδικασία ταχυδρομείου μεταξύ της φρεγάτας “ΑΙΓΑΙΟΝ” κ του ΠΓΥ “ΑΤΛΑΣ”.
Στη πυραυλάκατο “ΡΙΤΣΟΣ” επιβαίνει ο διοικητής ταχέων σκαφών κ. Νεκτάριος Λυμπεράκης. Στη φρεγάτα “ΑΙΓΑΙΟΝ” είναι ο αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος κ. Παναγιώτης Λυμπέρης και κατά τη διάρκεια της άσκησης θα μεταβεί με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος κ. Στυλιανός Πετράκης.
Επίσης, στη φρεγάτα “ΑΙΓΑΙΟΝ” θα μεταβεί μαζί με τον Α/ΓΕΝ και ο εφοπλιστής κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης ο οποίος εκτός από τη δωρεά των ΠΓΥ “ΑΤΛΑΣ” και “ΗΡΑΚΛΗΣ”, έχει δωρίσει και τις ηλεκτρομηχανές της φρεγάτας “ΑΙΓΑΙΟΝ”.
Αυτός είναι ο «ΑΤΛΑΣ» του ελληνικού Στόλου
Το ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι κατασκευάστηκε το 1999 στα ναυπηγεία YVC Ysselwerf B.V.της Ολλανδίας. Από το 2000 έως το 2018 με την ονομασία M/V STRILL NEPTUM είχε ως αποστολή την υποστήριξη των πλατφορμών εξόρυξης πετρελαίου στη Βόρεια θάλασσα μέσω της μεταφοράς εφοδίων, συσκευών και προσωπικού.
Τον Οκτώβριο του 2019 το πλοίο αγοράστηκε από το Ίδρυμα Π. Λασκαρίδη με σκοπό την μετακίνηση του στην Ελλάδα και την δωρεά του στο Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο παρδώθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό την Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2019 στον Π-2 προβλήτα του Ναυστάθμου Σαλαμίνας παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας με την ονομασία ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ 1.
- Ναυπήγηση: 1999
- Ένταξη στο ΠΝ: 02-12-2019
- Class: DnV Supply/Rescue/Service Vessel
Διαστάσεις
- Συνολικό μήκος: 70,40 m
- Μήκος μεταξύ καθέτων (L.p.p.): 62,00 m
- Πλάτος: 16,00 m
- Ύψος κυρίου καταστρώματος από τρόπιδα: 8,00 m
Εκτόπισμα
- Καθαρό εκτόπισμα: 3.010 tn
- Μέγιστο εκτόπισμα: 5.297 tn
- Πρόωση: Δύο μηχανές Caterpillar 3608 DITA-4 (3.390 BHP/2.530 kW)
- Οπλισμός : Δύο πολυβόλα των 0,50”
- Δύο πολυβόλα των 0,30”
Το Π.Γ.Υ. ΑΤΛΑΣ Ι είναι Πλοίο Γενικής Υποστηρίξεως κλάσης DnV Supply/Rescue/Service Vessel.
Έλαβε το όνομα του από τον Τιτάνα Άτλαντα της ελληνικής μυθολογίας. Κατά την Τιτανομαχία ο Άτλας υπήρξε αρχηγός των Τιτανιδών (υιών των Τιτάνων). Ο Δίας όμως μετά τη νίκη του τιμώρησε για πάντα τον Άτλαντα, υποχρεώνοντάς τον να φέρει στους ώμους του τον Ουράνιο θόλο.
Ναυπηγήθηκε το 1999. Από το Ελληνικό Ναυτικό παρελήφθη την 02-12-2019 κατόπιν δωρεάς του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.
Το πλοίο υπάγεται στη Διοίκηση Φρεγατών.
Αποστολή του ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι είναι η εφοδιαστική υποστήριξη των Μονάδων Κρούσεως του Αρχηγείου Στόλου, δηλαδή των Φρεγατών, των Πυραυλακάτων και των Κανονιοφόρων, με ότι απαιτείται ώστε να μπορούν να επιχειρούν μακριά από τις βάσεις ξηράς. Στο ανωτέρω πλαίσιο μπορεί να παραδώσει σε άλλα πλοία καύσιμα, λιπαντικά, πόσιμο νερό, ανταλλακτικά, και έτερα αναλώσιμα υλικά.
Ποιος είναι «ΗΡΑΚΛΗΣ»
Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΗΡΑΚΛΗΣ» είναι ένα σκάφος μήκους 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.500 τόνων, κατασκευής του 2002.
Πρόκειται για το δεύτερο πλοίο που δωρίζει η οικογένεια Λασκαρίδη στο Πολεμικό Ναυτικό μετά το πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΑΤΛΑΣ Ι», το οποίο δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο «ΗΡΑΚΛΗΣ» διαθέτει 2 προωστήριες μηχανές ισχύος 9.600 ίππων, 2 αξονικές γεννήτριες, 4 εγκάρσιους προωθητήρες, (2 πλώρα και 2 πρύμα) επιπλέον των 2 κύριων ελίκων των κύριων μηχανών.
Επιπλέον διαθέτει δυνατότητα DP2, δηλαδή σταθεροποίηση σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (δυνατότητα που διαθέτει και το «ΑΤΛΑΣ Ι»), προσδίδοντας έτσι στο Πολεμικό Ναυτικό σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες.
Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 15 κόμβοι ενώ διαθέτει επίσης μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα άνω των 2.600 τόνων.
Τι είναι τα Πλοία Γενικής Υποστήριξης
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πολεμικού Ναυτικού, τα Πλοία Γενικής Υποστήριξης σκοπό έχουν τα καλύψουν τις ανάγκες Διοικητικής Μερίμνης των πλοίων κρούσεως όταν αυτά δρουν σε περιοχές μακράν Ναυστάθμων ή προκεχωρημένων βάσεων.
Στη ουσία τα πλοία αυτά είναι ένας μικρός Ναύσταθμος εν πλώ αποτελώντας την πλέον προκεχωρημένη βάση κατά τις επιχειρήσεις.
Για να αντεπεξέλθουν στη αποστολή αυτή γίνεται σαφές ότι τα ΠΓΥ είναι πλοία μεγάλου εκτοπίσματος με δυνατότητες μεταφοράς πετρελαίου, ύδατος, τροφίμων, πυρομαχικών κάθε φύσεως καθώς και τροφίμων.
Παράλληλα έχουν χώρους ενδιαιτήσεως, θεραπευτήρια κλπ έτσι ώστε να είναι ικανά να φιλοξενήσουν πληρώματα από μικρά πλοία τα οποία δεν διαθέτουν ενδιαιτήσεις προσωπικού (Τορπιλάκατοι, Μικρά Υποβρύχια, Ομάδες βατραχανθρώπων κλπ).
Για την μεταφορά όλων των ανωτέρω υλικών τα ΠΓΥ διαθέτουν συστήματα και γερανούς για την τόσο επ’ αγκύρα/ εν όρμω όσο και για την εν πλώ παράδοση προς τα πλοία κρούσεως.
newsbomb.gr