Ανοίγει τις πύλες του το νέο Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης

Ο Δήμος Περάματος και το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης σας προσκαλούν στα εγκαίνια του νέου μουσειακού χώρου, δίπλα στην Πύλη του Ναυστάθμου στο Πέραμα, την Πέμπτη στις 17 Ιουλίου 2014, στις 19:30.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην τελετή των εγκαινίων έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να παραβρεθούν προσωπικότητες της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και φυσικά η τοπική κοινωνία του Δήμου Περάματος.

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει νέο Δελτίο Τύπου με το πρόγραμμα της εκδήλωσης των εγκαινίων και την διαδρομή και τους τρόπους προσέγγισης του Μουσείου.

Το nautilia.gr ώς χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης θα βρίσκεται εκεί και σας καλέι να γνωρίσετε από κοντά το νέο χώρο του Μουσείου και να περιπλανηθείτε στη ναυτική παράδοση της Ελλάδας μέσα από μοναδικά και σπάνια εκθέματα.

 

Σύντομο Ιστορικό

Το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, είναι αστικός μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, που λειτουργεί από το 1992.

Από τους ιδρυτές του Μουσείου ήταν οι εφοπλιστικές οικογένειες Τυπάλδου και Ποταμιάνου (ο Ανδρέας Ποταμιάνος ήταν Πρόεδρος του Μουσείου για αρκετά χρόνια).

Το Μουσείο στα 22 χρόνια λειτουργίας του είναι ένα από τα μεγαλύτερα ναυτικά μουσεία της χώρας, με χιλιάδες εκθέματα. Το Μουσείο δεν έχει επιχορηγηθεί, ούτε τακτικά ούτε έκτακτα από κανένα Υπουργείο. Συντηρείται και αναπτύσσεται από ιδιωτικές χορηγίες. Το Μουσείο έχει πραγματοποιήσει επιστημονικά συνέδρια και δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και το έχουν επισκεφτεί χιλιάδες άνθρωποι και μαθητές.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στο: www.maritime-museum.gr.

Το Μουσείο τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε στην Πέτρινη Αποθήκη εντός του λιμανιού του Πειραιά (ΟΛΠ). Ωστόσο, ο πιο πρόσφατος σχεδιασμός του ΟΛΠ δεν συμπεριελάμβανε το Μουσείο στην Αποθήκη, με αποτέλεσμα το Μουσείο να αναγκαστεί να βρει νέα στέγη. Η στέγη βρέθηκε στο Πέραμα, με την εξαιρετική βοήθεια του Δημάρχου του κ. Παντελή Ζουμπούλη, το οποίο υλοποιούσε τα τελευταία χρόνια ένα κοινοτικό πρόγραμμα (URBAN) κατασκευής ναυτικού μουσειακού χώρου σε παραχωρημένο χώρο, κατά ένα μέρος, από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ωστόσο, ο Δήμος Περάματος, δεν μπορούσε αντικειμενικά να δημιουργήσει εκ του μηδενός και να λειτουργήσει από μόνος του τον μουσειακό χώρο και έτσι ήρθε σε συμφωνία (με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου) με το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, ώστε από κοινού να λειτουργήσουν ένα σύγχρονο ναυτικό Μουσείο στο Πέραμα.

mouseio naftikis paradoshs 2

Σήμερα μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου και μετά την μετακόμιση του Μουσείου, ο χώρος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

Θεωρούμε ότι η λειτουργία του Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την περιοχή για δύο (2) κυρίως λόγους:

1. Για πρώτη φορά το Πέραμα και γενικά όλη η υποβαθμισμένη περιοχή της λεγόμενης Β’ Πειραιά αποκτά (και μάλιστα τέτοιου μεγέθους) Μουσείο, και σε επίπεδο κτηρίου και σε επίπεδο Πολιτιστικού Οργανισμού. Τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής έχουν πλέον δίπλα τους ένα ουσιαστικό χώρο διατήρησης, προβολής και δημιουργίας πολιτισμού και ιστορίας.

2. Το Πέραμα είναι μακράν από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, με τεράστια πραγματικά προβλήματα ανεργίας και ανέχειας. Η λειτουργία ενός σύγχρονου πολιτιστικού φορέα, όπως είναι το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και την εικόνα της πόλης και θα προσελκύσει επισκέπτες από άλλες περιοχές, δίνοντας μια ανάσα ζωής, σε τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και του εμπορίου του Περάματος.

Είμαστε στην διάθεσή σας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – MARITIME TRADITION MUSEUM Tηλ: 210 4284270, 6945550611 – Fax: 210 4284276 Τέρμα Αναπαύσεως, Δήμος Περάματος web: www.maritime-museum.gr – email: [email protected] Facebook: Υποστηριχτές – Φίλοι του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ