Σε συνεχή άνοδο ο Ελληνικός εμπορικός στόλος

Ρότα προς την επιτυχία τραβάει ο ελληνικός εφοπλισμός παρά το γεγονός ότι οι ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες παρουσιάζουν μείωση κατά 22 μέσα στο τρέχον έτος, φθάνοντας τις 668 από 690 σε ποσοστό 3,2%.

Συνολικά από το 2011 η μείωση αγγίζει το 12% και είναι κατά 94 λιγότερες, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Petrofin Research, οι μεγάλοι πλοιοκτήτες γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι και με ολοένα νεότερους και πιο σύγχρονους στόλους.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες στις ναυλαγορές και την έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης κατά τα τελευταία 6 έτη, ο ελληνικός εφοπλισμός έχει αξιοποιήσει σημαντικές ευκαιρίες που αναδύθηκαν στην αγορά και έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση στις προοπτικές της ελληνικής ναυτιλίας» σημειώνει ο επικεφαλής της Petrofin, Ted Petropoulos.

Από το 2011 έως το 2014 οι μεγάλες ναυτιλιακές με το στόλους άνω των 25 πλοίων αυξήθηκαν σε 40 από 34. Οι πλοιοκτήτες με στόλο χωρητικότητας άνω του ενός εκατομμυρίου τόνους ελέγχουν πλέον το 74% του ελληνόκτητου στόλου από 71,3% στο 74% και ο αριθμός τους έφθασε τις 63 από 61 τον περασμένο χρόνο.

Σαράντα ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις με στόλο άνω των 25 πλοίων η κάθε μία ελέγχουν πλέον το 55% της συνολικής χωρητικότητας του ελληνόκτητου στόλου.

Παράλληλα, οι μικρότερης δυναμικότητας ναυτιλιακές εταιρείες που ελέγχουν ένα – δύο πλοία, μειώνονται συνεχώς. Από το 2011 ο αριθμός τους από 350 κατέβηκε στις 274.

www.dealnews.gr