Εφοπλιστές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαφές Ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο ενόψει Brexit

Στο Λονδίνο βρίσκεται από τη Δευτέρα σημαντικός αριθμός κορυφαίων στελεχών ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων προκειμένου να συμμετάσχουν στη Διεθνή Ναυτιλιακή Εβδομάδα της βρετανικής πρωτεύουσας (London International Shipping Week). Εκεί βρέθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, την Τρίτη και την Τετάρτη, και ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής.

Με την παρατεταμένη αβεβαιότητα που προκαλεί η ανεπίσημη ευρωπαϊκή έρευνα στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο της ναυτιλίας πολλοί είναι εκείνοι οι επιχειρηματίες που διερευνούν εναλλακτικές. Ηδη οι επαφές στο Λονδίνο και στην Αθήνα πυκνώνουν με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι Ελληνες πλοιοκτήτες θα εξακολουθήσουν να πρωταγωνιστούν στη ναυτιλιακή σκηνή του Λονδίνου, σημειώνουν βρετανικές πηγές. Ομως το Λονδίνο βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να περιβάλλεται πλέον από μεγαλύτερη αβεβαιότητα από εκείνη της Ελλάδας δεδομένου του Brexit.

Οπως προκύπτει από τις σχετικές δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης, η Βρετανία προσβλέπει σε ακόμη στενότερη συνεργασία με τον ελληνόκτητο εφοπλισμό τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit όσο και στη μετά Brexit εποχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θ. Βενιάμης, συναντήθηκε και με τον αρμόδιο για τη ναυτιλία Βρετανό υφυπουργό, Τζον Χέις. Κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η κοινή πεποίθηση των δύο πλευρών για την ανάγκη διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή με τον δριμύ ανταγωνισμό από κράτη της Ασίας με ισχυρά ναυτιλιακά κέντρα, που επιπλέον προσπαθούν να προσελκύσουν ναυτιλίες άλλων κρατών. Συμφωνήθηκε δε να διατηρηθεί δίαυλος διάλογου ενόψει και των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Ο πρόεδρος της ΕΕΕ χαρακτήρισε τους παραδοσιακά στενούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας με τη βρετανική πρωτεύουσα ισχυρούς και σημείωσε πως το Λονδίνο θεωρείται ακόμη από πολλούς Ελληνες συναδέλφους του «το δεύτερο σπίτι τους».

Στο Λονδίνο ταξίδεψε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, επικεφαλής υπηρεσιακής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο επίσημης συμμετοχής του στη διοργάνωση.

Πηγή : Καθημερινή Έντυπη Έκδοση