Όλα έτοιμα για το συνέδριο Ναυτιλιακή Κύπρος 2017

ναυτιλιακή κύπρος

Περισσότερα από 800 άτομα αναμένονται στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στις εργασίες του φετινού συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2017», που θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 11 Οκτωβρίου, στη Λεμεσό.

Την έναρξη εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενώ μεταξύ των προσωπικοτήτων που θα παραβρεθούν είναι ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Kitack Lim και η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc.

Τις εργασίες του συνεδρίου αναμένεται να παρακολουθήσουν επίσης Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πλοιοκτήτες και διευθυντικά στελέχη διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών και εταιρειών, οι οποίοι θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις που απασχολούν τον ναυτιλιακό κόσμο.

Με την ευκαιρία του διεθνούς συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2017» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην παρουσία του αρμόδιου Υπουργού, Μάριου Δημητριάδη.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο, με ολοκληρωμένη υποδομή σε όλους τους τομείς της ναυτιλίας. Διαθέτει, πρόσθεσε, έναν καθόλα σύγχρονο και ποιοτικό στόλο, τον 11ο μεγαλύτερο στον κόσμο και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον οποίο, όπως είπε, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι.

Παρατήρησε εξάλλου ότι η ναυτιλία αποτελεί σήμερα τον τρίτο μεγαλύτερο πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης στον τόπο, με τη συνεισφορά στο ΑΕΠ να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 7%, ενώ ο αριθμός των θέσεων εργασίας ξεπερνά τις 4.000.

Είπε επίσης ότι οι συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για προσέλκυση νέων ναυτιλιακών εταιρειών στην Κύπρο και την αύξηση του στόλου έχουν αποδώσει και «έχουμε βάλει ξανά την κυπριακή ναυτιλία στο διεθνή χάρτη».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μικρή, αλλά σταθερή ανάπτυξη του κυπριακού στόλου χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα εντατικοποιηθούν.

«Στόχος όλων μας είναι η συνεχής ανάπτυξη και βελτίωση της κυπριακής ναυτιλίας», συνέχισε ο κ. Δημητριάδης και αναφέρθηκε στη δημιουργία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας από την 1 Μαρτίου 2018. «Είμαστε βέβαιοι ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου, που αγκαλιάστηκε από όλο το ναυτιλιακό σύμπλεγμα, θα συμβάλει αποφασιστικά στην περαιτέρω βελτίωση της κυπριακής ναυτιλίας» είπε.

Παρατήρησε παράλληλα ότι «ο τομέας της ναυτιλίας χρειάζεται περισσότερη ευελιξία, ώστε να μπορεί να προωθηθεί αποτελεσματικά». Το Υφυπουργείο θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά για τα θέματα προώθησης θα πρέπει «να βρούμε άλλους ίσως τρόπους πιο αποτελεσματικής διαχείρισης αυτών των δραστηριοτήτων» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Μάριο Δημητριάδη, υπάρχει κοινή στόχευση και καλή συνεργασία του Υπουργείου του με τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που αντανακλάται και στη διοργάνωση του συνεδρίου.

Αναφέρθηκε τέλος στην ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για υποστήριξη της δημιουργίας του Ινστιτούτου της Θάλασσας, ενώ θα διερευνηθούν οι τρόποι επισημοποίησης της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών και Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Αλέκος Μιχαηλίδης, ανέφερε από την πλευρά του ότι το φετινό συνέδριο έχει ως γενικό θέμα “Shipping: Yesterday’s World, Tomorrow’s Today”. Η εναρκτήρια δεξίωση του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017 , σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, όπου θα απονεμηθεί και το Κυπριακό Βραβείο Ναυτιλίας 2017.

Το εργασιακό μέρος του συνεδρίου, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, θα διεξαχθεί στο «Κέντρο Ευαγόρας Λανίτης», έναντι του Μεσαιωνικού Κάστρου και θα περιλαμβάνει οκτώ θεματικές συζητήσεις.

Τη Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου, θα διεξαχθούν τρεις θεματικές συζητήσεις, οι οποίες θα ασχοληθούν με το τρέχον και μελλοντικό ρυθμιστικό πλαίσιο της ναυτιλίας, καθώς και το μέλλον των πλοιοκτητών πετρελαιοφόρων πλοίων και των πλοιοκτητών γενικότερα.

Την επομένη, 10 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί μία συζήτηση γύρω από περιβαλλοντικά ζητήματα, ενώ δεύτερη θα καταπιαστεί με τη χρήση έξυπνης και σύγχρονης τεχνολογίας στη ναυτιλία. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για στελέχη της ναυτιλίας κάτω των 40 ετών.

Το συνέδριο ολοκληρώνεται τη Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου, με συζητήσεις γύρω από τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στο δεύτερο μέρος θα διατυπωθούν προβλέψεις για την οικονομία και την πορεία των ναυλαγορών.

Παρών στη διάσκεψη Τύπου ήταν και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Ευστρατίου, καθώς και εκπρόσωποι της κυπριακής ναυτιλίας.

Έχουμε χαρακτηρίσει το συνέδριο τους «Ολυμπιακούς Αγώνες Ναυτιλίας» της Κύπρου, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται ίσως για το μόνο συνέδριο παγκοσμίως που διοργανώνεται με αγαστή συνεργασία του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Ανέφερε εξάλλου ότι η Ένωση Ευρωπαίων Πλοιοκτητών έχει αποδεχτεί πρόσκληση για να συνδυάσει τη διοργάνωση της ετήσιας Γενικής της Συνέλευσης με τη διοργάνωση του συνεδρίου στην Κύπρο, και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» για την ποιότητα του συνεδρίου, αλλά και την κυπριακή ναυτιλία.

Ο Πόλυς Χατζηιωάννου εκ μέρους της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών είπε ότι το συνέδριο αποτελεί τη βιτρίνα της κυπριακής ναυτιλίας, ενώ η Κύπρος κατάφερε να διατηρήσει το ενδιαφέρον για το συνέδριο, με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας.

Είπε τέλος ότι στην Κύπρο υπάρχει ένα ναυτιλιακό κέντρο, όπου οι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού μπορούν διεξάγουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους, ενώ το κράτος διευκολύνει τη δουλεία τους.

[youtube id=”s-964vxPTuE”]

ikypros.com