Στη Μεσόγειο πλέει το τάνκερ που κατελήφθει από αντάρτες.

Ένα δεξαμενόπλοιο που φόρτωνε με πετρελαίο στο λιμάνι Βεγγάζη της Λιβύης που κατελήφθει από τους αντάρτες, εξακολουθεί να πλέει στη Μεσόγειο. Υπουργός της κυβέρνησης δήλωσε την Κυριακή, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των ανταρτών, ότι είχε φτάσει στον προορισμό του.

 

Οι αντάρτες, στα ανατολικά της χώρας, οι οποίοι ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο του πλούτου από το πετρέλαιο και της αυτονομίας, κατάφεραν την περασμένη εβδομάδα να φορτώσουν αργό σε ένα 37.000 τόνων δεξαμενόπλοιο στη Ras Lanuf, το οποίο διέφυγε από το Λιβυκό ναυτικό, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την αδύναμη κεντρική κυβέρνηση και προτρέποντας το κοινοβούλιο να αποσύρει τη στήριξη της στον πρωθυπουργό.

“Το δεξαμενόπλοιο δεν έχει φθάσει στον προορισμό του ακόμα,” δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Salah al-Merghani στους δημοσιογράφους. “Το δεξαμενόπλοιο είναι ακόμα στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι οι κινήσεις του πλοίου «παρακολουθούνται διεθνώς.”

Το Σάββατο, οι αντάρτες δήλωσαν οτι το δεξαμενόπλοιο είχε φτάσει στο λιμάνι προορισμού του, χωρίς να πουν πού.

Το Λυβικό ναυτικό έχει χάσει την επαφή με το δεξαμενόπλοιο σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων, ενώ στις 14 Μαρτίου, το δεξαμενόπλοιο «Morning Glory»  εντοπίστηκε στα 18 ναυτικά μίλια από την Κυπριακή Δημοκρατία (εντός διεθνών υδάτων). Το Λιμενικό καταδίωξε το πλοίο, το οποίο ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει. Όπως σημειώνεται, οι αρμόδιες αρχές, τέθηκαν σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο το εν λόγω δεξαμενόπλοιο να εισερχόταν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Το δεξαμενόπλοιο δεν αιτήθηκε άδειας ελλιμενισμού σε λιμάνι της Δημοκρατίας.

Το «Morning Glory» άλλαξε την πορεία του προς νοτιοανατολική κατεύθυνση σε διεθνή ύδατα. Οι αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες της Κύπρου παρακολουθούν συνεχώς την πορεία του σε συνεργασία και συντονισμό με τρίτες χώρες και την κυβέρνηση της Λιβύης.

Η αντιπαράθεση για τον έλεγχο του πετρελαίου της χώρας του ΟΠΕΚ, είναι μέρος της ευρύτερης αναταραχής που μαστίζει τη μεγάλη χώρα της Βόρειας Αφρικής μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι σχεδόν πριν από τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση και εν τη γενέσει του ο στρατός έχουν παλέψει να ελέγξουν τις ταξιαρχίες των πρώην μαχητών ενάντια στον Καντάφι οι οποίοι αρνήθηκαν να αφοπλίστούν και να έχουν χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ τους για να θέτουν πολιτικές απαιτήσεις, συχνά με στόχο τον ζωτικό κλάδο του πετρελαίου.

© 2014 Thomson Reuters