δεξαμενόπλοιο
ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΣ

Πειρατεία και κλοπή καυσίμου σε δεξαμενόπλοιο στη νότια Κίνα

Το δεξαμενόπλοιο MGT 1 με σημαία Ταϊλάνδης, δέχθηκε επίθεση από ομάδα 13 ένοπλων πειρατών που επέβαιναν σε δύο μικρά σκάφη, στις 21:00 τοπική ώρα στις 6 Σεπτεμβρίου στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, στην περιοχή 5 09Ν 104 17Ε, περίπου 80 νμ ανατολικά της Kuala Terengganu της Μαλαισίας. Το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλέυσει από το Rayong της Ταϊλάνδης, στον Κόλπο του Siam, με προορισμό το νησί Phuket, στη θάλασσα Andaman.

Οι Πειρατές κατέλαβαν το δεξαμενόπλοιο και ανάγκασαν το πλήρωμα να μεταφέρει περίπου 900 τόνους πετρελαίου ντίζελ στο μητρικό σκάφος των πειρατών. Οι λεπτομέρειες του μητρικού πλοίου παραμένουν άγνωστες. Κατά τη διάρκεια της πειρατείας, κάποιο μέλος του πληρώματος ή αξιωματικός της γέφυρας κατά πάσα πιθανότητα, κατάφερε να ενεργοποιήσει το SSAS (Ship Security Alert System), ενημερώνοντας την Malaysia Maritime Enforcement Agency (MMEA).

Στο δεξαμενόπλοιο επιβιβάστηκαν δυνάμεις της MMEA στις 04:00 τοπική ώρα, ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου. Η MMEA κατόρθωσε να συλλάβει 10 πειρατές, ψάχνοντας για τα υπόλοιπα 3 άτομα.
Το ReCAAP, εξέδοσε δελτίο τύπου για το συμβάν, χωρίς όμως να διευκρινήσει τι συνέβη με το μητρικό πλοίο των πειρατών, και αν το κλεμμένο καύσιμο επιστράφηκε στο δεξαμενόπλοιο ή όχι.
Οι
3 πειρατές που διέφυγαν τη σύλληψη έφυγαν από το πλοίο με βάρκα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση σχετικά με τα κλεμμένα καύσιμα και το μητρικό πλοίο. Τα 14 μέλη του πληρώματος του MGT 1 είναι ασφαλή ενώ το δεξαμενόπλοιο πλέει προς την Kuala Terengganu για περαιτέρω έρευνα.