Το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ έλυσε κάβους σήμερα το πρωί και βγήκε στο Αιγαίο με προορισμό το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα βρεθεί εκεί τις ημέρες της επετείου της 28ης Οκτωβρίου και για ένα μήνα επιπλέον προκειμένου όσο γίνεται περισσότεροι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας να το επισκεφτούν.
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Tον «τυχερό μπαρμπαγιώργη» όπως τον αποκαλούν στο Πολεμικό Ναυτικό θα ρυμουλκήσουν στη Θεσσαλονίκη δύο ιδιωτικά ρυμουλκά, ενώ σε όλη την διαδρομή θα έχει δίπλα του μία φρεγάτα και ένα ρυμουλκό του Στόλου. Μόλις ολοκληρωθεί το ταξίδι των δυόμισι περίπου ημερών που χρειάζονται για να φτάσει στον προορισμό του το ιστορικό πλοίο, θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθεί εκεί μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αρμόδιοι στο Πολεμικό Ναυτικό περίμεναν από τους μετεωρολόγους να τους διαβεβαιώσουν πως θα υπάρχει καιρικό «παράθυρο» με καλό καιρό ώστε να μην ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για το γέρικο σκαρί.
Συμπωματικά σαν σήμερα η Ελλάδα μπήκε στον 1ο Βαλκανικό Πόλεμο και το θρυλικό θωρηκτό απέπλεε προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με τον υπόλοιπο στόλο στην απελευθέρωση των νησιών Λήμνου και Θάσου (8 Οκτωβρίου), Ίμβρου, Τενέδου και Άγιου Ευστράτιου (18 Οκτωβρίου), Σαμοθράκης (19 Οκτωβρίου), Ψαρών (22 Οκτωβρίου), Λέσβου (7 Δεκεμβρίου), Χίου (21 Δεκεμβρίου) και Σάμου (2 Μαρτίου 1913).
Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του ταξιδιού για το οποίο πολλά στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είχαν πολλές σκέψεις, ελήφθη ουσιαστικά από τον ίδιο τον υπουργό μετά από σχετική βέβαια σύσκεψη με τους επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων.
Η δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ήταν η εξής: «Θα ήθελα εδώ από τη Θεσσαλονίκη, να κάνω μία πολύ ευχάριστη ανακοίνωση. Χάρη στις προσπάθειες του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αλλά και τις προσφορές ιδιωτών ολοκληρώθηκαν οι επισκευές στο Θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίο αποφασίσαμε με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων του Συμβουλίου Άμυνας να έρθει στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου και να παραμείνει για έναν ολόκληρο μήνα.
Για λόγους απόδοσης των οφειλομένων τιμών, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη με το Θωρηκτό “Αβέρωφ”, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και τα σχολεία».
Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού τονίζεται αναλυτικά πως τις «πρωινές ώρες της Πέμπτης 05 Οκτωβρίου 2017, το θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» απέπλευσε από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα Φλοίσβου και πλέει για το λιμένα Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνει έως τις αρχές Νοεμβρίου 2017.
Σκοπός του πλου είναι το θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», το «Θωρηκτό της νίκης» να βρεθεί κοντά στους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να το επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά το ένδοξο πλοίο το οποίο συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση της νεότερης ελληνικής ιστορίας χωρίς ουδέποτε να γνωρίσει την ήττα.
Στο πλαίσιο του κατάπλου και της παραμονής του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» στη Θεσσαλονίκη, πέραν των εκδηλώσεων «ΒΟΤΣΕΙΑ 2017» και της καθιερωμένης συμμετοχής τμημάτων του Πολεμικού Ναυτικού στην παρέλαση της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, προγραμματίζεται η διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν, επίσκεψη Σχολείων και ξενάγηση επί του πλοίου, συμμετοχή της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού σε συναυλίες στον προβλήτα ελλιμενισμού του θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» και στο Βασιλικό Θέατρο, ιστιοπλοϊκούς αγώνες με συμμετοχή τοπικών ναυταθλητικών συλλόγων, έκθεση αφιερωμένη στο Ναύαρχο Βότση, ημερίδα με θέμα «Το Τρισχιλιετές Μέγα της Θαλάσσης Κράτος», και επίδειξη από Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών σε θαλάσσιο χώρο του λιμένα Θεσσαλονίκης.
Κατά την τελική φάση του πλου του Θωρηκτό Αβέρωφ στη Θεσσαλονίκη επιτρέπεται και παράλληλα ενθαρρύνεται η τιμητική συνοδεία του από πλωτά σκάφη ιδιωτών ή Συλλόγων.
Σημειώνεται, ότι το Θωρηκτό Αβέρωφ, θα πλεύσει για πρώτη φορά μακριά από τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του, μετά το 1945 όπου ολοκλήρωσε την ενεργό του υπηρεσία και το 1986 όπου μεθόρμισε από τον Πόρο, αρχικά στη Μαρίνα Ζέας και στη μετέπειτα σημερινή του θέση, στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό».
newsbeast.gr