ΣΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

antikythira

ΣΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ

Προς τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο

Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,

Αναλάβατε τη μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας μας στην πιο κρίσιμη περίοδο των τελευταίων 50 ετών, κατά την οποία δεν κρίνεται μόνον η βιωσιμότητα ή όχι της οικονομίας μας, αλλά αυτή ταύτη η ύπαρξη μας ως ανεξάρτητου κράτους. Από τα ακριτικά Αντικύθηρα σας εκφράζουμε τις θερμές ευχές μας για καλή επιτυχία στα δύσκολα και πολυεύθυνα καθήκοντα που δεχθήκατε να αναλάβετε.

Εκτός, όμως, από τα οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, υπάρχει και σειρά άλλων σημαντικών προβλημάτων, που δεν μπορούν να μην αντιμετωπιστούν άμεσα, δεδομένου ότι ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας.

Το νησί μας κύριε Πρωθυπουργέ, ευρισκόμενο στο μέσον της απόστασης μεταξύ Κυθήρων και Δυτικής Κρήτης κατοικείται μόλις από 45 ηρωικούς ακρίτες κατοίκους που φυλάνε τις δικές τους Θερμοπύλες και αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανό αυτό το μικρό κομμάτι γης της Ελλάδος. Τα Αντικύθηρα αποτελούν το νοτιότερο νησί των Επτανήσων ιστορικώς – γεωγραφικώς και το νοτιότερο άκρο του Νομού Αττικής διοικητικώς. Είναι παγκοσμίως πλέον γνωστά λόγω των σημαντικών ευρημάτων του Ναυαγίου των Αντικυθήρων και κυρίως του Εφήβου και του πασίγνωστου Υπολογιστή – Αστρολάβου, που τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Παράλληλα, βρίσκεται στο επίκεντρο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που έχει δημιουργήσει στα Αντικύθηρα τον μοναδικό στην Ελλάδα Ορνιθολογικό Σταθμό με σκοπό την παρατήρηση των δεκάδων σπανίων πουλιών που διέρχονται από εκεί, ενώ από το 2000 και μετά η ΚΣΤ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων διενεργεί ανασκαφικές έρευνές στον χώρο της αρχαίας πόλης «Αίγιλα» με πολύ σημαντικά ευρήματα. Κατά το καλοκαίρι το νησί μας συγκεντρώνει δεκάδες αποδήμους Αντικυθήριους από την Ελλάδα και το εξωτερικό με αποκορύφωμα τον πάνδημο εορτασμό του πολιούχου Αγίου Μύρωνος του Θαυματουργού στις 17 Αυγούστου στο ομώνυμο προσκύνημα του Αγίου που υπάρχει στο νησί, όπου φυλάσσεται και η θαυματουργή του εικόνα που βρέθηκε στον τόπο μας.

Για περισσότερο από ένα μήνα είμαστε σχεδόν παντελώς αποκλεισμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της διακοπής των δρομολογίων του πλοίου ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ της LANE LINES, που τα τελευταία χρόνια εξυπηρέτησε υποδειγματικά τη γραμμή Πειραιά – Κυθήρων – Γυθείου – Αντικυθήρων – Κρήτης. Αιτία της διακοπής των δρομολογίων είναι η μη έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων της αγόνου γραμμής μας από το αρμόδιο Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με αποτέλεσμα η πλοιοκτήτρια εταιρεία να μην δύναται να καλύψει με δικά της ποσά τους μισθούς του προσωπικού, τα έξοδα του πλοίου και κυρίως την τεράστια επιβάρυνση των καυσίμων που τον τελευταίο χρόνο σχεδόν διπλασιάστηκαν. Έτσι, το νησί μας, ενώ με την μέχρι πρότινος άψογη και τακτική ακτοπλοϊκή του σύνδεση με Πειραιά, Κύθηρα, Γύθειο και Κρήτη, είχε αρχίσει να ανακάμπτει αναπτυξιακά (με την εκτέλεση διαφόρων έργων υποδομής, την τουριστική κίνηση και κυρίως την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών αποδήμων Αντικυθηρίων), ξαφνικά βρίσκεται σε απόλυτη απομόνωση αφού το δεύτερο (τοπικό) πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή των Κυθήρων μεταβαίνει στα Αντικύθηρα μόνον μία φορά την εβδομάδα (!) (και μόνον προς Κύθηρα και Νεάπολη Λακωνίας) και μόνον υπό καλές καιρικές συνθήκες, οι οποίες ωστόσο κατά τη χειμερινή περίοδο είναι σχεδόν σπάνιες.

Η τροφοδοσία του νησιού μας με κάθε είδους τρόφιμα, με φάρμακα, με καύσιμα, με οικοδομικά και άλλα υλικά, η μεταφορά αλληλογραφίας και συντάξεων των γερόντων κατοίκων που εκτελούνται αποκλειστικά από Πειραιά, Κύθηρα, Γύθειο και Κίσσαμο Κρήτης, έχουν διακοπεί με αποτελέσματα που μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Ακόμα και το ψωμί μεταφέρεται από αλλού, καθώς στο νησί δεν υπάρχει ούτε φούρνος! Το αγροτικό ιατρείο αντιμετωπίζει σοβαρότατες ελλείψεις σε φάρμακα και δε θα θέλαμε να φανταστούμε τι θα συμβεί σε ένα έκτακτο ιατρικό περιστατικό. Οι κάτοικοι δεν έχουν πετρέλαιο ή γκάζι για τις σόμπες, και όλα αυτά μέσα σε ένα σκληρό χειμώνα. Παράλληλα, πολύτεκνες οικογένειες Αντικυθηρίων αναγκάζονται να μοιράζονται στη μέση καθώς ο ένας γονεύς μένει στα Αντικύθηρα και ο έτερος στην Κίσσαμο Χανίων, λόγω των εκπαιδευτικών υποχρεώσεων των παιδιών αφού στα Αντικύθηρα δεν λειτουργεί σχολείο και με τη διακοπή της σύνδεσης με την Κρήτη δεν υπάρχει πλέον καμία επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους. Όπως αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και μεγάλο και απαιτεί ΑΜΕΣΗ επίλυση.

 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με όση δύναμη διαθέτουμε σας εκπέμπουμε από το αποκλεισμένο νησί μας ένα μεγάλο ΣΟΣ και σας παρακαλούμε να παρέμβετε ΑΜΕΣΑ προς κάθε αρμόδιο Υπουργείο και υπηρεσία ώστε να καταβληθούν οι χρεωστούμενες από το Κράτος επιδοτήσεις στη LANE LINES και το πλοίο ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ να ξεκινήσει ξανά τα τακτικά του δρομολόγια αίροντας τον μεγάλο αυτό αποκλεισμό που υφιστάμεθα και που μας γυρίζει 30 χρόνια πίσω.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Αντικύθηρα, 20-11-2011

Μετά πλείστης τιμής

 

ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων – πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας

Νήσος Αντικύθηρα – ΤΚ 80100

Τηλ. – Φαξ: 2736038356 – Κιν: 6977 941965

 

 

 

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων, Δασικός Υπάλληλος

Νήσος Αντικύθηρα – ΤΚ 80100

Τηλ.: 27360 38353

 

 

 

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ Α. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ

Μέλος Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων – Αντικυθήρων (ΝΠΔΔ)

Νήσος Αντικύθηρα – ΤΚ 80100

Τηλ. 27360 38145 – Κιν: 6944 320738

E: [email protected]

 

 

 

 

Κοινοποίηση:

  1. Υπουργό Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Χρυσοχοϊδη
  2. Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Ά. Γεωργιάδη
  3. Βουλευτές Α΄ Πειραιά και Νήσων
  4. Μ.Μ.Ε.