Έφυγε από τη ζωή ο Βάσος Γεώργιου Χατζηθεοδοσίου, ιδρυτής της Salamis

Βάσος Γεώργιου Χατζηθεοδοσίου

Απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία  83 χρόνων ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οργανισμού «Salamis» Βάσος Γεώργιου Χατζηθεοδοσίου, ακούραστος εργάτης της τουριστικής βιομηχανίας και της κυπριακής ναυτιλίας, την οποία υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η κηδεία του θα τελεστεί σήμερα Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019 στις 2 μ.μ. από τον ιερό ναό Προφήτη Ηλία στη Γερμασόγεια και η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια από τη 1 μ.μ.- 2 μ.μ. Η ταφή θα τελεστεί στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσα στον Άγιο Αθανάσιο. Εισφορές θα γίνονται: Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, Κατεχόμενη εκκλησία Προφήτη Ηλία Στύλλους Αμμοχώστου και στο Ίδρυμα Άγιος Στέφανος.

Ο Βάσος Γεώργιου Χατζηθεοδοσίου γεννήθηκε την πρωτοχρονιά του 1936 στο χωριό Στύλλοι της Αμμοχώστου. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών εργάστηκε στην Ιονική Τράπεζα, αλλά πολύ γρήγορα αποφάσισε να υλοποιήσει το δικό του όραμα. Ήταν μόλις 23 χρόνων όταν ίδρυσε μια μικρή επιχείρηση που ασχολείτο με εκτελωνίσεις, μεταφορές, πρακτορεύσεις πλοίων, ασφάλειες και μαθητικές εκδρομές.

Της έδωσε το όνομα «Σαλαμίς», πατρίδας του Τεύκρου, που ίδρυσε τη Σαλαμίνα της Κύπρου. Οργάνωσε τις πρώτες μαθητικές εκδρομές στην Ελλάδα και ακολούθησαν προσκηνυματικές εκδρομές στους Αγίους Τόπους και προώθηση του εισερχόμενου τουρισμού από τη Σκανδιναβία και Γερμανόφωνες χώρες.

Η τουρκική εισβολή προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στη «Σαλαμίς», η οποία προσφυγοποιήθηκε στη Λεμεσό, όπου εδρεύει μέχρι σήμερα. Ο Βάσος Γεώργιου Χατζηθεοδοσίου ξαναρχίζει από το μηδέν και συνδράμει την τιτάνια προσπάθεια για ανόρθωση του τουρισμού και της Κυπριακής οικονομίας.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η «Σαλαμίς» κατέγραψε ανοδική πορεία: Το 1990 εισήλθε δυναμικά στην Ναυτιλία με τα πρώτα ιδιόκτητα πλοία, ενώ το 1995 επεκτάθηκε στις διεθνείς οδικές μεταφορές, στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο. Έκτοτε είναι ένας πρωτοπόρος Οργανισμός, που προσφέρει μια ολοκληρωμένη σειρά υπηρεσιών στον τομέα των ταξιδίων, του τουρισμού, της κρουαζιέρας, της ναυτιλίας, πλοιοδιαχείρισης, πρακτόρευσης πλοίων, Logistics / Aποθήκευσης, εκτελωνίσεων και μεταφοράς εμπορευμάτων.

Υπηρέτησε το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, τον Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, καθώς και άλλους επαγγελματικούς οργανισμούς. Για την προσφορά του έχει βραβευθεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) και πολλούς άλλους οργανισμούς, ενώ το 2012 ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τού απένειμε το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, την ανώτατη τιµητική διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου, για τη συνολική φιλανθρωπική προσφορά του, τόσο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή όσο και προς την Εκκλησία γενικότερα. Τον περασμένο Δεκέμβριο τού απονεμήθηκε το βραβείο του ΚΕΒΕ στην κατηγορία ναυτιλία.

Λόγω της βεβαρημένης κατάστασης της υγείας του τα τελευταία χρόνια ο Βάσος Γ. Χατζηθεοσίου περιόρισε τα καθήκοντά του στη «Σαλαμίς» παραδίδοντας τα ηνία του Οργανισμού στη νέα γενιά, ώστε να διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ναυτιλιακή και τουριστική βιομηχανία και η οικονομία ευρύτερα, στο έντονα ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Με τη σύζυγό του, Ευαγγελία, ο Βάσος Γ. Χατζηθεοδοσίου απέκτησε τρία παιδιά.

inbusinessnews.reporter.com.cy