Βίντεο: Δείτε τη διάσωση 65χρονης από το ναυάγιο στον ποταμό Γιανγκτσέ

Βίντεο: Δείτε τη διάσωση 65χρονης από το ναυάγιο στον ποταμό Γιανγκτσέ

Μάχη με το χρόνο και τις κακές καιρικές συνθήκες δίνουν τα συνεργεία διάσωσης για τον εντοπισμό αγνοουμένων – Συγκλονιστικές μαρτυρίες διασωθέντων – Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε τη βύθιση του τουριστικού πλοίου

Οι επιτυχείς προσπάθειες τριών δυτών και το συλλογικό έργο των υπόλοιπων μελών των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν στον ποταμό Γιανγκτσέ της Κίνας, καταγράφονται σε ένα συγκλονιστικό βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σε αυτό οι διασώστες καταφέρνουν να φέρουν στην επιφάνεια μία 65χρονη, η οποία είχε εγκλωβιστεί στο εσωτερικό του τουριστικού πλοίου Dongfangzhixing, το οποίο βυθίστηκε ενώ μετέφερε 458 επιβαίνοντες.

Δεκάδες είναι όσοι συμμετέχουν στην επιχείρηση εντοπισμού των αγνοουμένων, ενώ προς το παρόν 18 είναι όσοι έχουν διασωθεί, μικρότερος από τον αρχικό αριθμό που είχε κυκλοφορήσει και έκανε λόγο για 20 διασωθέντες, ενώ πέντε είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί.

 

Κάποιοι από τους διασωθέντες κολύμπησαν ως την ακτή, ενώ άλλοι παρέμειναν στο πλοίο ακόμα και για 12 ολόκληρες ώρες μέχρι οι δύτες να τους εντοπίσουν.

Στο μεταξύ, οι πρώτες εκτιμήσεις αποδίδουν την ναυτική τραγωδία την σφοδρή κακοκαιρία που έπληττε την περιοχή τη στιγμή εκείνη.

Μάλιστα, λέγεται πως ενώ έπλεε το πλοίο που έχει χωρητικότητα 500 επιβαινόντων, καταρρακτώδης βροχή σημειώθηκε με αποτέλεσμα νερό να εισχωρήσει στις καμπίνες, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δηλώσεις διασωθέντων.

Το σενάριο της κακοκαιρίας επιβεβαίωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας, που σύμφωνα με ανακοίνωση το πλοίο ανετράπη εξαιτίας κυκλώνα που έπληξε την περιοχή.

Ένας από τους ξεναγούς, ο Ζανγκ Χούι, που επέζησε του ναυαγίου δήλωσε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ότι παρατήρησε το πλοίο να παίρνει κλίση 20 λεπτά μετά τη σφοδρή βροχόπτωση και εν συνεχεία πλημμύρισαν οι καμπίνες.

«Το νερό συνέχισε να γλιστράει μέσα ακόμα και αφού κλείσαμε τα παράθυρα», δήλωσε ο ξεναγός, ο οποίος υπολόγισε ότι το πλοίο είχε πάρει κλίση 45 μοιρών λίγη ώρα αργότερα.
«Σαν να έχουμε πρόβλημα», είπε στους συναδέλφους του ο Ζανγκ και εκείνη τη στιγμή το πλοίο ανετράπη.

Ο ξεναγός και οι συνάδελφοί του, όπως αναφέρει ο Guardian είχαν μόλις 30 δευτερόλεπτα να πάρουν τα σωσίβιά τους και ό,τι μπορούσαν από τα υπάρχοντά τους, ενώ προσπαθούσαν να κρατήσουν το κεφάλι τους έξω από το νερό.

Ο Ζανγκ, ο οποίος δεν ξέρει να κολυμπάει, παρασύρθηκε από το νερό στον ποταμό και επέζησε κρατώντας το σωσίβιό του που δεν είχε χρόνο να φορέσει.

Όπως γράφει ο Guardian, θυμάται δεκάδες ανθρώπων στο νερό να φωνάζουν για βοήθεια και πρόσθεσε ότι το πλοίο βυθίστηκε πολύ γρήγορα.

«Τα σωσίβια υπάρχουν για όλους στις καμπίνες. Αν δεν είχαν συμβεί τόσο γρήγορα τα πράγματα, πολύς κόσμος θα μπορούσε να είχε σωθεί», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, συντετριμμένοι οι συγγενείς των αγνοουμένων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση για την εξέλιξη των ερευνών από τις τοπικές αρχές.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κεκιάνγκ, έχει μεταβεί στο σημείο από όπου τονίζει ότι προτεραιότητα είναι ο εντοπισμός όλων των αγνοούμενων

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για τον σχηματισμό ειδικής ομάδας εργασίας και κάλεσε τους διασώστες να προχωρήσουν στις έρευνες με κάθε κόστος.

Το υπουργείο Μεταφορών έδωσε εντολή για ενεργοποίηση όλων των αρχών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εντοπισμού. Την ίδια ώρα, ο Λι κάλεσε για διαφάνεια στην έρευνα του δυστυχήματος.

protothema.gr