Forum « ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

«Επί τάπητος» η επόμενη μέρα της βιομηχανίας και ναυπηγοεπισκευής
σε αναπτυξιακό φόρουμ στο ΕΒΕΠ

Τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τις βιομηχανίες Πειραιά – Αττικής, τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη καθώς επίσης την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαχείριση αποβλήτων, βρίσκονται στο επίκεντρο του επίκαιρου Forum «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς με τη συνεργασία του ΕΒΕΠ, του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής Πειραιώς – ΣΒΑΠ και τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και Δημόσιων φορέων, των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών-επενδυτικών φορέων, καθώς επίσης και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τις εργασίες του επίκαιρου Forum θα ανοίξει με ομιλία της η κ. Θεοδώρα Τζάκρη Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας.
Χαιρετισμό κατά την έναρξη θα απευθύνουν ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης και ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΑΠ κ. Νικόλαος Καραγεωργίου. Ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές, ο κ. Χρήστος Λαμπρίδης Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Πέτρος Κόκκαλης Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Πειραιά, η κα Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ & Τ.Σ., ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο κ.  Νικόλαος Θεοχαράκης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ),  ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης, ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά – ΣΕΠ κ. Τάσος Βαμβακίδης, ο κ. Γιάννης Πολυχρονόπουλος, πρόεδρος της ΒΙΠΑΣ- Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, ο κ. Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, ο κ. Θεόδωρος Κόντες, πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, ο κ. Ευάγγελος Κυρίτσης εκ μέρους του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης), εκπρόσωποι του ΣΕΠΑΝ – Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων, της HΕΜΕΧPO. Εχουν επίσης προσκληθεί η Περιφέρεια Πειραιώς, ο ΟΛΠ, η ΄Ενωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, το Παν/ο Πειραιώς , η Ελληνική Ένωση  Τραπεζών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον (ΠΑΣΕΠΠΕ), η Loyds, φορείς της ναυπηγοεπισκευής, συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων, βιομηχανίες, κα.

Τα συμπεράσματα της μελέτης για την ναυπηγική βιομηχανία
Το φόρουμ, που διοργανώνεται από την επιχειρηματική – επενδυτική πρωτοβουλία Α-Energy θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης της βιομηχανίας με άμεσο χρονικό ορίζοντα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις προοπτικές που αφορούν το περιβάλλον/αειφόρο ανάπτυξη/κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση ενέργειας, την καινοτομία και φυσικά στις νέες επενδύσεις του ΟΛΠ, που μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα στην αναζωογόνηση της εμπορικής, βιομηχανικής και ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικότητας του Πειραιά. Σημειώνεται, ότι στα πλαίσια εργασιών του φόρουμ θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα συμπεράσματα της πολύ επίκαιρης μελέτης για την ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα που εκπόνησε το ΚΕΠΕ για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομίας.

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου έχουν συνοπτικά ως εξής:

Α΄ Ενότητα: Με πίστη στη βιομηχανία: Δυνατότητες ενίσχυσης (ώρες 12.15 – 14.40)

Β΄ Ενότητα: Κυκλική οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη και βιομηχανία: Μια νέα προοπτική (ώρες 15.00 – 16.45)

Γ΄ Ενότητα: Επενδύοντας στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και επιχειρηματικότητα (ώρες 16.45 – 18.45)
Η αναλυτική θεματολογία των ενοτήτων έχει ως εξής:

Α΄ ενότητα: Με πίστη στη βιομηχανία: Δυνατότητες ενίσχυσης (ώρες 12.15 – 14.40)

Θεματολογία: Οι σημερινές προκλήσεις των βιομηχανιών του Πειραιά και της Αττικής. Οι υπάρχουσες και οι επόμενες δυνατότητες ενίσχυσης. Τα ειδικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Έρευνα, Καινοτομία», ως ευκαιρία ενίσχυσης της βιωσιμότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Τα μέχρις στιγμής συμπεράσματα του Φόρουμ Βιομηχανίας για την αντιστροφή της αποεπένδυσης που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Συμβατικά και μη εργαλεία πολιτικής. Η φορολογική ενθάρρυνση των επενδύσεων των μεταποιητικών επιχειρήσεων σε στοχευμένες κατηγορίες παγίων ως μέσον ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους (υπεραποσβέσεις). Η Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και Εφοδιαστική Αλυσίδα. Το σχεδιαζόμενο Βιομηχανικό Πάρκο Εξυγίανσης στον Ασωπό ως προοπτική ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας σε μια περιοχή. Τα προγράμματα για την ενίσχυση της καινοτομίας και εξωστρέφειας. Τα μέτρα για την μείωση του ενεργειακού κόστους στις βιομηχανίες. Η εξέλιξη του μέτρου της διακοψιμότητας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Το νέο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, πώς θα υλοποιηθεί και η αξιοποίησή του από τη βιομηχανία. Άλλες δυνατότητες. Οι προτάσεις των βιομηχανιών.

Β΄ ενότητα: Κυκλική οικονομία, βιώσιμη ανάπτυξη και ελληνική Βιομηχανία (ώρες 15.00 – 16.45)

Θεματολογία: Η ενσωμάτωση της πρωτοβουλίας της Ευρώπης για την Κυκλική Οικονομία και στην Ελλάδα με στόχο την επανεκκίνηση των επενδύσεων στην ελληνική βιομηχανία, την παροχή πληροφόρησης, τη θέσπιση κινήτρων και την καθοδήγηση των ελληνικών επιχειρήσεων, και την μετατροπή της διαχείρισης, ανακύκλωσης, αποθήκευσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων από πρόβλημα σε ευκαιρία. Η ανάγκη νομοθετικής και κανονιστικής μεταρρύθμισης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Οι δυνατότητες αξιοποίησης του προγράμματος  ανάπτυξης της «περιβαλλοντικής βιομηχανίας» για την ενίσχυση επενδύσεων στον τομέα του περιβάλλοντος και της αξιοποίησης αποβλήτων. Η αποσπασματική, μέχρι σήμερα, υιοθέτηση κυκλικών μοντέλων από ορισμένους κλάδους, στο πλαίσιο ελλιπούς βιομηχανικής «συμβίωσης». Η ελλιπής κατανόηση και εφαρμογή κυκλικών μοντέλων, με έμφαση στη φάση του τέλους ζωής των προϊόντων και όχι στη φάση του σχεδιασμού. Η ανάγκη σημαντικής βελτίωσης της διαχείρισης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων. Η χαμηλή διείσδυση δευτερογενών καυσίμων σε ορισμένες βιομηχανικές χρήσεις. Η ανάγκη σημαντικής βελτίωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων τροφίμων. Η ανάγκη εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου, ειδικότερα σε θέματα επικίνδυνων αποβλήτων. Η αντιμετώπιση των εμποδίων στην αγορά των αποβλήτων.

Γ΄ ενότητα: Επενδύοντας στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και επιχειρηματικότητα (ώρες 16.45 – 18.50)

Θεματολογία: Η αναζήτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ναυπηγικής πολιτικής. H ανάγκη αναβάθμισης των ναυπηγοεπισκευαστικών υποδομών του Περάματος και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Οι επικείμενες επενδύσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά συνολικότερα και στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη ειδικότερα. Η προοπτική εξυγίανσης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και επαναφοράς τους σε πλήρη λειτουργία. Οι πιθανότητες άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε. Οι πρόσφατες εξελίξεις και η προοπτική των ναυπηγείων Ελευσίνας. Οι προσπάθειες «επιβίωσης» των εταιρειών του κλάδου και οι σχετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί . Η στροφή στις ειδικές κατασκευές – η προοπτική της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων στον τομέα της πράσινης ναυτιλίας. Η αναγκαία συνεννόηση μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων πλευρών και τα κρίσιμα εργασιακά θέματα. Οι απόψεις της Περιφέρειας Πειραιώς, της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Aττικής , του Δήμου Πειραιά, των ναυτιλιακών φορέων. Οι δυνατότητες συνεργασίας που παρέχονται στις πειραϊκές επιχειρήσεις για παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών καθώς και για επαγγελματική κατάρτιση σε εργοδότες και εργαζόμενους στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψε πρόσφατα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου για την εξέλιξη της εμπορικής, βιομηχανικής και ναυπηγοεπισκευαστικής επιχειρηματικότητας. Η επιλογή και εφαρμογή της καλύτερης δυνατής πρακτικής για συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πόλης και του εμπορικού λιμένα. Άλλα θέματα.

Συμπεράσματα- Συζήτηση (ώρες 18.50 – 19.30)

Το τελικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα δημοσιευθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Ανάμεσα στους βασικούς χορηγούς της εκδήλωσης είναι η «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ», ενώ ανάμεσα στους χορηγούς επικοινωνίας, το πόρταλ www. ypodomes.com, η Maritimes TV, η Action Global Communications Hellas κα.

Πληροφορίες:
Γραμματεία διοργάνωσης (Υπεύθυνη Επικοινωνίας, Ήρα Κουτσονίκα)
Τ: 210 6912183 | 210 6912505
e-mail: [email protected] | [email protected]