Σε κοινή «ρότα» πλέει η Eletson Gas με την Evergas

Τη στρατηγική «η ισχύς εν τη ενώσει» επέλεξαν η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία Eletson Gas και η δανέζικη Evergas και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα pool για να συνδιαχειριστούν 15 πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG carriers) και πιο συγκεκριμένα πλοία μεταφοράς αιθυλενίου (refrigerated/ethylene-capable vessels).

Η νέα επιχείρηση θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές της στις 30 Ιανουαρίου από τα γραφεία της Eletson στον Πειραιά, ενώ θα έχει επίσης γραφεία στο Λονδίνο όπως και στην Κοπεγχάγη και τη Σιγκαπούρη, όπου έχει γραφεία η Evergas.

Τα 15 σύγχρονα πλοία που «ξεκινούν» το pool θα ενισχυθούν στη συνέχεια από άλλα τέσσερα νεότευκτα που πρόκειται να παραδοθούν από τα ναυπηγεία στην ελληνική εταιρεία κατά το επόμενο έτος. Η Eletson θα συμβάλει αρχικά στο pool με έξι πλοία ενώ η Evergas με εννέα. Ο CEO της Evergas, Steffen Jacobsen, δήλωσε στο Tradewinds ότι οι συζητήσεις με την Eletson είχαν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο. Πιστεύουμε, προσέθεσε, ότι οι συνέργειες έχουν νόημα στη συγκεκριμένη αγορά, διευκρίνισε ωστόσο ότι η συνεργασία με την Eletson δεν πηγαίνει πιο πέρα από τη δημιουργία του pool. Για το Ε3 ο στόχος είναι, όπως αναφέρουν οι δύο εταιρείες, να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο για τους ιδιοκτήτες φορτίων.

Ένας μεγαλύτερος στόλος θα παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερες επιλογές για τους ναυλωτές, θα μειώσει τα έξοδα ταξιδιού καθώς θα βελτιστοποιηθούν τα δρομολόγια και ως εκ τούτου θα μειωθούν και οι συνολικές εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, όπως δήλωσαν.

Η αγορά μεταφοράς αιθυλενίου χαρακτηρίζεται από μεγάλα ταξίδια από τις ΗΠΑ προς την Άπω Ανατολή και από τον Περσικό Κόλπο προς την Άπω Ανατολή. Το E3 pool θα είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερα συμβόλαια ναύλωσης στους πελάτες των δύο εταιρειών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eletson Gas, Βασίλης Κέρτσικωφ, δήλωσε ότι η αγορά πετροχημικών έχει μια σειρά καθιερωμένων εμπορικών δρόμων που απαιτούν μία κρίσιμη μάζα χωρητικότητας για να εξυπηρετούνται σωστά. Η συνεργασία της Eletson με την Evergas στο πλαίσιο του Ε3 pool θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσφέρουμε στους πελάτες μας το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών και τη δυνατότητα επιλογής που χρειάζονται.

Ο Steffen Jacobsen, CEO της Evergas, σημείωσε από την πλευρά του ότι η συνδυασμένη εμπειρία και οργάνωση των δύο εταιρειών, που στηρίζουν το E3, το τοποθετούν μοναδικά στην αγορά με στόχο να δώσει μια πραγματικά παγκόσμια υπηρεσία σε αυτόν τον κλάδο.

Η Eletson Gas δημιουργήθηκε από τις Eletson Holdings και το Blackstone Group, έχει τις πέντε Mid size gas carriers, δυο handymaxes, το ένα εκ των οποίων το έχει ναυλώσει και πέντε Handysize πλοία μεταφοράς αιθυλενίου. Επίσης άλλα τέσσερα handysizes μεταφοράς αιθυλενίου αναμένεται να παραλάβει από τα ναυπηγεία το 2017 και το 2018. Όλα τα πλοία της Eletosn φέρουν την ελληνική σημαία.

Η Evergas με έδρα τη Δανία ανήκει στην Greenship Gas & Jaccar Holdings και διαχειρίζεται έξι pressurized πλοία μεταφορικής ικανότητας 5.000 κυβικών μέτρων, εννέα semi-ref/eth πλοία μεταφορικής ικανότητας 12.000 κυβικών μέτρων και οκτώ multigas LNG carriers μεταφορικής ικανότητας 27.500 κυβικών μέτρων το ένα. Τα πλοία της Evergas φέρουν σημαίες Σιγκαπούρης και Μάλτας.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι ναύλοι στις μεγάλες χωρητικότητες, στην αγορά μεταφοράς υγραερίου, κινούνται στα επίπεδα των 21.500 δολ. την ημέρα. Αν και η αγορά δεν είναι στα ύψη, τουλάχιστον δεν εξασθενεί αναφέρει ναυλομεσίτης στους Lloydslist.

Πηγή: naftemporiki.gr