Σκόπιμα στα χέρια των Γερμανών τα Φινλανδικά ναυπηγεία στο Turku;;

Η φινλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε οτι είχε συνεργαστεί με τη γερμανικά ναυπηγεία Meyer Werft για να εξετάσουν την αγορά ενός προβληματικού τοπικού ναυπηγείου STX Shipbuilding & Offshore.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας το 2012 αντιμετώπισε έντονη κριτική για τη μη παροχή δανείου προς τα ναυπηγεία Turku στη νότια Φινλανδία Απόφαση η οποία συνέβαλε στην απώλεια ενός € 1.000.000.000 ( 1,4 δισ. δολ.), από παραγγελίες κρουαζιερόπλοιων, μαζί με εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να ενταχθεί σε μια κοινοπραξία με οικογενειακή επιχείρηση Meyer Werft, προκειμένου να αναλάβει το ναυπηγείο. Μια απόφαση που κάθε άλλο παρά τυχαία μοιάζει, καθώς η μή παροχή δανείου από την κυβέρνηση, φέρνει τα ναυπηγεία κατ’ευθείαν στα χέρια των Γερμανών.

“Και τα δύο μέρη είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο”, δήλωσε ο  Jan Vapaavuori, ο υπουργός οικονομικών υποθέσεων από το συντηρητικό κόμμα Εθνικού Συνασπισμού.

Η ανακοίνωση έρχεται τη στιγμή που τα κόμματα της συγκυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών της Φινλανδίας συγκεντρώνονται σε ένα συνέδριο του κόμματος για να ψηφίσουν την Παρασκευή για το αν θα εκδιώξουν τον αρχηγό τους και το υπουργό Οικονομικών, Jutta Urpilainen.

Η STX, έχει πληγωθεί από την ύφεση στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ενώ πέρυσι βρισκόταν σε αναζήτηση αγοραστών προκειμένου να πουλήσει κάποια από τα ναυπηγεία της.