ΠΕΝΕΝ, θαλάσσια σύνδεση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θαλάσσια σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου μετά από 18 χρόνια

Τις προσπάθειες για επαναφορά στη θαλάσσια σύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, έπειτα από 18 χρόνια, στηρίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης έχει δώσει οδηγίες στα υπουργεία Μεταφορών και Ναυτιλίας προκειμένου να συγκροτήσουν στρατηγική που θα κάνει δυνατή τη θαλάσσια σύνδεση των 2 χωρών.

Ο ευρωβουλευτής Νίκος Τορναρίτης δήλωσε σε διεθνή μέσα ενημέρωσης οτι ο κ. Αναστασιάδης επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρότζεκτ και έχει δεσμευθεί προσωπικά για την εκκίνηση των διαδικασιών.

Οι ηγεσίες των 2 κυπριακών υπουργείων πραγματοποίησαν συνάντηση την Παρασκευή προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με τρόπους αποκατάστασης της θαλάσσιας σύνδεσης, η οποία σταμάτησε το 2000, έπειτα από απόφαση της Salamis Tours, η οποία εκτελούσε τα δρομολόγια, να αποσύρει τη γραμμή λόγω υψηλού κόστους.

Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, οι υπουργοί συμφώνησαν οτι η σύνδεση θα επωφελήσει την Κύπρο και την Ελλάδα, συσφίγγοντας τους εμπορικούς και τουριστικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, Κώστας Ιακώβου.

Σε διαδικτυακή πρωτοβουλία, 11.800 Κύπριοι υπέγραψαν υπέρ της αποκατάστασης της σύνδεσης με την Ελλάδα.

Τα πρώτα βήματα της κυπριακής πλευράς είναι να αναζητήσει λύσεις κόστους και να συντάξει πρόταση. Εκτιμάται οτι η σύνδεση αυτή δεν θα γίνει εφικτή χωρίς χρηματοδότηση από την ΕΕ ή τη χώρα καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτη λόγω υψηλού κόστους.

tornos news.gr