Το Ramform Hyperion είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει σε θαλάσσια περιοχή 7.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην οποία περιλαμβάνονται τα τεμάχια 2, 3, 8 και 9 που έχουν δεσμευτεί από την ιταλική ΕΝΙ, ενώ καλύπτει και τμήματα εντός των ορίων των τεμαχίων 6, 7, 11 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Άφιξη εν μέσω προκλήσεων
Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης με αφορμή τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο και την υπογραφή των συμβολαίων με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς, ρίχνοντας στην επικοινωνιακή μάχη το ερευνητικό Barbaros, το οποίο -σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις και τις σχετικές NAVTEX- πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες στην θαλάσσια περιοχή από τη χερσόνησο της Καρπασίας μέχρι τον κόλπο της Αμμοχώστου. Το πλοίο συνοδεύεται από το υποστηρικτικό πλοίο Bravo Supporter, ενώ την εμφάνισή τους έχουν κάνει και τουρκικά πολεμικά.
Σημειώνεται ότι την τον τελευταίο μήνα, η Τουρκία έχει προχωρήσει στη διαδοχική δέσμευση τεράστιου μέρους της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, καθώς και σε ασκήσεις ρυμούλκησης υποβρύχιων συσκευών, πρακτική που παραπέμπει σε ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Ποιο είναι το Ramform Hyperion
Το σεισμογραφικό Ramform Hyperion αποκτήθηκε από τη νορβηγική PGS (Petroleum Geo Services) έναντι $270 εκ. δολαρίων και μαζί με το Ramform Tethys, το οποίο πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, θεωρούνται τα δύο πιο σύγχρονα και ισχυρά σεισμογραφικά στον κόσμο.
Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του πλοίου, υπάρχει η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας 14 σεισμογραφικών καλωδίων, μήκους μέχρι και 10 χιλιομέτρων έκαστο, καλύπτοντας κατά την πλεύση σεισμογραφική καταγραφή πλάτους 1.500 μέτρων.