Φάρος Ακρωτήρι Θήρας – 127 χρόνια ιστορίας

Φάρος

Φάρος Ακρωτήρι Θήρας – 127 χρόνια ιστορίας

Παγκόσμια ημέρα Φαρων η σημερινή και πολύς κόσμος επισκέφθηκε τους φαρους ανά την Ελλάδα που ήταν ανοιχτοί για το κοινό.Το nautilia.gr βρέθηκε στον Φάρο Ακρωτήρι Θήρας.

Ο φάρος κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρεία κατασκευής φάρων la société colas et Michel και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1892 χρησιμοποιώντας το πετρέλαιο σαν πηγή ενέργειας και παρήγαγε μια φωτεινή αναλαμπή ανά 30 δευτερόλεπτα που ήταν ορατή από 23 νμ. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου παρέμεινε σβηστός και στα πλαίσια της ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, τέθηκε ξανά σε λειτουργία το 1945. Το 1983 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε και λειτουργεί έως σήμερα επιτηρούμενος από ένα φαροφύλακα.

Ο φάρος βρίσκεται 100μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και παράγει μια λευκή αναλαμπή ανά 10 δευτερόλεπτα που είναι ορατή από 24 νμ. Το λιθόκτιστο κτίριο έχει εμβαδό 160 τ.μ και ο πύργος έχει ύψος 10μ.

   

Φαρος

Ο φάρος αν και δεν έχει χαρακτηρισθεί από το υπουργείο πολιτισμού, ως “νεότερο μνημείο”, προστατεύεται από το νόμο 3028/02, “για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς” καθώς επίσης και από το νόμο 2039/02 “περί κύρωσης της σύμβασης για την προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης”

 Φάρος Φάρος 

Φάρος