Ναυάγιο Estonia: Ανοίγει ξανά η έρευνα για τα αίτια της βύθισης

Estonia

Αίτημα για την επανέναρξη της έρευνας σχετικά με το ναυάγιο του οχηματαγωγού Estonia το 1994 με 852 νεκρούς δέχθηκε η σουηδική εισαγγελία, με βάση νέα στοιχεία που εμφανίζονται σε ντοκιμαντέρ.

Η επίσημη έρευνα για το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο της σύγχρονης εποχής στην Ευρώπη είχε φτάσει το 1997 στο συμπέρασμα ότι ο καταπέλτης του πλοίου υπέστη βλάβη κατά την διάρκεια της καταιγίδας, γεγονός που προκάλεσε την εισροή υδάτων και την βύθιση του οχηματαγωγού.

Ντοκιμαντέρ του Discovery Network που προβλήθηκε τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνει υπόγειες λήψεις του ναυαγίου που αποκάλυψαν την ύπαρξη μεγάλου ρήγματος στο κύτος του πλοίου, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες μαρτυρίες επιβατών που έχουν δηλώσει ότι άκουσαν έναν μεγάλο κρότο πριν το πλοίο πάρει κλίση και βυθιστεί, ώθησαν επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων να ζητήσουν της διεξαγωγή νέας έρευνας.

ms-estonia-hole

«Αίτηση κατατέθηκε προς την εισαγγελία σύμφωνα με την οποία η προκαταρκτική έρευνα για το ναυάγιο του Estonia στην δεκαετία του 1990 θα πρέπει να ξανανοίξει λόγω της διαμόρφωσης νέων συνθηκών», αναφέρεται σε ανακοίνωση των σουηδών εισαγγελέων.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα η επίκληση «πληροφοριών που προέκυψαν από πρόσφατο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ» από την εισαγγελέα Καρολίνα Βισλάντερ.