Συνεργασία Ελλάδας – Ν. Κορέας στις ναυπηγήσεις πλοίων

Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της θαλάσσιας και της ναυπηγικής βιομηχανίας συνυπέγραψαν χθες, Παρασκευή, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας, Γιουν Σανγκ Τζικ.

Η συμφωνία, που υπεγράφη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, αποτελεί ιδιαίτερα αποφασιστικό βήμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τα οφέλη της εκτιμώνται ως ιδιαίτερα σημαντικά για τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και τις ελληνικές κατασκευάστριες εταιρείες εξοπλισμών πλοίων.

 

Το Μνημόνιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ν. Κορέας αποβλέπει:

– Στην ενθάρρυνση επαφών και συνεργασίας των ιδιωτικών φορέων των δύο χωρών, ιδίως μέσω ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στους τομείς της ναυπηγικής και της θαλάσσιας βιομηχανίας,

– στην εξαγωγή ελληνικών κατασκευαστικών υλικών για τον εξοπλισμό πλοίων στα ναυπηγεία της Κορέας,

– στην υλοποίηση κοινών προγραμμάτων,

– στην εγκαθίδρυση συνδέσμων μεταξύ των επιχειρηματικών φορέων και οργάνωσης εκθέσεων ή εκδηλώσεων δικτύωσης στον τομέα της θαλάσσιας τεχνολογίας και του θαλάσσιου εξοπλισμού,

– στη συνεργασία και ανάπτυξη κοινών δράσεων των φορέων στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της καινοτομίας, της έρευνας και της ανάπτυξης.

Η χρονική ισχύς της συμφωνίας είναι πενταετής και μπορεί να επεκταθεί, αν ευοδωθεί, για άλλα δύο χρόνια.

Ως πρώτο βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας και την εγκαθίδρυση επαφής μεταξύ ελληνικών εταιριών ναυτιλιακού εξοπλισμού και της κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας, αμέσως μετά την υπογραφή του συμφωνητικού, διεξήχθη στο υπουργείο συνάντηση δικτύωσης (B2B) ελληνικών εταιριών ναυτιλιακού εξοπλισμού και εκπροσώπων της κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας υπό τον κ. Βαρβιτσιώτη.

www.zougla.gr