Επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ από τους Έλληνες εφοπλιστές το Νοέμβριο

Έλληνες εφοπλιστές

Επενδύσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν οι Έλληνες εφοπλιστές τον Νοέμβριο, καθώς προχώρησαν στην απόκτηση 44 νέων πλοίων, εκ των οποίων τα 27 από την αγορά των μεταχειρισμένων και τα 17 από παραγγελίες νεότευκτων πλοίων στα διεθνή ναυπηγεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της ναυλομεσιτικής εταιρείας Golden Destiny την οποία επικαλείται η Καθημερινή, τον Νοέμβριο οι Έλληνες πλοιοκτήτες  παρήγγειλαν 17 νέα πλοία, αξίας 330 εκατ. ευρώ και μεταφορικής ικανότητας 1,85 εκατ. τόνων dwt. Ο μεγαλύτερος όγκος των παραγγελιών αφορούσε τα δεξαμενόπλοια με έξι νέες παραγγελίες αξίας 269 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα στην αγορά των μεταχειρισμένων αποκτήθηκαν 27 νέα πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 2,4 εκατ. τόνων dwt, με το κόστος να ανέρχεται στα 267 εκατ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος κατείχαν τα φορτηγά πλοία, καθώς αγοράστηκαν 13 πλοία αξίας 53 εκατ. ευρώ και μεταφορικής ικανότητας 820.546 τόνων dwt.

Η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας ιδίως σε ό,τι αφορά τις ναυπηγήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου οι Έλληνες εφοπλιστές απείχαν από την υποβολή νέων παραγγελιών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μεταστροφή αυτή οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Κατ΄αρχάς, σε ό,τι αφορά τα πλοία ξηρού φορτίου, οι νέες παραγγελίες που υπεβλήθησαν, αντανακλούν  την ενίσχυση της άποψης ότι ο κλάδος οδεύει προς την οριστική ανάκαμψή του, έχοντας αποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τη χρόνια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η οποία κρατούσε τους ναύλους σε χαμηλό επίπεδο. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις η “ψαλίδα” αναμένεται να μικρύνει ακόμα περισσότερο το 2018, ενώ από το 2019 εκτιμάται πως θα αποκατασταθεί πλήρως η ισορροπία προσφοράς – ζήτησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μεγαλύτερη αύξηση των ναύλων και συνεπώς των κερδών.

capital.gr