Αθωώθηκαν τα μέλη του πληρώματος του Prestige

 

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης για την αθωωτική απόφαση του ισπανικού δικαστηρίου στην υπόθεση των κατηγορουμένων ναυτικών του πετρελαιοφόρου “PRESTIGE”, το οποίο ναυάγησε στις 13 Νοεμβρίου 2002 στις ακτές της Γαλικίας, προκαλώντας τεράστια θαλάσσια οικολογική καταστροφή.

Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος ηγήθηκε της “πρωτοβουλίας” που συγκέντρωσε 6.200 υπογραφές για την απελευθέρωση του πλοιάρχου του πλοίου καπτ. Απόστολου Μάγκουρα, ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ναυτιλίας της Ε.Ε. είχε ευθέως από τις πρώτες στιγμές δηλώσει ότι  “για την οικολογική καταστροφή ευθύνονται οι χειρισμοί των Ισπανικών Αρχών, οι οποίες 6 μέρες μετά το ναυάγιο βύθισαν το πλοίο”. Είχε μάλιστα τότε ζητήσει “να διεξαχθεί το ταχύτερο δυνατό η δίκη, για να φανεί η αλήθεια” καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την προδικαστική μεταχείριση του πλοιάρχου ως τριτοκοσμική.

Έντεκα χρόνια ακριβώς μετά αθωώθηκαν όλοι, με επιβολή μιας “συμβολικής ποινής σκοπιμότητας” στον πλοίαρχο, προκειμένου να καλυφθούν τυπικά οι ευθύνες των ισπανικών αρχών.

anomeriths

Όπως δήλωσε μιλώντας χθες ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης “αυτή η περιβαλλοντική τραγωδία έδωσε τη δυνατότητα, χάρις στην ελληνική Προεδρία του 2003, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μέτρων της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας υπέρ μίας “ποιοτικής ναυτιλίας”, χωρίς εξωχώρια υπερήλικα μονοπύθμενα πετρελαιοφόρα. Μιας πολιτικής,  στην οποία και πάλι πρωτοπόρησαν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες, οι οποίες σήμερα συγκροτούν τον πλέον σύγχρονο και ποιοτικό στόλο του κόσμου. Η πλήρης όμως αλήθεια για το τι έγινε τότε ακόμα δεν έχει γραφτεί”.