Μάρκος Βουτσίνος: Η Σύρος «τελειώνει» αν κλείσει το Νεώριο!
Η απεργία στο Ναυπηγείο Νεωρίου έφθασε τους 3 μήνες. Η κατάσταση φαντάζει βαλτωμένη, καθώς καμία πλευρά δεν υποχωρεί από τις θέσεις της. Ούτε η εταιρεία ούτε οι εργαζόμενοι. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη Χώρα τα τελευταία 6 χρόνια, αλλά και των τελευταίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, ήταν σημαντικό που ο νυν Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και πρώην πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Νεωρίου, δέχθηκε να δώσει συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, και να πει με παρρησία πράγματα που πρέπει να ακουστούν, πράγματα που μπορεί να συζητούνται κατ’ ιδίαν ή στις παρέες, αλλά ουδείς δεν τα μοιράζεται δημοσίως.
Ο Μάρκος Βουτσίνος αν μη τι άλλο 10 χρόνια που ήταν Πρόεδρος των εργαζομένων του Ναυπηγείου, αλλά και του συνεταιρισμού αυτών (super market Νεωρίου) έχει αφήσει το στίγμα του στην κοινωνία της Σύρου. Μια τέτοια δραστηριότητα λογικό είναι να έχει προσελκύσει όχι μόνο συμπάθειες, αλλά και αντιπάθειες. Όχι για το ήθος του ως ανθρώπου (περί αυτού ουδείς έχει να καταλογίσει κάτι), αλλά για τους διαλλακτικούς χειρισμούς που εφήρμοσε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο συνδικαλισμός και η πολιτική αυτά έχουν. Δεν είναι δυνατόν όλοι να συμφωνούν μαζί σου και με όλους να τα έχεις καλά. Σημειωτέον όμως, ότι πολλές φωνές ήδη ακούγονται ότι τέτοιες τακτικές σαν του κ. Βουτσίνου, δεν θα είχαν φθάσει την υπόθεση του Ναυπηγείου Νεωρίου στα άκρα και το απόλυτο τέλμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα.
Ο νυν πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων σε αυτή τη συνέντευξη κρίνουμε ότι λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Χειμαρρώδης, περιγραφικότατος, με τεκμηριωμένο λόγο δίνει την άλλη διάσταση στο πρόβλημα που ταλανίζει όλη την κοινωνία της Σύρου εδώ και τρεις μήνες. Το protevousa.gr από την πρώτη ημέρα της απεργίας, έλαβε ανοιχτά το μέρος των εργαζομένων του Νεωρίου παρόλο που κανονικά τα ΜΜΕ πρέπει να τηρούν ουδέτερη στάση σε όλα τα θέματα. Όμως, το Νεώριο αποτελεί Κεφάλαιο για τη Σύρο και ως τέτοιο αξίζει της υποστήριξής μας.
Μπαίνοντας στο Εργατικό Κέντρο συνάντησα έναν ανήσυχο Πρόεδρο. Δεν ήταν ο γνωστός για το μόνιμο χαμόγελό του Μάρκος Βουτσίνος. Δεν άντεξα να μην του το πω… « Ανήσυχο σε βλέπω Πρόεδρε», του είπα κι εκείνος αρχικά με ένα καταφατικό νεύμα με επιβεβαίωσε. Και συνέχισε σε δεύτερο βαθμό: « Κύριε Δεναξά, το Νεώριο κινδυνεύει. Και το Νεώριο δεν είναι μόνο οι δεξαμενές και το προσωπικό του. Το Νεώριο είναι η καρδιά της Σύρου και ως τέτοιο πρέπει να το προστατεύσουμε….» Γνώριζα ότι μιλούσα με έναν άνθρωπο που είχε «φάει» τα νιάτα του μέσα στο ναυπηγείο. Στη συνέντευξη λοιπόν που θα διαβάσετε, κατετέθη η αγωνία ενός σπλάχνου των ναυπηγείων. Από 16 χρονών εργαζόμενος της επιχείρησης αυτής, ο Μάρκος Βουτσίνος αν μη τι άλλο δικαιούται να εκφέρει γνώμη. Μια γνώμη που κατατέθηκε με σθένος, με λύπη, με αγωνία, αλλά και με αγανάκτηση. Ως τέτοια κατάθεση ψυχής δόθηκε αυτή η συνέντευξη και όχι μια ακόμη τυπική και δημοσιοσχετίστικη ενός χ προέδρου. Επ΄ευκαιρίας αυτής της συνέντευξης, καλώ όποιον θέλει επωνύμως να καταθέσει τις σκέψεις του και τις ιδέες του για το Νεώριο, να το κάνει. Η «πόρτα» του protevousa.gr είναι ανοιχτή για όλους.
Είχε φθάσει η ώρα να μπούμε στο «ζουμί» της υπόθεσης. Αιφνιδιάστηκα λοιπόν όταν οι πρώτες κουβέντες του Μάρκου Βουτσίνου επιβεβαίωναν δικό μου παλαιότερο άρθρο σχετικά με την επίσκεψη εκπροσώπων του ΠΑΜΕ Περάματος στη Σύρο και την εκτίμησή μου ότι επιδιώκουν προφανώς τον έλεγχο τον συνδικαλιστικό έλεγχο των εργαζομένων τόσο του Νεωρείου όσο και των άλλων ναυπηγείων της χώρας. Όμοια ήταν και η τοποθέτηση του κου Βουτσίνου προσθέτωντας ακόμη ότι «Η Σύρος έχει ιστορία στον συνδικαλισμό και δεν χρειάζεται τέτοιες παρεμβάσεις τρίτων».
Το επόμενο θέμα και κύριο για τη Σύρο που έγινε σαφές είναι ότι αυτοί που επωφελούνται από την απεργία στο Νεώριο είναι η Ελευσίνα και το Πέραμα που όλες αυτές τις ημέρες, από εκεί που δεν είχαν ούτε βάρκα να επισκευάσουν, έχουν αναλάβει συμβόλαια, με τα καράβια να βρίσκονται ήδη στις εγκαταστάσεις τους και να επισκευάζονται. Και κάπως έτσι ήρθαν και οι μέρες των δικαστηρίων όπου ναι μεν οι εργαζόμενοι του Ναυπηγείου δικαιώθηκαν και τις δύο φορές, αλλά η κατάσταση μετά πάγωσε, χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό όφελος για τους εργαζόμενους μέχρι σήμερα. «Στην αρχή όμως, η επιθετική τακτική που άσκησαν, αντιμετωπίζοντας και τα δικαστήρια, ήταν η ενδεδειγμένη ; Προσωπικά θεωρώ πως ναι», τον ρώτησα για να λάβω την απάντηση: «Ναι, ήταν. Αλλά αποδείχθηκε (άπαξ και δεν βρέθηκε λύση) ότι μέσω των δικαστηρίων δεν βρέθηκε λύση. Φαίνεται τώρα λοιπόν, πως για να βρεθεί λύση, πρέπει οπωσδήποτε να ξανακάτσουν στο τραπέζι.» Εκείνος και πρωτοβουλίες πήρε και όσες φορές του ζητήθηκε δεν αρνήθηκε να βοηθήσει. Μάλιστα από την αρχή κατ’ εντολή του, η νομική σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου, κα Θεοδώρα Καρτάνου, συνέδραμε στην νομική στήριξη των θέσεων των εργαζομένων.
Επιστροφή λοιπόν στις διαπραγματεύσεις είναι η λύση για τον κ. Βουτσίνο, ο οποίος δεν δίστασε να προβεί και σε μια αυτοκριτική, καταδεικνύοντας με σαφήνεια ότι όλοι (διοίκηση και εργαζόμενοι) πρέπει να προστατέψουν την επιχείρηση. «Ξέρεις πώς την πατήσαμε;», με ρώτησε κάποια στιγμή και χωρίς να προλάβω να σκεφτώ μου έδωσε και την απάντηση: «Την πατήσαμε γιατί παίρναμε το μισθό μας και δεν ανησυχούσαμε. Σκεφτόμασταν, ‘Αφού μπαίνει ο μισθός, μια χαρά είμαστε’. Ξέραμε ότι 1 ως 5 του μήνα , 15 του μήνα, θα πληρωθούμε, ποιος ασχολείτο; Δεν ανησυχούσαμε. Παρ’ όλο που βλέπαμε ότι καλά «χέρια» έβγαιναν σε σύνταξη, που βλέπαμε ένα τμήμα να καταργείται, εμείς λέγαμε ‘Εντάξει μωρέ, αφού πληρωνόμαστε, τι σε νοιάζει;’ Δεν είχαμε προβλέψει τι θα συνέβαινε. Είχαμε επαναπαυθεί πίσω από το μισθό που παίρναμε. Και ξαφνικά, βρήκαμε βουνό τα προβλήματα.» Δεν ξέρω πώς αποκαλείτε εσείς μια τέτοια δήλωση, εγώ την αποκαλώ δήλωση ειλικρινείας και αντικειμενικότητας. «Δηλαδή, συμπερασματικά, κάνουμε το κέφι του Ταβουλάρη, κάνουμε το κέφι του ΠΑΜΕ, κάνουμε το κέφι της Χαλκίδας – Ελευσίνας – Περάματος, κάνουμε το κέφι των Τούρκων….», ρωτάω. «…Και όλων των ανταγωνιστών», προσθέτει ο κ. Βουτσίνος. Και συμπληρώνει σε τόνο που δείχνει προβληματισμό, αλλά και αγανάκτηση : «Πόσα συμφέροντα είναι κρυμμένα πίσω από αυτή την κατάσταση; Και μήπως υπάρχουν και τα άλλα συμφέροντα, τα τοπικά, που δεν θέλουν το Νεώριο; Να φύγει το Πανεπιστήμιο να πάει εκεί, να αδειάσει χώρος να γίνει parking, να γίνει το λιμάνι στις εγκαταστάσεις του, δηλαδή, με πόσους να τα βάλουν 250 άνθρωποι που κοιτάζουν μόνο το μεροκάματό τους; Εμείς τι θέλουμε; Να υπάρχει δουλειά και να πηγαίνουμε στο ναυπηγείο να βγάζουμε τα προς το ζην. Και από πίσω, βλέπεις κολοσσοί να μας πολεμάνε. Κι εμείς τα βάζουμε ο ένας με τον άλλο.»
Η συνέντευξη
Protevousa.gr: Κύριε Πρόεδρε, το Νεώριο μπορεί να ξαναλειτουργήσει και να έχει πορεία χωρίς προβλήματα;
Μάρκος Βουτσίνος: Είναι σίγουρο ότι με την κοινή προσπάθεια θα λειτουργήσει ξανά το Ναυπηγείο. Βέβαια τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από πριν και πιστεύω ότι δεν έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ. Οι συνάδελφοι του σωματείου πρέπει άμεσα να επιτρέψουν και να επιδιώξουν τον ανοικτό διάλογο και ειδικά τώρα που μετά από 3 μήνες απεργίας οφείλουν να αντιληφθούν ότι η τακτική που ακολούθησαν δεν απέδωσε καρπούς. Οι συνέπειες για πεντακόσιες περίπου οικογένειες, που μέλη τους εργάζονται στο Ναυπηγείο, είναι τρομακτικές και παραπέμπουν σε συνέπειες τακτικής Χότζα. Δεν βοηθούν την επίλυση του θέματος ούτε οι φωνές, ούτε οι απειλές, ούτε οι τραμπουκισμοί. Απαιτείται ψύχραιμη, ρεαλιστική και διαλογική συμπεριφορά. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν τι έχει γίνει, να έρθουν στην πραγματικότητα, να δουν την αλήθεια και άμεσα να απεμπλακούν από πιθανά αρρωστημένες φιλοδοξίες. Τότε μπορούμε να έχουμε ελπίδα. Σιγά σιγά μέσα από διάλογο να βρούμε το δρόμο μας. Λυπάμαι πραγματικά για ότι έγινε.
Protevousa.gr: Γιατί παραιτηθήκατε; Μήπως το επιδιώξατε αποφεύγοντας τα δύσκολα;
Μάρκος Βουτσίνος: Σε καμία περίπτωση δεν παραιτήθηκα επειδή δεν ήθελα να αντιμετωπίσω δυσκολίες. Εξάλλου και πριν από 1,5 χρόνο περίπου είχα αντιμετωπίσει χειρότερες καταστάσεις, οι οποίες τακτοποιήθηκαν με πολλή μεγάλη και επίπονη προσπάθεια αλλά και συνεχή διάλογο. Ωστόσο η πίεση που δεχόμουν από μερικούς συναδέλφους της Διοίκησης του Σωματείου ήταν αφόρητη καθότι είχαν κάνει τον κόσμο να πιστεύει σε έναν εύκολο δρόμο που δεν υπήρχε. Το Ναυπηγείο ήταν σε ανοδική πορεία, είχε ανακάμψει εμπορικά, ήταν θέμα χρόνου να ανακάμψει και οικονομικά, είχε μειώσει τις οφειλές προς τους εργαζόμενους από εννέα σε δυόμιση μήνες και είχε ρυθμίσει τις οφειλές του προς τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν είχα λόγο να μην πιστεύω ότι ήταν ζήτημα χρόνου να ομαλοποιηθεί και η κατάσταση στις πληρωμές μας. Το Νεώριο πνίγονταν στην δουλειά, είχαν κλεισμένες δουλειές για έξι μήνες και οι ζητήσεις χτυπούσαν κόκκινο, επέστρεφαν στην Ελλάδα πλοιοκτήτριες εταιρείες μετά από 20 και 30 χρόνια. Τώρα όλα αυτά χάθηκαν. Πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Πραγματικά λυπάμαι. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έγινε η ζημιά αυτή με σκοπιμότητα αλλά από λάθος εκτίμηση της κατάστασης ή από απειρία για την διαχείρισή της. Δεν μπορείς να αφήνεις ακάλυπτους πεντακόσιους άνεργους από απειρία ή από κακώς εννοούμενη φιλοδοξία και να στέλνεις πεντακόσιες οικογένειες στην δυστυχία και ένα νησί σε μαρασμό. Όχι, δεν θέλω να το πιστέψω.
Εν τέλει εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι έπρεπε να αντέξω περισσότερο γιατί τα αποτελέσματα της σημερινής κατάστασης δεν είναι εύκολα αναστρέψιμα.
Protevousa.gr: Πόσες θέσεις εργασίας υπάρχουν σήμερα στο Νεώριο;
Μάρκος Βουτσίνος: Σας είπα ότι έκτακτοι, μόνιμοι και εργαζόμενοι σε εργολάβους είναι περίπου πεντακόσιοι. Είμαι Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων και ενδιαφέρομαι για όλους τους εργαζόμενους που καλύπτει το Εργατικό Κέντρο, οι οποίοι αριθμούν χιλιάδες εργαζομένους. Κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει την αποκλειστικότητα σε ένα χώρο που δίνει μεροκάματα πολλές δεκαετίες τώρα. Όλοι πρέπει να έχουν άποψη. Στον εργολάβο για παράδειγμα απασχολούνται περίπου 150 εργαζόμενοι. Μέσα στα γενικότερα προβλήματα πήγαιναν καλά, τα έβρισκαν μεταξύ τους. Μπορώ να σας πω ότι είχαν σοβαρή συμμετοχή στην ανάκαμψη του Νεωρίου. Αυτό όμως δεν έγινε αντιληπτό και αποδεκτό ίσως από μερικούς συναδέλφους, οι οποίοι πίστευαν και πιστεύουν ότι αυτοί οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται να έχουν άποψη για το Ναυπηγείο. Δεν είναι συνάδελφοι αυτοί; Έπρεπε να μας χαλάει που είναι δεμένοι μεταξύ τους; Λυπάμαι αλλά χωρίς αλήθεια δεν πάμε πουθενά. Πρέπει όλες οι πλευρές να κάτσουν στο τραπέζι, να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και όταν σηκωθούμε από εκεί να δούμε μόνο μπροστά, με τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν από την νέα τάξη πραγμάτων που διαμορφώθηκε.
Protevousa.gr: Ο Όμιλος Ταβουλάρη μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας καλής συνέχειας;
Μάρκος Βουτσίνος: Κύριε Δεναξά, ας περιοριστούμε στα του οίκου μας. Το Νεώριο έχει διοίκηση. Όταν πνιγόμασταν στην δουλειά πριν λίγους μήνες η Ελευσίνα δεν είχε ούτε ένα καράβι. Δεν ξέρω τις σχέσεις των ιδιοκτητών, δεν είναι δική μου δουλειά. Πρέπει να δούμε το Ναυπηγείο Νεωρίου και με την εδώ διοίκηση να συνεργαστούμε. Νομίζω ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Τα προβλήματα τα ζούμε με την εδώ διοίκηση, η οποία μπορεί και πρέπει να σηκώσει το βάρος μιας καλής συνέχειας. Χρειάζεται όμως οπωσδήποτε να έχει μαζί της και τους εργαζόμενους. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των εργαζομένων προς την εταιρεία και της εταιρείας προς τους εργαζόμενους. Διοίκηση σωματείου και διοίκηση επιχείρησης πρέπει να είναι σε απόλυτη συνεργασία. Πολιτικές και λογικές που έρχονται από το παρελθόν και ξεπερασμένες νοοτροπίες πρέπει να απομονωθούν και να υπάρξουν σύγχρονες αντιλήψεις προς την σωστή κατεύθυνση που θα καθιστούν το ναυπηγείο παραγωγικό και ανταγωνιστικό με σκοπό την βιωσιμότητά του και την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ειδικά μάλιστα στο χρονικό διάστημα που περνάμε με την μεγάλη οικονομική περιπέτεια της χώρας μας.
Protevousa.gr: Κύριε Πρόεδρε μπορείτε να συνυπάρξετε με τον τουρισμό;
Μάρκος Βουτσίνος: Σίγουρα ναι. Και μόνο ότι το Νεώριο είναι το παλιότερο ναυπηγείο της Ευρώπης στη Μεσόγειο αποκτά ιστορική σημασία. Με αυτό δεν ασχολήθηκε κανείς, πρέπει να πάψουν κάποιοι να ασχολούνται αρνητικά. Σίγουρα χρειάζονται βελτιώσεις στην γενικότερη εικόνα του και τότε μπορεί να γίνει και αυτό παράλληλα με την λειτουργία του ένα κομμάτι του γενικότερου τουρισμού. Ας αρχίσουμε να βλέπουμε θετικότερα κάποια πράγματα, αυτό το ναυπηγείο είναι τα αρχαιότερο στην Μεσόγειο, ήταν η πρώτη επιχείρηση παγκοσμίως που κατασκεύασε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Υπάρχει μουσείο που θυμίζει κομμάτια από την παλιά του δόξα και μάλιστα τόσο το Ναυπηγείο όσο και το Μουσείο είναι προορισμός επίσκεψης για μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και γενικά επισκέπτες του νησιού μας. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πληρώματα των προς επισκευή πλοίων και αν μέσα σε αυτά υπάρχουν και κρουαζιερόπλοια – που σίγουρα υπάρχουν- τροφοδοτούν την τοπική αγορά για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο διαρκούν οι εργασίες επισκευής. Ο αριθμός τους πλησιάζει κατ΄έτος τα 2.500 με 3.000 άτομα. Γιατί λοιπόν δεν σκεφτόμαστε θετικά αλλά μόνο αρνητικά; Όσοι αγαπούν το Νεώριο και ζουν από αυτό βλέπουν θετικά και τον τουρισμό. Γι΄αυτούς που φαντάζονται ότι μπορεί το νησί να ζήσει μόνο από τον τουρισμό θα ήθελα να τους πω ότι για αντικαταστήσουμε τα έσοδα του νησιού από το Νεώριο, με έσοδα από τον τουρισμό θα πρέπει όλη την τουριστική σεζόν να περνούν από το νησί μας είκοσι κρουαζιερόπλοια καθημερινά και να γεμίσουμε το νησί με ξενοδοχεία. Θεωρώ ότι κάποιος πρέπει να τους ξυπνήσει από το όνειρο που θέλουν να ζουν. Πρέπει να σκεφτόμαστε όλοι ότι είναι απαραίτητο να συνυπάρξουμε, δεν μπορούν να γίνουν αυτά χωρίς τεράστιες υποδομές, χωρίς διεθνή αερολιμένα και πολλά άλλα που δεν νομίζω ότι μπορεί να τα εγγυηθεί κανένας. Ας αγκαλιάσουμε λοιπόν ότι έχουμε και να προσπαθήσουμε να πάμε μπροστά.
Protevousa.gr: Έχοντας φθάσει στο τέλος, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Μάρκος Βουτσίνος: Τώρα όχι, οι σκέψεις μας πρέπει να είναι πως θα ξαναλειτουργήσει το Νεώριο, αν τα καταφέρουμε θα έχουμε χρόνο, αν έχετε και εσείς διάθεση μπορούμε να τα πούμε και πάλι αναλυτικότερα. Η κατάσταση στο Νεώριο θυμίζει μια μικρή Ελλάδα. Ένα είναι σίγουρο ότι όσον αφορά εμένα πιστεύω στο Νεώριο, το έχω ζήσει τόσα χρόνια και είναι για πάρα πολλούς Συριανούς το δεύτερο σπίτι μας. Σας ευχαριστώ.»
Εμείς από την πλευρά μας να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων για τον χρόνο και την αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε κι ευελπιστούμε η παρέμβαση του αυτή να λειτουργήσει καταλυτικά για να επέλθει μια γόνιμη και συμφέρουσα λύση για τους εργαζόμενους του ναυπηγείου και φυσικά για όλη τη Σύρο.
πηγή : http://www.protevousa.gr/