Προειδοποίηση Βενιάμη για τη φυγή πλοίων από την ελληνική σημαία

Την προειδοποίηση πως διακυβεύεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας εξαιτίας των πρόσφατων άστοχων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης σε μήνυμά του εν όψει της διεθνούς έκθεσης Ποσειδώνια 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη το νέο ρεκόρ συμμετοχών στα φετινά Ποσειδώνια πιστοποιεί ότι η Ελλάδα ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη μπορεί και θα πρέπει να παραμείνει η καρδιά της διεθνούς ναυτιλίας που είναι συνυφασμένη με την παγκόσμια πρόοδο και ευημερία”, αναφέρει

Ωστόσο ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εξαιτίας των πρόσφατων άστοχων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί φυγή, όχι μόνο του ελληνόκτητου στόλου, αλλά και του ευρύτερου ευρωπαϊκού, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με μετεγκατάσταση σε πιο φιλόξενα διεθνή ναυτιλιακά κέντρα.

«Η ναυτιλία έχει περάσει και στο παρελθόν δύσκολες καταστάσεις και μεταπτώσεις και πάντοτε βρίσκει τον δρόμο της επιβίωσης και ανάκαμψης. Προοπτική που τόσο έχει ανάγκη η εθνική, η ευρωπαϊκή αλλά και γενικότερα η παγκόσμια οικονομία, καθρέφτη της οποίας αποτελούν οι ναυτιλιακές δραστηριότητες», είπε ο κ. Βενιάμης.

Ο ίδιος τόνισε πως μέσα στο δυσμενές οικονομικό διεθνές περιβάλλον, η ναυτιλία των Ελλήνων απέδειξε για μία ακόμη φορά την παραδοσιακή, ισχυρή αντοχή της και την ικανότητα προσαρμογής της στις μεταβαλλόμενες περιστάσεις. Όπως είπε , ο στόλος της αριθμεί 4.585 πλοία που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε deadweight, ενώ στην Ευρώπη κατέχει το 50% του κοινοτικού στόλου. Σημειωτέον ότι και τα δύο ποσοστά παρουσιάζουν ανοδική πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Οι συμμετέχοντες στα φετινά Ποσειδώνια που θα διεξαχθούν από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία.

Με περισσότερα από 40 επιβεβαιωμένα συνέδρια, σεμινάρια, workshop και συνεντεύξεις Τύπου, που καλύπτουν κάθε πτυχή του κλάδου της ναυτιλίας, οι διοργανωτές έχουν επεκτείνει εφέτος τους συνεδριακούς χώρους προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη συμμετοχή.

Και καθώς η θεματολογία των περισσότερων παρουσιάσεων απηχεί τις βασικές προτεραιότητες της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας, το πρόγραμμα των συνεδρίων αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον από τους ιθύνοντες της βιομηχανίας, τους αναλυτές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πηγή: www.cnn.gr