Με την κατάθεση από τα ΕΛΠΕ της πρώτης δόσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, έναντι της συνολικής οφειλής ύψους 600 εκατ. ευρώ προς τη NIOC, ξεκινάει η ισχύς της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιρειών για την εκ νέου συνεργασία τους στον τομέα της προμήθειας αργού μετά την άρση των κυρώσεων. Σε ό,τι αφορά την προμήθεια ιρανικού αργού, οι πρώτες ποσότητες προς το διυλιστήριο του Ασπροπύργου αναμένονται το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου. Το πλαίσιο συμφωνίας ΕΛΠΕ και NIOC, που υπογράφηκε στις 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα, συζητήθηκε εκ νέου το προηγούμενο διήμερο στην Τεχεράνη όπου μετέβη για τον σκοπό αυτό ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Αν και επισήμως δεν έγιναν ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων, η πλευρά των ΕΛΠΕ φέρεται να εμφανίζει τη συμφωνία οριστικοποιημένη με κάποιες εκκρεμότητες που δεν θεωρούνται σημαντικές και θα εξεταστούν στην αμέσως επόμενη συνάντηση των δύο μερών που έχει προγραμματιστεί μέσα στον επόμενο μήνα στην Αθήνα.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της οφειλής των 600 εκατ. ευρώ των ΕΛΠΕ προς τη NIOC, η οποία χρονολογείται από το 2012 με την επιβολή των κυρώσεων, η συμφωνία προβλέπει αποπληρωμή σε διάρκεια 4 ετών. Η πρώτη δόση ύψους 100 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές στην «Κ», μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σε ποσοστό 50% το χρέος θα πληρωθεί μέσω της διάθεσης έτοιμων προϊόντων βενζίνης και ντίζελ από τα ΕΛΠΕ στο Ιράν, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της χώρας σε καύσιμα κίνησης αφού οι υφιστάμενες υποδομές δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης εκσυγχρονισμού. Επιπλέον, ένα 10% του χρέους θα αποπληρωθεί μέσω έργων engineering που θα αναλάβει η Ασπροφός, θυγατρική των ΕΛΠΕ, σε αναβάθμιση ιρανικών διυλιστηρίων. Σε ό,τι αφορά την προμήθεια αργού, η συμφωνία προβλέπει 4.000 βαρέλια την ημέρα που θα διυλίζονται στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Οι Ιρανοί ενδιαφέρονται για τη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων αργού στα ΕΛΠΕ, κάτι που τελικά φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί από το εάν το Ιράν θα προσφέρει ανταγωνιστικότερη τιμή από άλλους προμηθευτές του ελληνικού ομίλου. Η διάρκεια των πιστώσεων φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι ένα από τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας, όπως και η αποδοχή ή όχι εγγυητικής από ελληνική τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση τα ΕΛΠΕ, μέσω της συμφωνίας με τη NIOC, διασφαλίζουν μια νέα πηγή προμήθειας σε βάθος χρόνου, με αργό χαμηλής περιεκτικότητας σε θειάφι καθώς και μικρής περιεκτικότητας σε νερό και άλατα, που καθιστά πιο εύκολη και ανταγωνιστική την επεξεργασία του και ταιριάζει καλύτερα στις διυλιστηριακές μονάδες του ομίλου. Τα ΕΛΠΕ είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που υπογράφει συμφωνία με το Ιράν με την επάνοδό του στις αγορές. Την είσοδό τους στο Ιράν σχεδιάζουν ελληνικές επιχειρήσεις από μια σειρά κλάδους, κάποιες εκ των οποίων εκπροσωπήθηκαν και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τεχεράνη. Σε αυτή τη φάση, όπως μεταφέρουν στελέχη επιχειρήσεων που βρέθηκαν στην Τεχεράνη, οι επαφές είναι διερευνητικές, αφού όλοι εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να υλοποιήσει το Ιράν τις επενδύσεις που έχει ανάγκη σε υποδομές. Προκαταρκτικές συμφωνίες υπέγραψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες ΜΕΤΚΑ και Αλουμίνιον της Ελλάδος του ομίλου Μυτιληναίου με μεγάλη κρατική εταιρεία του Ιράν για συνεργασία στην αλουμίνα και στην κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συμφωνίες για εξαγωγές φαρμάκων φέρονται να έχουν υπογράψει και τρεις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες (ΒΙΑΝΕΞ, DEMO και Εlpen).
kathimerini.gr