Στον αέρα η ανέλκυση του Sea Diamond

Στον «αέρα» βρίσκεται η ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond», όπως προκύπτει από την απάντηση, που έδωσε ο νέος Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Vella σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη παρότι οι κάτοικοι της Θήρας συνεχίζουν να διεκδικούν την ανέλκυση του ναυαγίου του πλοίου.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη για το «ποιές μορφές βοήθειας μπορεί να παράσχει η Επιτροπή για την ανέλκυση του ναυαγίου» ο επίτροπος παραπέμπει στη Σύμβαση του Ναϊρόμπι για την ανέλκυση ναυαγίων, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Απριλίου 2015 και όπως φαίνεται δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

«Η σύμβαση του Ναϊρόμπι για την ανέλκυση ναυαγίων θα τεθεί σε ισχύ στις 14 Απριλίου 2015 και θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, εντοπισμού και σήμανσης του ναυαγίου, καθώς και τη διακριτική ευχέρεια για το «επηρεαζόμενο παράκτιο κράτος» να λαμβάνει μέτρα για την ανέλκυση του ναυαγίου, όπως επίσης και την αντικειμενική ευθύνη του πλοιοκτήτη να καταβάλλει το κόστος για τον εντοπισμό, τη σήμανση και την ανέλκυση του ναυαγίου. Η Επιτροπή υποστηρίζει την κύρωση της σύμβασης από τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση παρόμοιων ατυχημάτων στο μέλλον», αναφέρει ο Επίτροπος.

Από εκεί και πέρα, για τα θέματα ρύπανσης ο κ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι «μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει καταδείξει τη μέγιστη επικινδυνότητα που προκαλείται από την έκκληση τοξικών αποβλήτων του ναυαγίου λόγω της διάβρωσης του. Πρόσφατες μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στο θαλασσινό νερό και τους θαλάσσιους οργανισμούς της περιοχής αναδεικνύουν συγκεντρώσεις Καδμίου μέχρι και 400 φορές παραπάνω από το επιτρεπτό όριο».

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι υπάρχουν άλλες μελέτες, π.χ. του ΕΛΚΕΘΕ, με διαφορετικές διαπιστώσεις, γεγονός, που επισημαίνει ο κ. Vella, αναφέροντας τα εξής:

«Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την ύπαρξη διάφορων μελετών που καταλήγουν σε αποκλίνοντα συμπεράσματα σχετικά με το θέμα αυτό. Η Επιτροπή είχε ανταλλαγή απόψεων με τις ελληνικές αρχές, βάσει της οποίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι διαθέσιμες μελέτες είναι επιστημονικά έγκυρες».

Στην ίδια απάντηση αναφέρεται ότι «η Ελλάδα έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων, τα οποία ωστόσο αμφισβητήθηκαν ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων. Μόλις ληφθεί τελική απόφαση από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια, οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν την κατάλληλη εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων».

Τέλος, στο ερώτημα του κ. Παπαδημούλη για το «ποια εργαλεία προτίθεται να διαθέσει η Επιτροπή προκειμένου να εξυγιάνει το θαλάσσιο οικοσύστημα της Καλντέρας;», ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος απάντησε ότι:
«Η Ελλάδα ουδέποτε υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα για υποστήριξη σε δραστηριότητες αντιμετώπισης της ρύπανσης μετά το εν λόγω ατύχημα».

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Θάλασσα (ΕΜSA) περιορίζονται ουσιαστικά στην διαδικασία αντιμετώπισης μεγάλης πετρελαιοκηλίδας.

Στις αρμοδιότητες του αναφέρεται ότι είναι και «πρόληψη και αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων, την παρακολούθηση των σκαφών και την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό τους εξ αποστάσεως (LRIT)».
Μάλιστα, διευκρινίζει ότι «μέσα σε λίγες ώρες από την εμφάνιση μείζονος πετρελαιοκηλίδας, ο EMSA είναι σε θέση να αποστείλει πλοία για την παροχή υπηρεσιών ανάκτησης του πετρελαίου από τη θάλασσα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ».

Επίσης, στις αρμοδιότητές του είναι:
•    Κατάρτιση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την ασφάλεια και προστασία στη θάλασσα, καθώς και για περιβαλλοντικά θέματα.
•    Παρακολούθηση πετρελαιοκηλίδων μέσω δορυφόρου (CleanSeaNet).

Κατά συνέπεια, δεν φαίνεται να μπορεί, στη σημερινή κατάσταση, να μπορεί ο Οργανισμός να προσφέρει ουσιαστική συνδρομή.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond με αφορμή την ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και την απάντηση του ευρωπαίου επίτροπου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Οκτώ χρόνια από τη βύθιση του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond στην καλντέρα της Σαντορίνης. Οκτώ χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας από την πλευρά της Ελληνικής κυβέρνησης, να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, να υλοποιήσει τις δικαστικές αποφάσεις και να επιβάλει μία οριστική λύση στο σημαντικότατο αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Αυτή τη φορά η εγκληματική αδιαφορία των κυβερνώντων μας, πιστοποιείται και από την Κομισιόν, μέσω του νέου Επίτροπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Vella.
Η απάντηση του κ. Vella ήρθε μετά από ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα ο Ευρωβουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με το θέμα των  επιπτώσεων από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» στο βενθικό οικοσύστημα της Καλντέρας της Σαντορίνης, ζητώντας ταυτόχρονα από την Κομισιόν να αναλάβει δράση για την ανέλκυση του ναυαγίου και την εξυγίανση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Vella, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, μας ενημερώνει ότι η Ελλάδα ουδέποτε υπέβαλε αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, για υποστήριξη σε δραστηριότητες αντιμετώπισης της ρύπανσης μετά το ναυάγιο του Sea Diamond και ότι τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα αμφισβητήθηκαν ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.
Επίσης, στην απάντησή του ο κ. Vella, εκτιμά ότι οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν την κατάλληλη εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων, μόλις ληφθεί τελική απόφαση από τα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.
(….) Η διάβρωση του κουφαριού του “Sea Diamond” συνεχίζει ακάθεκτη, προκαλώντας αναπόφευκτη έκλυση και εξάπλωση επικίνδυνων ρύπων στο θαλάσσιο περιβάλλον, με τις όποιες επιπτώσεις επιφέρουν στο οικοσύστημα και την τροφική αλυσίδα.
Απαιτούμε την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Sea Diamond και την επαναφορά του φυσικού περιβάλλοντος της Σαντορίνης στην πρότερη κατάστασή του. Φτάνει πια η συγκάλυψη, η αδράνεια και η εκούσια αδιαφορία της πολιτείας. Δεν αρκούμαστε στα ημίμετρα που μας προσφέρουν και στις υποσχέσεις των αρμοδίων για δράση όταν θα χρειαστεί… Τότε θα είναι πολύ αργά!!
Η ανέλκυση του Sea Diamond αποτελεί για εμάς υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας. Δεν παραιτούμαστε και δεν ξεχνάμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που κάποιοι διέπραξαν στον τόπο μας και που κάποιοι άλλοι το αφήνουν να εξελίσσεται»