Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου στην Ικαρία

Περίπου 700 Ελληνοκύπριοι ακροατές του 3ου προγράμματος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και αντιπροσωπεία του ΡΙΚ, επισκέφθηκαν το νησί μας με το κρουαζιερόπλοιο Σαλαμίς Φιλοξένια. Η επίσκεψη αυτή ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο καθιερωμένης ετήσιας πενθήμερης κρουαζιέρας πολιτισμού, αλληλεγγύης και αλληλογνωριμίας με τους αδελφούς της νησιωτικής Ελλάδας. Εφέτος κατέπλευσαν στην Πάτμο και στη Χίο, ενώ η Ικαρία ήταν ο προτελευταίος προορισμός πριν το Καστελόριζο. Να σημειωθεί ότι πολλοί Κύπριοι ομογενείς από την Αμερική, την Αυστραλία και την Αφρική ταξίδεψαν στην Κύπρο μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν σ’ αυτό το ταξίδι.

 

Πολλοί ήταν οι συντοπίτες μας που κατέκλυσαν την πλατεία και το λιμάνι για να δουν το κρουαζιερόπλοιο, τον κόσμο, τους χορούς. Κατά γενική ομολογία ήταν το μεγαλύτερο πλοίο που είχαν δει ποτέ να δένει στο λιμάνι μας. Η εικόνα ήταν πολύ όμορφη, επιτέλους φωτίστηκε και το γλυπτό του Ίκαρη στο λιμάνι. Επίσης πολλοί ήταν εκείνοι που βρέθηκαν ξανά στο λιμάνι στις 12 το βράδυ όταν το πλοίο αναχωρούσε και μας αποχαιρέτησε σφυρίζοντας παρατεταμένα.

Έφτασαν στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου λίγο πριν τις 5.00 μ.μ., έκαναν τις βόλτες τους στα σοκάκια, έψαξαν παραδοσιακά και άλλα προϊόντα, απόλαυσαν τον καφέ τους, ενώ είχαν αρχίσει τα δοκιμαστικά του ήχου για την εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί αργότερα. Αρκετοί από τους επισκέπτες επισκέφθηκαν τα Θέρμα φτάνοντας ως εκεί με το λεωφορείο ή με τη βενζινάκατο.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΡΙΚ ήταν η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κα Μαρία Βασιλειάδου, ο γενικός διευθυντής κ. Θέμις Θεμιστοκλέους και ο αναπληρωτής διευθυντής μουσικών προγραμμάτων κ. Κώστας Νικολαΐδης οι οποίοι ευχαρίστησαν το Δήμο Ικαρίας και όσους βοήθησαν στην υποδοχή τους και στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Εντύπωση τους έκανε η καριώτικη φιλοξενία που όπως είπε η κα Βασιλειάδου ξεχώρισε παρά το γεγονός ότι έχουν επισκεφτεί πολλά νησιά.

Μετά το καλοσώρισμα από το δήμαρχο, δυο λόγια είπαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κουρελής και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του Αγίου που τόνισε τη σημασία της μαζικής αποβίβασης τουριστών στο νησί. Αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι χοροί. Πρώτα τα τμήματα του Λυκείου των Ελληνίδων υπό τους ήχους του βιολιού του Ν. Πλάκα και της κιθάρας του Β. Φάμπα. Από την κυπριακή πλευρά είδαμε να χορεύουν το Κυπριακό Μουσικό και Χορευτικό Συγκρότημα, το μουσικό συγκρότημα του Βασίλη Γραμματικού, η σχολή παραδοσιακών χορών ΑΛΩΝΙ του Διονύση Τραυλού.

Σίγουρα η πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή μέρα του καλοκαιριού με το γεγονός να μονοπωλεί τις συζητήσεις μέρες πριν αλλά και τώρα, στον απόηχο, να συνεχίζονται τα σχόλια και οι εντυπώσεις.

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ

ikariamag.gr