Αγνοείται Ελληνικό δεξαμενόπλοιο στον κόλπο της Γουινέας

Ένα ελληνικό πετρελαιοφόρο με 24 μέλη πλήρωμα έχει χάσει την επαφή με την εταιρεία του στον Κόλπο της Γουινέας, πυροδοτώντας φόβους ότι το πλοίο μπορεί να έχει καταληφθεί από πειρατές.

Σύμφωνα με το ICC’s International Maritime Bureau, το Λιβεριανής σημαίας Fair Artemis έχει χάσει την επαφή με την εταιρεία του, την Τετάρτη, ενώ έπλεε στα ανοικτά των ακτών της πρωτεύουσας της Γκάνας, Accra.

Ο Κόλπος της Γουινέας είναι μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για εκδήλωση πειρατείας στον κόσμο, με τα περισσότερα περιστατικά να συμβαίνουν κατά μήκος ή στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας, όπου συμμορίες πειρατών που επιβαίνουν σε σκάφη ως επί το πλείστον, προσπαθούν να κλέψουν το φορτίο. Πειρατές, ωστόσο είναι γνωστό ότι επιτίθενται στα πλοία και στα ανοικτά της Ακτής του Ελεφαντοστού προς τα δυτικά και νότια πρός την Αγκόλα.

Το δεξαμενόπλοιο έχει 24 μέλη πλήρωμα, ενώ σύμφωνα με δήλωση των πλοιοκτητών του πλοίου, που είναι η Fairdeal Group Management SAη τελευταία επαφή με το σκάφος ήταν στις 18:00 στις 4 Ιουνίου 2014. Το πλοίο μεταφέρει ντίζελ.

Fair Artemis last contact

 

Το τελευταίο στίγμα το Fair Artemis

Πιο συγκεκριμένα ο επιχειρησιακός Διευθυντής κ. John Gray δήλωσε, Η κύρια ανησυχία μας αυτή τη στιγμή είναι για την ασφάλεια των επιβαινόντων στο σκάφους. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τις οικογένειές τους και όλους τους ενδιαφερόμενους ότι είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην επιστροφή του πληρώματος και του σκάφους σε ένα ασφαλές λιμάνι. Έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έχουμε ενημερώσει όλους τους διεθνεις οργανισμούς ασφαλείας, είμαστε σε συνεργασία με την ακτοφυλακή της Γκάνας καθώς και με τις αρχές όλων λιμανιών της  χώρας. Έχουμε δημιουργήσει μια ζώνη ναυτικών μιλίων σε συνενόηση με όλα τα πλοία που πλέουν στην περιοχή και μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του Fair Artemis.

Ας ελπίσουμε να έχει αίσιο τέλος η περιπέτεια του Ελληνικού πλοίου και των ναυτικών.

Τα σκάφη που πλέουν στην περιοχή παρακαλούνται να επιτηρούν τη θαλάσσια περιοχή και να αναφέρουν τυχόν ευρήματα στο IMB PRC Τηλ: + 60 3 2078 5763? Fax: + 60 3 2078 5769? Email: [email protected] / [email protected]? 24 Ώρες Anti Piracy Line Τηλ: + 60 3 2031 0014.