Δυναμικά ξεκινάει η προετοιμασία για τα Ποσειδώνια 2018

Θετικές κριτικές έλαβαν τα Ποσειδώνια 2016 από εκθέτες και επισκέπτες, οι οποίοι συμφώνησαν ομόφωνα ότι η φετινή διοργάνωση της κορυφαίας ναυτιλιακής έκθεσης στον κόσμο αποδείχθηκε η πιο επιτυχημένη στην πεντηκονταετή ιστορία της.
Έχοντας καταγράψει νέα ρεκόρ σε έκταση εκθεσιακού χώρου, εύρος συνεδριακού προγράμματος και αριθμό επισκεπτών, τα Ποσειδώνια 2016 εντυπωσίασαν τα στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου, τους αναλυτές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με την άρτια αισθητική των περιπτέρων, το πλούσιο περιεχόμενο των συνεδρίων και το υψηλό επίπεδο των επισκεπτών και αντιπροσωπειών από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Συνολικά, 1.825 εκθέτες από 90 χώρες και 19 εθνικά περίπτερα υποδέχθηκαν 22.366 επισκέπτες από περισσότερες από 95 χώρες.

«Σταθερή επιδίωξή μας είναι να προσφέρουμε την καλύτερη συνολική εμπειρία στους συμμετέχοντες των Ποσειδωνίων, τόσο εντός όσο και εκτός του εκθεσιακού κέντρου, αναπτύσσοντας διαρκώς νέα προϊόντα και τελειοποιώντας τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους εκθέτες και στους επισκέπτες», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής, Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.
«Κάθε χρονιά εμπλουτίζουμε ακόμη περισσότερο τόσο την ίδια την έκθεση όσο και το παράλληλο πρόγραμμα συνεδρίων και αθλητικών δραστηριοτήτων, φροντίζοντας ώστε τα Ποσειδώνια να είναι πάντα πρωτότυπα, ενδιαφέροντα, επίκαιρα και να καλύπτουν στο μέγιστο τις απαιτήσεις εκθετών και επισκεπτών. Πάνω απ’ όλα, όμως, επιδιώκουμε να διατηρούμε αναλλοίωτο το κύρος των Ποσειδωνίων και να εδραιώνουμε την ηγετική τους θέση στη βιομηχανία μας, καθώς φροντίζουμε να ηγούνται πάντα των εξελίξεων και να επηρεάζουν τις τάσεις στον κλάδο», κατέληξε ο κ. Βώκος.
Η επόμενη διοργάνωση αναμένεται να ξεπεράσει για μια ακόμα φορά κάθε προηγούμενο, καθώς οι προκρατήσεις χώρου που ήδη έχουν ξεκινήσει καταδεικνύουν πως τα επόμενα Ποσειδώνια θα καλύπτουν πλήρως και τα 45.000 τετραγωνικά μέτρα του διαθέσιμου εκθεσιακού χώρου στο Metropolitan Expo.
Ο στενός δεσμός των Ποσειδωνίων με την ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα είναι ένας από τους λόγους που η έκθεση βρίσκει απήχηση όπου δραστηριοποιούνται οι επαγγελματίες της ναυτιλίας παγκοσμίως, για τους οποίους η συνεργασία με τους Έλληνες πλοιοκτήτες είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με την κα Zhang Xinyu, Γραφείο Εκθέσεων, China State Shipbuilding Corporation, τα Ποσειδώνια 2016 ήταν πραγματικά μια κολοσσιαία έκθεση και δικαίως βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές διοργανώσεις. «Η εταιρεία μας, ως ηγέτης του τομέα μας στην Κίνα, συμμετείχε φέτος στα Ποσειδώνια με σκοπό να ενισχύσει την επιρροή της στην παγκόσμια αγορά και ειδικότερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, διότι η ελληνική αλλά και η ευρωπαϊκή αγορά έχουν μεγάλη σημασία για εμάς. Τα Ποσειδώνια αποτελούν πάντα μία άριστη πλατφόρμα δημιουργίας νέων επιχειρηματικών ευκαιριών».
Το υψηλό επίπεδο των επισκεπτών ήταν ακόμη ένα θετικό στοιχείο των φετινών Ποσειδωνίων, σύμφωνα με τους περισσότερους εκθέτες. Ο κ. Thorstein Franche, Global Industry Director, Marine Division της εταιρείας Krohne Marine, δήλωσε σχετικά: «Η έκθεση ήταν εξαίρετη! Η οργάνωση ήταν άρτια από κάθε άποψη, οι εγκαταστάσεις καταπληκτικές, όπως και τα περίπτερα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη φέτος. Μας χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι επισκέπτες στο περίπτερό μας, αλλά και το γεγονός ότι ήταν άτομα με πραγματικό ενδιαφέρον για τη βιομηχανία μας. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε αρκετές αξιόλογες συναντήσεις, που είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσουν στο κλείσιμο καλών συμφωνιών». Από την πλευρά του και ο Δρ Βασίλειος Μαμαλούκας-Φραγκούλης, Διευθυντής του Τμήματος Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Environmental Protection Engineering (EPE), φαίνεται να συμφωνεί, δηλώνοντας: «Φέτος αυξήθηκε όχι μόνο ο αριθμός, αλλά και το επίπεδο των επισκεπτών, το οποίο φαίνεται να βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Τα Ποσειδώνια είναι αναγνωρισμένα και ως ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και διεξαγωγής σημαντικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, των κρατικών αξιωματούχων και των ηγετών της ναυτιλιακής βιομηχανίας, σε σχέση με τα ζητήματα και τους κανονισμούς που επηρεάζουν τον κλάδο παγκοσμίως. Ενδεικτικές αυτής της αναγνώρισης ήταν οι επισκέψεις στη φετινή έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), κ. Kitack Lim, και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Μεταφορών, κας Violeta Bulc, μαζί με την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και άλλων ξένων ηγετών.
Αυτή η πτυχή της εκδήλωσης δεν πέρασε απαρατήρητη από τον εκθέτη Stefano Lavezzaro, Vice President Service Sales – Merchant, Marine Services – Europe & Africa για τη Rolls-Royce, ο οποίος δήλωσε: «Η φετινή διοργάνωση ήταν ακόμη καλύτερη, με περισσότερους εκθέτες και περισσότερα συνέδρια και σεμινάρια. Το εύρος της ενημέρωσης για τις δραστηριότητες του κλάδου ήταν σαφώς μεγαλύτερο. Διασχίζοντας την έκθεση, αισθανόσουν μια διάχυτη αισιοδοξία για το μέλλον της βιομηχανίας μας».
Πράγματι, τα Ποσειδώνια είναι η κορυφαία εκδήλωση για την παγκόσμια ναυτιλία, καθώς, αφενός, αποτυπώνει τις τρέχουσες προκλήσεις και, αφετέρου, προβάλλει τις μελλοντικές τάσεις που αναμένεται να διαμορφώσουν τις εξελίξεις στην πιο σημαντική βιομηχανία του πλανήτη που διακινεί το 90 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου.
Τα Ποσειδώνια 2018 θα πραγματοποιηθούν στις 4-8 Ιουνίου 2018 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Η διοργάνωση της έκθεσης τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και των σημαντικότερων ναυτιλιακών ενώσεων.