Ο Τιτανικός καταρρέει: Πώς είναι σήμερα το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου

Τιτανικός

«Ο Τιτανικός επιστρέφει στην φύση», δήλωσε ο Παρκς Στέφενσον, ιστορικός πλοίων που μίλησε στο BBC και έλαβε μέρος στο εγχείρημα καταγραφής του ναυαγίου.

Μια διεθνής ομάδα εξερευνητών πραγματοποίησε πέντε καταδύσεις με επανδρωμένα υποβρύχια στις αρχές Αυγούστου για να ερευνήσει και να φωτογραφίσει το πλοίο, το οποίο βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον Βόρειο Ατλαντικό. Το κουφάρι καταστρέφεται ταχέως από τα βακτήρια, τη διάβρωση και τα βαθιά ρεύματα των ωκεανών, λένε οι ερευνητές.

«Η μπανιέρα του καπετάνιου, μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του Τιτανικού, δεν υπάρχει πια», συνέχισε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικά», τα όσα είδε στον βυθό του Ατλαντικού.

[youtube id=”U6IpFXLJgAc”]

«Ολόκληρο το κατάστρωμα στην πλευρά εκείνη καταρρέει, μαζί με τις κεντρικές αίθουσες. Και αυτή η κατάρρευση πρόκειται να χειροτερεύσει στην συνέχεια», πρόσθεσε ο ίδιος.  Ο Τιτανικός βρίσκεται στον πάτο του ωκεανού από το 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο στο παρθενικό  ταξίδι του από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη. Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο, το οποίο μεταφέρει 2.224 επιβάτες και πλήρωμα, βυθίστηκε.

Αιτία της καταστροφής του ναυαγίου είναι φυσικά η θαλάσσια ζωή: Μικροοργανισμοί στην κυριολεξία τρώνε το ναυάγιο, ακόμα και τα σιδερένια του μέρη, προκαλώντας την αποσύνθεσή του.

Associated Press

Το βίντεο της καταγραφής του Τιτανικού θα αποτελέσει μέρος ενός νέου ντοκιμαντέρ από την βρετανική Atlantic Productions και ανέβηκε στο διαδίκτυο την Τετάρτη.

«Το ναυάγιο είναι ο μόνος ”μάρτυρας” της ιστορίας του Τιτανικού που έχουμε σήμερα. Όλοι οι επιζώντες του ναυαγίου έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπλιθ, από το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο του Γκρίνουιτς, στη Βρετανία και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλες τις πληροφορίες που μας δίνει πριν χαθεί εντελώς».

 huffingtonpost.gr