ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Πειρατεία σε Ιαπωνικό πετρελαιοφόρο στη Μαλαισία. Έκλεψαν το φορτίο οι πειρατές.

Ένοπλοι πειρατές επιτέθηκαν σε ιαπωνικό πετρελαιοφόρο στα ανοικτά των ακτών της Μαλαισίας και απήγαγαν τρία μέλη του πληρώματος, όπως ανακοίνωσε το λιμενικό της Μαλαισίας, υπογραμμίζοντας την αύξηση των απειλών για τη ναυτιλία σε μία από τις πιο πολυσύχναστες πλωτές οδούς του κόσμου. Το περιστατικό συνέβει στα στενά Malacca, μια διαδρομή που εξυπηρετεί περίπου το ένα τέταρτο των θαλάσσιων μεταφορών πετρελαίου στον κόσμο, έχει τροφοδοτήσει τους φόβους για την άνοδο της πειρατείας στην περιοχή που θα έχει σαναποτέλεσμα να ανεβάσει τα ασφάλιστρα των πλοίων.

Έξι πειρατές που επέβεναν σε ταχύπλοο επιβιβάστηκαν στο Naninwa Maru 1 στις 1.00 π.μ., τοπική ώρα την Τετάρτη στα ανοικτά των ακτών της δυτικής Μαλαισία,  όπως δήλωσε ο διοικιτής του λιμεικού της Μαλαισίας Abdul Aziz Yusof. Οι πειρατές άντλησαν περισσότερα από 2,5 εκ λίτρα από τα  5 εκ λίτρα πετρελαίου που μεταφέρεται από το δεξαμενόπλοιο σε δύο σκάφη που περιμένουν και απήγαγαν τρία μέλη του πληρώματος, πρόσθεσε. Εγχώρια ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι άνδρες που έχουν απαχθεί είναι Ινδονήσιοι.

Το ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο, κατευθύνθηκε προς τη Μιανμάρ από τη Σιγκαπούρη, και είχε ναυτικούς από Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Μιανμάρ και Ινδία. Αξιωματούχοι ασφαλείας της Μαλαισίας ανέφεραν ότι οι ένοπλες συμμορίες περιφέρονται στα Στενά του Malacca μπορεί να είναι μέλη μιας εγαλύτερης ομάδας που μπορεί είτε να έχουν δεσμούς με το πλήρωμα του σκάφους στο οποίο εκδηλώθηκε η πειρατεία ή είχαν εσωτερική πληροφόρηση για το πλοίο και το φορτίο.

Οι επιθέσεις από συμμορίες οπλισμένες με όπλα και μαχαίρια κατά εμπορικών πλοίων στα στενά Malacca κυμαίνονται από 12-20 περιστατικά ετησίως κατά τα τελευταία τρία χρόνια, λέει το αρχηγείο της ReCAAP στη Σιγκαπούρη. Η ReCAAP είναι η Συμφωνίας Περιφερειακής Συνεργασίας για την Παταπολέμηση της Πειρατείας και ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων στην Ασία (ReCAAP).

Αυτό συγκρίνεται με τη μέγιστη τιμή των 220 επιθέσεων που καταγράφηκαν το 2000, σύμφωνα με την Κουάλα Λουμπούρ με βάση το International Maritime Bureau, το οποίο παρακολουθεί πειρατική δραστηριότητα.