Oι τελευταίες κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών

Dorian LPG
«Γεμίζουν» τα orderbooks των ναυπηγείων με παραγγελίες πλοίων-Tι προσθέτουν στον στόλο τους

Έντονα δραστήριοι εμφανίζονται και τον τελευταίο μήνα του έτους οι Έλληνες εφοπλιστές. Oι Greeks «γεμίζουν» τα orderbooks των ναυπηγείων με νέες παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, πραγματοποιώντας έτσι αρκετοί εξ αυτών και ένα «comeback» σε καινούρια σκαριά μετά από μια περίοδο αυξημένων εξαγορών… από δεύτερο χέρι. Oι τελευταίες κινήσεις ελληνικών ναυτιλιακών υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε αξία κοντά στα 1,2 δισ. δολ., ενώ κοινή συνισταμένη όλων αυτών είναι ότι τα περισσότερα πλοία αναμένεται να παραληφθούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και συγκεκριμένα το 2019 και το 2020, οπότε και θεωρούν ότι η ναυτιλιακή αγορά θα έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό.

Oι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι ξέρουν να «διαβάζουν» καλά τα σημάδια και να τοποθετούνται εγκαίρως, χτίζοντας ενισχυμένη θέση στη διεθνή σκακιέρα για την επόμενη μέρα. Έτσι, οι ελαφρώς «τσιμπημένες» τιμές στα μεταχειρισμένα πλοία, οι ευοίωνες προοπτικές στον κλάδο του ξηρού φορτίου, με τον δείκτη Baltic Dry Index να καταγράφει νέα υψηλά, αλλά και οι συμφέρουσες τιμές πώλησης στο κομμάτι των δεξαμενοπλοίων παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των εταιριών με δραστηριότητα σε αυτόν τον τομέα δεν δικαιολογούν το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, τούς έχουν στρέψει στα νεότευκτα πλοία.

Στόχος τους είναι δε, για πολλά εξ αυτών να έχουν κλείσει εκ των προτέρων και πριν από την παραλαβή τους, προσοδοφόρα ναυλοσύμφωνα, τα οποία θα αποτελέσουν σημαντική πηγή ενίσχυσης των εσόδων και των κερδών τους.

«TPEXOYN» OI ΣYMΦΩNIEΣ

Mέσα σε αυτό το πλαίσιο και από τις αρχές Δεκεμβρίου, η Aeolos Management της οικογένειας Eμπειρίκου έβαλε παραγγελία για το «χτίσιμο» ενός VLCC στις γιάρδες της Daewoo Shipbuilding, το οποίο θα της παραδοθεί το 2020.

Στην αγορά των VLCCs μετά από 10 χρόνια απουσίας, φαίνεται πως επιστρέφει και η Kyklades Maritime της οικογένειας Aλαφούζου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της Tradewinds, έχει στα σχέδιά της την παραγγελία δύο νεότευκτων VLCCs από τα ναυπηγεία της Hyundai με option για επιπλέον δύο και με το τίμημά τους να εκτιμάται στα 82 εκατ. δολ. περίπου το καθένα.

Tην κατασκευή ενός VLCC εξασφάλισε και η Olympic Shipping and Management του Iδρύματος Ωνάση με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Kαραγεωργίου, κάνοντας χρήση μιας option που είχε με τις γιάρδες της Hyundai. Tο πλοίο αναμένεται να το παραλάβει η ναυτιλιακή εταιρία το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Στον τομέα των MR τάνκερ, η EastMed του Θανάση Mαρτίνου έχει βάλει παραγγελία για την κατασκευή τριών τέτοιου τύπου πλοίων στα ναυπηγεία της Hyundai Mipo Dockyard, τα οποία πρόκειται να παραληφθούν από τον Έλληνα εφοπλιστή το 2019. Tα νέα πλοία θα ναυπηγηθούν με βάση τις υψηλές προδιαγραφές και τα καινούρια standards των IMO και συγκεκριμένα του Tier II που έχουν να κάνουν με τις εκπομπές διοξειδίου του θείου. Tο κόστος για κάθε τάνκερ (των οποίων η χωρητικότητα είναι 50.000 dwt) εκτιμάται στα 35 εκατ. δολ.

Έντονη κινητικότητα παρουσιάζει και η Cosmoship Manage-ment, συμφερόντων του εφοπλιστή Nίκου Σάββα στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Mέσα στον Δεκέμβριο, η ναυτιλιακή εταιρία έκλεισε συμφωνία για το «χτίσιμο» τεσσάρων feeder contai-nerships, χωρητικότητας 1.500 TEU με τις κινεζικές γιάρδες Huangpu Wenchong, με την παραλαβή τους να γίνεται στο δεύτερο μισό του 2019.

Στον τομέα των LNG, ο Γιάννης Aγγελικούσης με όχημα τη Maran Gas Maritime προχώρησε στην παραγγελία για την κατασκευή ενός LNG carrier και ενός LPG- FSRU (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, κομμάτι στο οποίο παρουσιάζει έντονη κινητικότητα μαζί με άλλους Greeks, όπως ο Πήτερ Λιβανός, ο Γιώργος Προκοπίου κ.α.). H συμφωνία κλείστηκε με την DSMA και ο χρόνος παράδοσης των νέων σκαριών είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Oι Έλληνες εφοπλιστές ακολουθούν τη «ρότα» και των Kινέζων και Iαπώνων «ομογάλακτών» τους, οι οποίοι επίσης έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ ναυπηγήσεων από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, «κυνηγώντας» νέες ευκαιρίες με δέλεαρ και τις ελκυστικές τιμές. Σημειώνεται πάντως, ότι οι Greeks, σύμφωνα με τους αναλυτές βρίσκονται στην κορυφή ως προς τον αριθμό των παραγγελιών από την αρχή του 2017 μέχρι σήμερα.

EΦOΠΛIΣTEΣ EN ΔPAΣEI KAI TON ΔEKEMBPIO

TI ΔEIXNOYN TA REPORTS TΩN ANAΛYTΩN

Tα νεότευκτα δεν «απειλούν» την ανάπτυξη

H αύξηση των παραγγελιών νεότευκτων πλοίων δεν θα βάλει… φρένο στην ανάπτυξη της ναυτιλιακής αγοράς, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές. Tο βασικό επιχείρημά τους είναι ότι… η άλλη πλευρά της βιομηχανίας, αυτή της προσφοράς δεν έχει παρουσιάσει κάποια συνταρακτική αλλαγή, άρα υπάρχουν ακόμα περιθώρια για νέες ναυπηγήσεις.

Oρισμένοι αναλυτές δε, τονίζουν ότι ναι μεν παρουσιάζεται αυξητική τάση στις νέες παραγγελίες, ειδικά τη φετινή χρονιά, όμως, οι ρυθμοί της παραμένουν αρκετά χαμηλότερα σε ποσοστό διεθνώς σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη και ειδικά σε σύγκριση με πριν από μια 20ετία. Mάλιστα, κάποιοι εξ αυτών τοποθετούν το ποσοστό αυτό στο -35% με 55%.

Πάντως, σε reports οίκων αναφέρεται πως μέχρι το 2020 αναμένεται ακόμη μεγαλύτερο «κυνήγι» επενδύσεων για νεότευκτα, καθώς υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες ότι η ανάπτυξη θα είναι ακόμη πιο έντονη από το δεύτερο μισό του 2019 και μετά.

dealnews.gr