Σε κάθειρξη 36 ετών καταδικάστηκε ο πλοίαρχος του SEWOL

Ένοχο για σωρεία σοβαρών παραλείψεων έκρινε δικαστήριο της Νότιας Κορέας τον πλοίαρχο του οχηματαγωγού Sewol, που βυθίστηκε τον Απρίλιο παρασύροντας στον θάνατο 300 επιβάτες, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 36 ετών.

Επειτα από μαραθώνια δίκη που διήρκεσε πέντε μήνες, οι τρεις δικαστές του δικαστηρίου κατέληξαν στην παραπάνω απόφαση διαφοροποιούμενοι από το σκεπτικό του εισαγγελέα που είχε ζητήσει την επιβολή της θανατικής ποινής για «ανθρωποκτονία από εγκληματική αμέλεια».

«Δεν έγινε δυνατόν να αποδειχθεί ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι τα θύματα επρόκειτο να πεθάνουν εξαιτίας των ενεργειών τους, ούτε ότι είχαν την πρόθεση να σκοτώσουν τους ανθρώπους. Κατά συνέπεια, οι κατηγορίες περί ανθρωποκτονίας απορρίπτονται», αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Μέλη των οικογενειών των θυμάτων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση του δικαστηρίου αντέδρασαν με οργή όταν άκουσαν ότι ο πλοίαρχος απέφυγε την επιβολή της θανατικής ποινής, αν και αυτή έχει να εφαρμοσθεί από το 1997 στη Νότια Κορέα.

Ο γενικός εισαγγελέας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου.

Ο πλοίαρχος του Sewol έσπευσε να εγκαταλείψει από τους πρώτους το πλοίο που είχε πάρει κλίση στις 16 Απριλίου ανοικτά των ακτών της νότιας Κορέας, αφήνοντας παγιδευμένους εκατοντάδες επιβάτες. Στη διάρκεια της δίκης, ο πλοίαρχος δήλωσε ότι τού αξίζει η θανατική ποινή, αλλά υποστήριξε ότι δεν είχε την πρόθεση να θυσιάσει τη ζωή των επιβατών. «Ημουν πανικόβλητος, ήμουν ανίκανος να κάνω ο,τιδήποτε. Δεν έλαβα τα δέοντα μέτρα, γεγονός που οδήγησε στην απώλεια τόσων πολύτιμων ζωών», είπε.

Το δικαστήριο έδειξε επιείκεια και προς τρία ακόμη μέλη του πληρώματος, για τα οποία η κατηγορούσα αρχή είχε ζητήσει την επιβολή ισόβιας κάθειρξης, επιβάλλοντάς τους ποινές κάθειρξης 15 έως 30 ετών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο