Ελεύθεροι μετά απο 4 χρόνια οι ναυτικοί του M/V Albedo

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι ναυτικοί του M/V Albedo που είχαν απαχθεί από Σομαλούς πειρατές πριν περίπου 4 χρόνια. Τα 11 μέλη του πληρώματος πέρασαν την πρώτη νύχτα ελευθερίας μετά από 3 χρόνια και 7 μήνες που κρατούνταν ώς όμηροι, ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν υποστεί και βασανιστήρια. Οι άνδρες γλίτωσαν με τη βοήθεια μερικών εκ των πειρατών που τους είχαν απαγάγει και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής κατέφυγαν σε ένα κοντινό χωριό όπου και τους παρέλαβε μονάδα του στρατού. Ο ανώτατος αξιωματούχος της στρατιωτικής μονάδας καταπολέμησης της πειρατείας Omar Sheikh Ali Osobl, δήλωσε:

 

“Λίγοι από αυτούς είχαν παπούτσια, μερικοί είχαν μόνο εσώρουχα τους, αλλά κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από ένα παράθυρο και να φτάσουν σε ένα ασφαλές μέρος. Εμείς τους περισυλλέξαμε και τους οδηγήσαμε σε ένα ωραίο ξενοδοχείο χθες το βράδυ. Είχαν κλιματισμό και ζεστό νερό, και όλοι τους ήταν τόσο χαρούμενος σήμερα το πρωί. Δεν ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά μας είπαν τρομερές ιστορίες από την εμπειρία που βίωσαν.” “Ορισμένοι από αυτούς ξυλοκοπήθηκαν πολύ άσχημα. Μερικές φορές αναγκάστηκαν να καλέσουν τους δικούς τους ανθρώπους στο σπίτι για να πουν ότι χρειάζονται χρήματα για να ελευθερωθούν, και πως βρίσκονται κοντά στο θάνατο, και ξυλοκοπήθηκαν ενώ μιλούσαν στο τηλέφωνο. Όλοι τους είναι τόσο ευτυχείς που είναι ελεύθεροι.”

Να σημειώσουμε οτι τις πρώτες μέρες αφού εκδηλώθηκε η πειρατεία, ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκε από τους πειρατές σε μια προφανή επίδειξη θυμού μετά την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες του πλοίου. Στη συνέχεια, το περασμένο καλοκαίρι, το πλοίο βυθίστηκε μετά από θύελλα, με αποτέλεσμα πέντε μέλη του πληρώματος καθώς και πέντε από τους πειρατές να πνιγούν στην προσπάθεια τους να εγκατέλειψαν το πλοίο.

Το M/V Albedo, με σημαία Μαλαισίας ήταν πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, και είχε αρχικά καταληφθεί το Νοέμβριο του 2010 με πλήρωμα 23 άτομα από το Μπαγκλαντές, την Ινδία, τη Σρι Λάνκα, το Ιράν και το Πακιστάν. Οι Ιρανοί πλοιοκτήτες αντί να πληρώσουν $8.000.000 που απαιτούσαν οι πειρατές, άφησαν στις αρχές της Σομαλίας να χειριστούν την υπόθεση. Πιστεύεται δε πως το πλοίο ήταν ανασφάλιστο. Τα μέλη του πληρώματος από το Πακιστάν αφέθηκαν ελεύθερα μετά την πρωτοβουλία ενός Πακιστανού επιχειρηματία να πληρώσει 1.200.000 δολάρια λύτρα. Οι ναυτικοί ξυλοκοπήθηκαν άγρια επάνω στο πλοίο, όμως ο πλοίαρχος ήταν αυτός που δέχθηκε όλη την οργή των πειρατών καθώς προσπαθούσε να τους κρατήσει ήρεμους. Τον έδεσαν και τον κρατούσαν με το κεφάλι στη θάλασσα καθώς οι πειρατές πυροβολούσαν με τις σφαίρες να περνούν γύρω από το κεφάλι του. Η διεθνής στρατιωτική δυναμη που περιπολεί στον Ινδικό ωκεανό δεν ήταν σε θέση να επέμβει καθώς δεν ήθελε να ρισκάρει τις ζωές των ομήρων σε περίπτωση που πραγματοποιούσε επιχείρηση διάσωσης.

Το πλοίο ήταν μεταξύ των περιπτώσεων που έλαβαν βοήθεια από το συνταγματάρχη John Steed ο οποίο είναι διοικητής της Γραμματείας Περιφερειακής Ναυτικής Ασφάλειας, μια οργάνωση που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των «ξεχασμένων» υποθέσεων πειρατείας στη Σομαλίας. Παρά το ότι η πειρατεία στη Σομαλία έχει μειωθεί τα τελευταία 3 χρόνια λόγω του οτι τα πλοία χρησιμοποιούν ένοπλη ασφάλεια, ο John Steed δήλωσε πως πέρυσι υπήρχαν περίπου 100 όμηροι που εξακολουθούν να μαραζώνουν υπό πειρατική ομηρία. Πολλοί έχουν απλώς εγκαταλειφθεί από τους πλοιοκτήτες τους.

Μια άλλη ομάδα των ναυτικών, πλήρωμα του υπό σημαία Ταϊλάνδης αλιευτικός σκάφοςς Prantalay 12, εξακολουθούν να αγνοούνται καθώς έχουν απαχθεί τον Απρίλιο του 2010.

foto www.telegraph.co.uk