Συνελήφθη το πλήρωμα του HADDAD 1. Όπλα για έναν ολόκληρο στρατό εντόπισαν οι αρχές

Συνελήφθησαν ο Σύρος πλοίαρχος και τα επτά συνολικά μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου Haddad 1 που εντόπισαν την Τρίτη οι Λιμενικές αρχές να πλέει κοντά στις ακτές της Ιεράπετρας.

Θα πρέπει ωστόσο να ολοκληρωθεί η προανάκριση ώστε να συλλεχθούν όλα τα στοιχεία ενώ πιθανολογείται ότι αύριο οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα.

Την ίδια ώρα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η καταμέτρηση των παράνομων όπλων. Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπισθεί τρεις με τέσσερις χιλιάδες καραμπίνες. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα έχουν καταγραφεί περίπου 500.000 σφαίρες των 9 χιλιοστών.

Εμβρόντητες έχουν μείνει οι Λιμενικές αρχές καθώς και οι άνδρες των Ειδικών Αποστολών από τα ευρήματα που έχουν καταμετρήσει αλλά και από εκείνα που αντικρίζουν κάθε φορά που αποσφραγίζουν ένα από τα κοντέινερς.

 

Η καταμέτρηση σύμφωνα με τους ειδικούς θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες ίσως και ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί πως, οι ειδικοί αναφέρουν ότι πλέον οι φήμες – υποψίες μπορούν να επιβεβαιωθούν ότι ο αμέτρητος οπλισμός είχε τελικούς αποδέχτες τους τζιχαντιστές.

sfaires

Πάντως σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας:

«Πρωινές ώρες σήμερα, το Φ/Γ πλοίο “HADDAD 1”, σημαίας Βολιβίας, κατέπλευσε στο λιμένα Ηρακλείου όπου και ξεκίνησε η διαδικασία εκφόρτωσης δεκατεσσάρων (14) εμπορευματοκιβωτίων, από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων και Εισαγγελικής Αρχής.

Κατά την εκφόρτωση, των δύο (02) πρώτων εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία είχαν φορτωθεί στο ISKENDEROUN Τουρκίας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν παλέτες με κουτιά που περιείχαν συνολικά τετρακόσιες ενενήντα μία χιλιάδες εννιακόσιες πενήντα (491.950) σφαίρες των 9mm,καθώς και περίπου 5.000 όπλα (καραμπίνες αστυνομικού τύπου), των οποίων η καταμέτρηση ακόμα συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πλοίο, σημαίας Βολιβίας, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε, πρωινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή 20 ν.μ. νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας από Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, με επιβαίνοντες στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου του πλοίου, δεν αναφέρουν την ύπαρξη των ανευρεθέντων όπλων και πυρομαχικών, ενώ τονίζεται ότι τα όπλα και πυρομαχικά ήταν επιμελώς κρυμμένα πίσω από απλό φορτίο (συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής) στο βάθος των containers, γεγονός που αποδεικνύει την οργάνωση και τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει, για την παράνομη μεταφορά των λαθραίων έτσι ώστε σε περίπτωση που γινόταν κάποιος απλός έλεγχος, να μη γινόντουσαν αντιληπτά.

karampines

Η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την καταστολή των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και είναι αποτέλεσμα αξιοποίησης πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Με νεότερη ανακοίνωση θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών και στα υπόλοιπα δώδεκα εμπορευματοκιβώτια που παραμένουν στο λιμένα του Ηρακλείου Κρήτης.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Ζώης αναφορικά με το περιστατικό σημείωσε πως, “για τη σημερινή νέα επιτυχία εντοπισμού και κατάσχεσης πλοίου μεταφοράς παράνομου φορτίου οπλισμού, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα και στα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Οι συντονισμένες προσπάθειες, η αμεσότητα στις επιχειρήσεις, το υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, η σοβαρότητα στην προετοιμασία και ο συνδυασμός όλων των πληροφοριών, οδήγησαν στο να εντοπισθεί το εν λόγω πλοίο και η μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Η καταμέτρηση όπλων και πυρομαχικών συνεχίζονται και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε και περισσότερα στοιχεία για αυτή την υπόθεση”.

πηγή