Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών ναυτικών σε ναυάγιο κοντά στην Κρήτη

Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Παλαιόχωρας Κρήτης σε διεθνή ύδατα, για τον εντοπισμό των τριών μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Ag-Marina» με σημαία Τόνγκο, που βυθίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης λόγω εισροής υδάτων.

Αγνοούνται ο καπετάνιος του πλοίου, ο μηχανοδηγός και ο ηλεκτρολόγος.

Στο πλοίο επέβαιναν άλλα τέσσερα άτομα, μέλη του πληρώματος, που διασώθηκαν από παραπλέον φορτηγό πλοίο και μεταφέρθηκαν με πλωτό σκάφος του λιμενικού στα Χανιά και από εκεί στο νοσοκομείο της πόλης για προληπτικές εξετάσεις. Πρόκειται για τον υποπλοίαρχο, τον Α΄ μηχανικό, τον ναύκληρο και έναν μάγειρα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι διασωθέντες, το πλοίο ήταν φορτωμένο με έξι φορτηγά οχήματα που μετέφεραν τσιγάρα και είχε αναχωρήσει από το Μαυροβούνιο, με προορισμό το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Παράλληλα, έφερε 12 τόνους ντίζελ.

Η βύθιση του «Ag-Marina» οφείλεται, κατά δήλωση των μελών του πληρώματος, σε εισροή υδάτων σε δεξαμενές έρματος, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Το χρονικό

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης έλαβε τα ξημερώματα κλήση κινδύνου για το φορτηγό πλοίο «Ag-Marina» το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 30 ν.μ. δυτικά της Κρήτης.

Αμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία για να συνδράμουν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Ενα από αυτά, το Φ/Γ «Princess Maria» σημαίας Παναμά, περισυνέλεξε τέσσερα μέλη του πληρώματος, όλοι, κατά δήλωσή τους, ρωσικής υπηκοότητας, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία των περισυλλεγέντων ναυαγών αγνοούνται ακόμη τρία μέλη του πληρώματος.

Στο στίγμα του ναυαγίου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός επιπλεόντων χαρτοκιβωτίων με τσιγάρα, καθώς και ένα φορτηγό όχημα να επιπλέει ημιβυθισμένο. Στις έρευνες που διεξάγονται για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συμμετέχουν πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, πλωτό περιπολικό και ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ελικόπτερo της Πολεμικής Αεροπορίας, αεροσκάφος της FRONTEX και οκτώ παραπλέοντα πλοία.
Σημειώνεται ότι το βυθισθέν πλοί έχει απασχολήσει στο παρελθόν το Λιμενικό σε υπόθεση λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων και πάλι έμφορτο με φορτηγά οχήματα. Με το όνομα N.KANARIS είχε πιαστεί στο Ν. Αιγαίο και πάλι μεταφέροντας έξι νταλίκες με λαθραία τσιγάρα. Το πλοίο είχε παραμείνει για αρκεό καιρό κατασχεμένο στο λιμάνι της Μήλου.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή διεξαγωγής των ερευνών δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής θαλάσσια ρύπανση.
Η υπόθεση διερευνάται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, ενώ έχει ενημερωθεί η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Παρακολουθηστε τις εξελίξεις,τη συζήτηση και την ανταλαγή απόψεων για το AG MARINA στο forum του nautilia.gr.

Το τελευταίο στίγμα του πλοίου

 last position