Δωρεά στην Κύπρο από το Βασιλικό Ναυτικό του Ομάν

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”, ο Σουλτάνος του Ομάν προτίθεται να δωρίσει στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα πλοίο, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρώην ΥΠΑΜ Φώτης Φωτίου είχε ζητήσει τη βοήθεια του Ομάν για παραχώρηση θαλάσσιου μέσου που θα ενισχύσει την επιτήρηση στην ΑΟΖ του νησιού μας και όπως όλα δείχνουν το αίτημα του είχε θετική κατάληξη.

Ο αρμόδιος υπουργός για θέματα άμυνας του Σουλτανάτου, Sayyid Badr Bin Saud Bin Hareb Al-Busaidi, με επιστολή που απέστειλε προς το υπουργείο Άμυνας, αναφέρει ότι είναι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσει το υπουργείο, ότι θα παραχωρήσει ως δώρο στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα πλοίο από το Βασιλικό Ναυτικό του Ομάν (Royal Navy of Oman).

Ο υπουργός του Ομάν αναφέρει ότι το πλοίο θα παραχωρηθεί τον ερχόμενο Αύγουστο, σημειώνοντας ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές εκπαιδευτικές δραστηριότητες του βασιλικού ναυτικού.

Δόθηκαν και οι τεχνικές προδιαγραφές του πλοίου: συνολικό μήκος 61,47 μέτρα, πλάτος 10,67 μέτρα, βύθισμα 3,9 μέτρα, εκτόπισμα 948 τόνοι, μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβοι και οικονομική ταχύτητα 12 ναυτικά μίλια.