Γιορτάζει σήμερα ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ο προστάτης των ναυτικών μας..

Μια μεγάλη γιορτή λαμβάνει χώρα σήμερα 6 Δεκεμβρίου 2014 καθώς εορτάζει ο Άγιος Νικόλαος, ο κατ’ εξοχήν προστάτης των Ναυτικών καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος. Για το λόγο αυτό, όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού και του εμπορικού ναυτικού φέρουν την εικόνα του που βρίσκεται πάντα στη γέφυρα. Παρεκκλήσια που υπάρχουν σε πλοία είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο, όπως και εκείνο στο ιστορικό Θ/Κ Γ.Αβέρωφ. Πολλά είναι τα θαύματα που αναφέρονται στο βίο του Αγίου Νικολάου γι’αυτό και από το μικρότερο παραθαλάσσιο χωριουδάκι μέχρι τις μεγάλες πόλεις, πάντα υπάρχει ένας ναός του Αγίου Νικολάου. Γράψτε τις ευχές σας online έτσι ώστε να  μπορούν να τις διαβάσουν οι ναυτικοί μας σε όλο τον κόσμο.. Πατήστε εδώ

 

Θαύματα Αγίου Νικολάου

Παράδοση για τον Άγιο Νικόλαο αναφέρει ότι κάποτε, τουρκικό πολεμικό πλοίο που έπλεε στο Στενό των Σπετσών αποβίβασε αξιωματικούς του στο νησί. Αυτοί επισκέφθηκαν τη Μονή του Αγίου Νικολάου, όπου έτυχαν ιδιαίτερα περιποιητικής φιλοξενίας από τον ηγούμενο. Ένας από τους αξιωματικούς, όμως, μπήκε στον ιερό Ναό και έκλεψε το ασημένιο καντήλι που κρεμόταν μπροστά στην εικόνα του Αγίου. Όταν, μετά από λίγες ώρες, το τουρκικό πλοίο ήταν έτοιμο να αποπλεύσει, παρατηρήθηκε ότι παρά την ήρεμη θάλασσα, αυτό δεν μπορούσε να κινηθεί, σαν να το κρατούσε κάποια άγκυρα. Ενώ το πλοίο έμενε ακινητοποιημένο, ο ηγούμενος, που είχε ανακαλύψει την κλοπή, έσπευσε σ’ αυτό με μικρή λέμβο και ενημέρωσε τον πλοίαρχο. Αμέσως, ο πλοίαρχος διέταξε επί ποινή θανάτου τον δράστη να παρουσιασθεί. Έντρομος από το θαύμα, ο αξιωματικός παρουσιάσθηκε και όχι μόνον επέστρεψε το καντήλι, αλλά και έδωσε και χρήματα για την επιδιόρθωσή του και την κατασκευή και ενός νέου, προκειμένου να εξιλεώσει τον Άγιο Νικόλαο.
Κάποτε ο Άγιος ανεχώρησε με ένα Αιγυπτιακό καράβι, για τα Ιεροσόλυμα. Μαζί του ήταν και πολλοί Χριστιανοί, που πήγαιναν να προσκυνήσουν τους Αγίους τόπους. Τη νύχτα βλέπει ο Άγιος στον ύπνο του, ότι ο διάβολος έκοβε τα σχοινιά του καταρτιού στο καράβι. Μόλις ξύπνησε το πρωί είπε στους ναύτες:
– Σήμερα θα μας βρει μεγάλη τρικυμία και θα υποφέρουμε πολύ. Προσευχηθείτε στο Θεό και θα μας φυλάξει από τα κύματα.
Σε λίγο φύσηξε ισχυρός άνεμος και έγινε θαλασσοταραχή μεγάλη. Τα χάσανε όλοι και περίμεναν τον θάνατο.
Ο Άγιος προσευχήθηκε τότε θερμά στον Κύριο και ο άνεμος σταμάτησε. Γαλήνεψε η θάλασσα και όσοι ήταν στο πλοίο ανακουφίστηκαν.
Ανασταίνει τον ναύτη
Την ώρα όμως της μεγάλης τρικυμίας κάποιος ναύτης ανέβηκε στο κατάρτι, για να δέσει τα σχοινιά. Κατεβαίνοντας όμως έπεσε στο κατάστρωμα του πλοίου και έμεινε νεκρός. Ο Άγιος Νικόλαος παρακάλεσε τότε τον Θεό να τον αναστήσει. Και ω του θαύματος! Ο πεθαμένος ναύτης αναστήθηκε σαν να ξύπνησε από ελαφρό ύπνο.