Θέλεις να γίνεις εθελοντής στην Ολλανδία αποκαθιστώντας παλιά πλοία;

Ένα ενδιαφέρον νέο πρόγραμμα στέλνει έναν εθελοντή σε μια όμορφη μικρή πόλη της Ολλανδίας με όλα τα έξοδα πληρωμένα για έναν χρόνο, κι ο σκοπός; H αναπαλαίωση ιστορικών πλοίων!

Αν υπάρχει μια περίοδος της ιστορίας που θα ήθελες να μελετήσεις, έστω και από απόσταση είναι σίγουρα η περίοδος των Μεγάλων Θαλασσοπόρων. Των μεγάλων ταξιδιών και των μεγάλων ανακαλύψεων. Επειδή όμως στην πραγματικότητα να μεταφερθείς στο χρόνο δεν γίνεται τουλάχιστον μπορείς να το ζήσεις με τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα αναπαλαίωσης και αποκατάστασης ιστορικών πλοίων!

Η Α.Μ.Κ.Ε You in Europe σε συνεργασία με τον Ολλανδικό οργανισμό Bataviawerf με έδρα το Lelystad της Ολλανδίας, αναζητούν 1 Εθελοντή για ένα χρόνο, με κύριο αντικείμενο την επισκευή, συντήρηση και αναπαλαίωση ιστορικών πλοίων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ολλανδίας.

Λόγω των πολλών ναυαγίων που μετράει στην ιστορία της η συγκεκριμένη περιοχή, το Lelystad φιλοξενεί σήμερα το Εθνικό Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας της Ολλανδίας, ένα μουσείο, καθώς και το ίδιο το ναυπηγείο. Το Bataviawerf αποτελεί ναυπηγείο με ειδικές φιλοδοξίες, καθώς ανακατασκευάζει πλοία από την Χρυσή Εποχή της Ολλανδίας, που ήταν σημαντικά για την ναυτιλιακή ιστορία της χώρας. Αυτός ο εθνικός της θησαυρός έχει εξαφανιστεί, καθώς είτε καταστράφηκε είτε βρίσκεται στον πάτο του ωκεανού. Ο οργανισμός έχει κάνει μάλιστα την ανακατασκευή του ιστορικού ολλανδικού πλοίου Batavia, εργασία που κράτησε δέκα χρόνια και αποτελεί την καλύτερη ανακατασκευή παγκοσμίως ενός πλοίου του 17ου αιώνα της Ολλανδικής Εταιρείας της Ανατολικής Ινδίας.

Η Ολλανδική αυτοκρατορία έχει πλούσια ναυτιλιακή ιστορία, καθώς αναπτύχθηκε και σταδιακά εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές και οικονομικές δυνάμεις του 17ου αιώνα. Στην ονομαζόμενη ολλανδική Χρυσή Εποχή ιδρύθηκαν αποικίες και εμπορικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο. Η εγκατάσταση των Ολλανδών στη βόρεια Αμερική ξεκίνησε με την ίδρυση του οικισμού Νέο Άμστερνταμ στο νότιο άκρο του Μανχάταν το 1614. Οι Ολλανδοί ίδρυσαν την Αποικία του Ακρωτηρίου στη Νότια Αφρική το 1652. Μέχρι το 1650 ο ολλανδικός στόλος αριθμούσε 16.000 εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα ο πληθυσμός αυξήθηκε σε περίπου 2 εκατομμύρια από 1.5 μέσα στον 17ο αιώνα. Και βέβαια ποιος ξεχνάει το πιο ιστορικό πλοίο-θρύλο, τον Ιπτάμενο Ολλανδό;

Πέρα από το θέλγητρο της κατασκευής ενός αυθεντικού ιστορικού πλοίου στα πλαίσια του προγράμματος, δίνεται και μια εκπαιδευτική ευκαιρία, καθώς μπορεί μέσω αυτού κανείς να μάθει για την ιστορία της Ολλανδίας τον 17ο αιώνα. Αυτή τη στιγμή, ο οργανισμός τρέχει το έκτο του project ενώ το έβδομο αναμένεται να ξεκινήσει με την άφιξη του εθελοντή που θα επιλεγεί.

Οι περίοδοι που θα διεξαχθεί το πρόγραμμα είναι Αύγουστος 2016-Αύγουστος 2017, Σεπτέμβριος 2016- Σεπτέμβριος 2017 και Δεκέμβριος 2016- Δεκέμβριος 2017. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέες και νέους 18-30 ετών, ενώ καλύπτεται 100% διαμονή και διατροφή κατά τη διάρκειά του, καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια άφιξης/αναχώρησης του προγράμματος.

Τα προσόντα που θα εκτιμηθούν στον υποψήφιο εθελοντή είναι να έχει:
1. Τεχνικές γνώσεις και χρήση SolidWorks, Autocad και σχετικών προγραμμάτων
2 Εμπειρία σε graphic, digital και multimedia design and γνώση προγραμμάτων όπως Adobe Premiere, InDesign, κλπ.
3. Αγάπη για τη ναυπηγική, δημιουργική διάθεση και μεράκι για τη χειρονακτική δουλειά

Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν έστω και 1 από τις παραπάνω προαπαιτήσεις, μπορούν να κάνουν αίτηση στέλνοντας το βιογραφικό τους και ένα motivation letter όπου θα εξηγούν τους λόγους για τους οποίους θέλουν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο εθελοντικό πρόγραμμα στο email [email protected] με κοινοποίηση στο[email protected].

Στον τίτλο του email θα πρέπει να αναγράφεται EVS IN BATAVIAWERF HOLLAND και μέσα στο email να αναφέρεται ότι ο οργανισμός αποστολής (sending organisation) είναι το You in Europe. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Και το βιογραφικό αλλά και το motivation letter πρέπει να είναι στα Αγγλικά και σε μορφή word ή pdf. Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι και 01/04/2016.{jcomments on}