Σήμερα το μεσημέρι η παρουσίαση της επιχείρησης ανέλκυσης του πλοίου Cabrera

Cabrera

Η επίσημη παρουσίαση της επιχείρησης ανέλκυσης μέρους του ναυαγίου του φορτηγού πλοίου Cabrera, σημαίας Antigua Barbuda, που έγινε την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στην Ανδρο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στις 2 το μεσημέρι στο λιμάνι του Λαυρίου και στην οποία θα παραστεί ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η ανέλκυση του πρυμναίου τμήματος του πλοίου κρίθηκε αναγκαία από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ τα υπόλοιπα κομμάτια έμειναν στο βυθό. Την επιχείρηση έχουν αναλάβει τρεις εταιρίες (SMIT, MEGATUGS, ANTIPOLLUTION), με εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό. Το τμήμα του πλοίου που ανελκύστηκε, θεωρείται απόβλητο και θα οδηγηθεί σε διαλυτήριο στην Τουρκία.

Το υπουργείο Ναυτιλίας υποστηρίζει σταθερά την ανέλκυση όλων των ναυαγίων, που αποτελούν επιβαρυντικά στοιχεία για το θαλάσσιο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό έχει δώσει εντολή για την ανέλκυση των ναυαγίων του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και του «Sea Diamond» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται ότι παραμονές Χριστουγέννων του 2016 το φορτηγό πλοίο Cabrera φορτωμένο με 3,5 χιλιάδες τόνους σιδήρου και 20 τόνους καυσίμων, που είχε αναχωρήσει από τη Λάρυμνα με προορισμό τη Φινλανδία προσάραξε στις βόρειες ακτές της Ανδρου παίρνοντας κλίση 45 μοιρών.

Εννέα ναυτικοί μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού σε μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, καθώς στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως μέχρι και 7 μποφόρ και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο» και «Ευαγγελισμό» χωρίς να έχουν τραυματιστεί αλλά για προληπτικές εξετάσεις. Τρεις μέρες μετά την βύθιση του διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση εκτάσεως 800 τ.μ. γύρω από το μισοβυθισμένο πλοίο. Το πλοίο βυθίστηκε μετά από μήνες σε βάθος 35 μέτρων.